OPINII De ce nu ne-am construi propriul indice local MSCI?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 decembrie 2020

De ce nu ne-am construi propriul indice local MSCI?

De la începutul lunii, acţiunile Transelectrica au fost introduse în indicele MSCI100 Frontier Markets, ridicând la 7 numărul companiilor româ­neşti incluse în acesta.

Indicele este în vizorul managerilor de fonduri de investiţii cu toleranţă mai mare la risc, iar în perioadele de expansiune economică sau de revenire după nişte corecţii mai ample, acţiunile în cauză sunt în măsura să ofere randamente mai bune decât media pieţelor dezvoltate. În ultimii 5 ani, indicele MSCI100 a avut creşteri în 2016 (7,3%), 2017 (35%) şi 2019 (19%) şi corecţii în 2015 (-13%) şi 2018 (-16%). Una peste alta, un câştig de peste 30%, deloc de neglijat. Nici randamentul la dividend la nivelul indicelui nu este de ignorat cu 4,2%, în condiţiile în care dobânzile s-au prăbuşit mai peste tot în lume. La nivelul indicelui PER, media indicelui MSCI100 este de 13,8-o valoare competitivă la rândul său.

Pe lângă Transelectrica, ce va avea o pondere de 0,05%, în indicele MSCI100 mai găsim Banca Transilvania (pondere de 3,57%), OMV Petrom (1,47%), Romgaz (1,18%), BRD (1,1%), ElectricA (0,61%) şi Transgaz (0,49%). De altfel, acţiunile româneşti au o pondere de 8,3%, sub cele din Kuweit (24%), Vetnam (13%), Maroc (11%) sau Nigeria (9%) dar peste state precum Croaţia, Serbia, Slovenia, Tunisia, etc.

Cum anul 2021 poate fi unul al expansiunii burselor pe fondul reducerii unor ameninţări pentru pieţele de capital (războiul comercial SUA-China intră într-o fază mai calmă, pandemia a primit un vaccin, iar alegerile din SUA nu mai reprezintă o incertitudine), performanţa indicelui MSCI100 ar putea să reflecte foarte acest fapt iar acţiunile româneşti incluse în indice ar putea performa mai bine decât media pieţei româneşti.

De ce nu ne-am construi deci un portofoliu din Banca Transilvania, Romgaz, Transelectrica, Electrica, OMV Petrom, BRD, Transgaz acordând însă ponderi în funcţie de specificitatea pieţei locale?

De pildă băncile nu vor avea chiar o viaţa uşoară în 2021 în contextul transformării unei părţi din ratele amânate în rate restante, Romgaz va intra serios în datorii dacă va cumpăra participaţia Exxon din Marea Neagră iar Transgaz nu are motive să ofere rezultate peste aşteptări câtă vreme prin noua conducta construită nu trece încă gaz iar contractul cu Gazprom a fost pierdut. Astfel încât, expunerea ar trebui să fie mai mare la Electrica (a primit recent o majorare de tarife din partea ANRE şi are rezultate foarte bune în acest an), Translectrica şi OMV Petrom (revenirea economiei atrage după sine creşterea cotaţiilor la ţiţei) şi mai redusă la restul componentelor locale din indicele MSCI100.

Să mai spunem că Banca Transilvania face parte din top 10 deţineri incluse în indicele MSCI100, fiind pe poziţia a şasea (după Naţional Bank of Kuweit, Ahli United Bank, Safaricom, Kuwait Finance House şi Maroc Telecom).

De altfel, sectorul financiar este cel mai bine reprezentat-49%, urmat la distanţă de cel al comunicaţiilor, cu 15%, iar energia are o pondere de numai 5%.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In loc sa consume aiurea KB si KW, Dl Dogaru ar putea propune ponderi pentru aceste titluri intr-un portofoliu ipotetic. Apoi pe 31/12/2021 vom analiza rezultatele protofoliului vs MSCI si BET si vom sti daca opiniile dansului mai merita citite sau daca trebuie sa tragem apa.

    BUNA ZIUA , SI MULTA SANATATE SA AVETI , D-LE DOGARU !!! VAD CA , NU VA LASATI !!! STIU CA PUNETI INIMA SI SUFLET , IN CEEA CE FACETI !!! SI CA , NIMENEA , NU E PERFECT !!! DAR , CU CINE VRETI DV , SA CONSTRUITI INDICELE ACELA ??? CUI VA ADRESATI ??? CINE VA AUDE UNDE TREBUIE AUZIT ??? ROMANIA E INCA PLINA-OCHI , DE COMUNISTI , PRO-COMUNISTI , OAMENI CARE MAI PLANG EFECTIV , DUPA CEAUSESCU SI LEANA LUI , SUSPINAND : CE BINE ERA CU CEAUSESCU !!! CE RAU E ACUM !!! PANA SI COTLOANELE BURSEI PRAPADITE DE VALORI , SANT PLINE CU ASEMENEA CREATURI , CARE N-AU CE CAUTA ACOLO !!! S-AU STRECURAT , S-AU AU FOST ADUSI , NUMAI SI NUMAI PENTRU SALARIILE GRASE , PRIMELE SI DEPASIRILE , LA FEL DE FRUMOASE !!! SANT AFONI , NU STIU EFECTIV CE SA FACA , PENTRU DEZVOLTAREA ADEVARATA , A ACESTEI PIETE !!! SI NICI NU-I INTERESEAZA SA FACA CEVA , CU ADEVARAT BUN !!! PENTRU EI , PRINCIPALUL ESTE , SA TREACA TIMPUL , SI SA-SI IA BANII !!! MAI BINE VA INTELEGETI CU PIETRELE , CU AERUL SI CU APA !!! VA DATI SEAMA , D-LE DOGARU , IN CE COLONIE DE TIP CUBANEZ , NE ZBATEM NOI , DE 30 DE ANI INCOACE ??? CA ROMANIA DE ASTAZI , ASTA ESTE : O CUBA EUROPEANA !!! DE CE FUGE TINERETUL , CU MILIOANELE , DIN ACEASTA TARA ??? FIINDCA NU ARE NICI O PERSPECTIVA !!! DE FAPT , DACA STAU SA MA GANDESC BINE , ROMANIA , NICI NU E O TARA !!! E O COLONIE !!! A CUI ??? NU STIU A CUI !!! DAR TARA NU ESTE !!! E UN ''''''' NOW MANS LAND '''''''', CUM ZIC OCCIDENTALII !!! ROMANIA ESTE ACUM , CUM ERA GERMANIA , IN ANII 1880 !!! OARE ZIC BINE ??? POATE IN 1780 !!! PARCA ASA , MAI MERGE !!! CU CINE VRETI , SA AVANSATI AICI ??? VAD BINE , CA VA LUPTATI , DATI IDEI BUNE , DAR CINE VA AUDE ??? SI , ACOLO , IN CONDUCERE , CUI AI PASA ??? CINE SANTEM NOI , D-LE DOGARU ??? SI CE-AM AJUNS ??? MAI TREBUIE SA MOARA IN ROMANIA , VREO 4 - 5 000 000 DE COMUNISTI RAMASI IN VIATA , ACIUATI PESTE TOT , CA NISTE CAPUSE , SI CARE PUN PIEDICA LA ORICE PAS INAINTE , FACUT DE PUTINII OAMENI DE BINE , DIN ACEASTA CUBA EUROPEANA !!! ASTA INSEAMNA , CA VOR TRECE ANI SI ANI , DE ACUM INAINTE !!! CE E DE FACUT ??? NU STIU !!! POATE GLASURI , CA ALE DV , SI ALE ALTORA , CAT MAI MULTE CU PUTINTA , SA NE SCOATA AFARA DIN GALEATA IN CARE NE ZBATEM , DIN AUGUST 1944 , INCOACE !!! DE CAND AU VENIT EI , LA PUTERE !!! INVERSAND SACII CU VOTURILE LIBERALILOR , SI TARANISTILOR , DE ATUNCI , CU ALE LOR , COMUNISTE !!!

    1. SI , VAD CA MAI CITESC CEVA , CEVA MINUNAT , IN PERSPECTIVA VIITOARE A DEZVOLTARII BVB : IN ARTICOLUL D-LUI IACOMII , TOT DE ASTAZI : NICI UN PARTID POLITIC , NU ARE BURSA , PRINTRE PRIORITATI !!! PAI , VEDETI ??? ASA NE TREBUIE , DACA SANTEM CONDUSI DE COMUNISTI !!! CAND I-A INTERESAT PE COMUNISTII AFONI , SI BUNI DOAR LA SMECHERII , DE VREO BURSA '''''' DE VALORI '''''' !!! CE-I ALEA VALORI ??? A MAI ZIS ODATA , UN PARLAMENTAR CINSTIT , CAND A LUAT CUVANTUL , IN FATA CAMEREI : SA FIE IMEDIAT , ANCHETAT , SI ARESTAT , RASDACUL !!!!!!!!! A FOST CORECTAT , PE URMA , DE ALTUL , UN PIC MAI RASARIT , UNUL DIN PUTINII CU GRAUNTE LA CAP : RASDACUL , E BURSA DE VALORI , PROSTULE !!! MAI BINE , TACI !!!! BINE AR FI , SA TACA VESNIC , TOTI BANDITII ASTIA !!!

    ar fi o idee buna ce sustine Dogaru aici

    Romania ar putea lejer constitui un astfel de indice care sa urmareasca in principal companiile din Europa Centrala si de Est + Balcanii de Vest  

    Nu trebuie sa fie neparat un indice al tarilor din zona care sunt parte a UE, poate fi un indice al emergentelor locale.  

    E o idee excelenta, solida, cu avantaje de vizibilitate (traductibila in lichiditate).  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb