OPINII "Fă-ţi iarna car şi vara sanie", versiunea acţiuni vs. obligaţiuni

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie 2021

"Fă-ţi iarna car şi vara sanie", versiunea acţiuni vs. obligaţiuni

Pe finalul poveştii cu dobânzile duse până la zero, cu datoriile astronomice acumulate după pandemie, investitorii în acţiuni au două posibilităţi - fie să vândă în aşteptarea unor vremuri cu preţuri ale actiunilor devenite din nou atractive, fie să se reorienteze de pe acţiuni pe obligaţiuni.

Vânzarea odată încheiată, banii trebuie parcaţi undeva, iar la bănci aşteaptă acum nişte dobânzi real-negative de toată frumuseţea (nimeni nu dă, de pildă, 5%, cât inflaţia din ultima lună). Ar mai fi varianta titlurilor de stat vândute prin Trezorerii şi Postă, unde, de asemenea, randamentul e real negativ acum (cea mai mare dobândă la lei e 3,75%), chiar dacă nu există impozitul pe dobândă. Astfel încât, cine vrea să îşi conserve puterea de cumpărare a economiilor ar trebui să revină la bursă, investind în instrumente cu venit fix sau să aleagă un fond mutual cu profil de obligaţiuni, acceptând să îşi diminueze randamentul din cauza comisioanelor de administrare.

De această dată oferta e variată la BVB, în segmentul obligaţiunilor, iar randamentele sunt real pozitive, ba avem cupoane cu dobânzi mai mari în euro decât tot ce oferă băncile locale la depozitele în lei (cum vă sună, de pildă, 8% în euro?). Să primeşti 8-9% în lei şi 5-8% în euro nu e puţin lucru, chiar şi la o inflaţie de peste 5%, mai ales că, în ceea ce priveşte obligaţiunile în euro, avem şi o tendinţă evidentă de depreciere a leului, care va conta la câştigul final.

Sigur, nu toţi vor obţine randamentele din plasamentele private, după listare obligaţiunile sunt cotate deseori peste valoarea nominală, la 101%-103%, dar şi în aceste cazuri câştigul este foarte bun. De ce ai păstra banii în acţiuni care îţi oferă dividende de 3-4% la preţurile actuale, înfruntând riscul unor corecţii pe termen mediu, când ai obligaţiuni care îţi plătesc dublu, iar riscul deprecierii principalului e mult mai mic? Este adevărat, pe fondul îndatorării mari din economie există riscul ca unele companii să se confrunte cu dificultăţi dacă dobânzile urcă, atât emitenţi de acţiuni listate, cât şi de obligaţiuni, dar diferenţa între randamentele oferite de acţiuni prin dividende şi cele aferente obligaţiunilor este greu de trecut cu vederea.

Pentru a reduce astfel de riscuri, cei care caută obligaţiuni cu dobânzi bune ar trebui să includă într-un portofoliu cât mai mulţi emitenţi şi să aleagă scadenţe cât mai scurte. Nu uitaţi că, în cazul în care dobânzile sar spectaculos, chiar şi preţul obligaţiunilor mai vechi ar putea să scadă, investitorii alegând ultimele emisiuni cu randamente mai bune în dauna celor vechi. A se observa cum titlurile de stat scadente în 2024 şi listate în martie se schimbă deja la 99% din valoarea nominală, în condiţiile în care dobânzile la noile emisiuni au ajuns la 3,75%, iar la cele vechi erau de numai 3,1%.

Iar dacă e să ne gândim la corecţii pe acţiuni, cele mai lovite sunt de regulă companiile unde încărcătura speculativă este cea mai mare. Companii care nu dau cine ştie de dividende, cu PER-uri mari şi aşteptări pe măsură. Cum erau "rasdacele" în 2007 şi cum sunt acum vedetele plasamentelor private de pe AeRO.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. randament de 8% in euro pe obligatiuni... de regula sunt companii care nu au nicio sansa sa plateasca suma imprumutata, sunt supraindatorate si platesc doar dobanda, ce i drept, mare (ex: digi).

    Un fel de linie de credit (majorata de la an la an) pentru companii in dificultate financiara. Nu cred ca merita riscul. 

    1. digi nu plateste, pentru ca nu vrea, nu pentru ca nu poate. esti familiar cu leverage-ul companiilor din telecom? Digi are un long term debt/ebitda de ~3, sta destul de bine printre peers. daca s-ar opri din investitii, pana la scadenta obligatiunilor in 2025/27 le-ar putea plati. dar de ce ar face asta? intoteuna in ecuatia costului mediu al capitalului debt-ul va fi mai ieftin. imho piata subevalueaza puternic actiunea digi in prezent, din 2 motive: 1. nu o incadreaza corect in sub-sector pentru comparative (o baga in galeata mare a "telecom services", dar daca ne uitam la companiile din sub-sectorul "diversified telecom services" multiplii sunt cu altfel) si 2. ii aplica clasica formula LTD/E =

      nu stiu de ce nu mi-a luat tot textul, nu il mai rescriu. ideea este ca la sfarsit precizam ca am Digi, ca sa nu sara cineva pe mine ca "pompez"

      care ebitda ? este in totalitate mancata de cheltuieli pentru intretinerea retelei. poate zici ca e dezvoltare, dar nu e. vezi investitii vs ebitda in dinamica.

      Lichiditatea este undeva la 0,5. Capitalizare sub 10% daca nu iei in calcul neste reevaluari ciudate, adk nu e o capitalizare din profit.  

      Din cauza ca ebitda este integral folosit pt mentenanta, furnizorii sunt platiti la termene mai mari de 1 an.  

      Traieste din rostogolirea creditelor si o indatorare crescuta de la an la an.

      as vrea sa fiu asa de optimist ca tine 

      telecomurile si bancile folosesc rostogolirea creditelor si smulg nominal ana de ani din active imobiliare detinute in teritoriu (si nu doar imobiliare; dar astea merg mai usor de refinantat in timp ce in contabilitate fac deprecire, deducari, etc ele se aprecieaza asimetric si ajuta companiile sa scoata nual lichiditate noua pentru rulaj).

      Iar din cand in cad mai fac si exituri la etc active detinute doar ca sa aibe iar capital de lucru circulat. 

      PS: ce nu voa spune piata acum va spun eu: serviciile telecon / internet / tv sunt inca IEFTINA!!! - Dupa bula energiei urmeaza bula telecomului !! Preturile sunt fortate sa creasca in nominal!!! 

      Ele sunt inca ieftine (serviciile) caci au avut capital de lucru circulat din alte canale de fluxuri si refinantari. 

      Cand bula de credt franeaza, companiile vor fii nevoite sa creasca preturile in raport cu inflatia propagata in piata si inchiderea simultana a robinetului de "bani " din piata. 

      Semnat comenturi "cretine" 

      nu stiu daca raman aliniate cifrele dupa ce dau send. dar eu cand postez ceva am deja calcule facute, nu spun povesti. inainte sa iau Digi i-am facut o radiografie serioasa, i-am determinat valoarea intrinseca, am calculat prin peers (dar nu cei folositi la gramada de Goldring) etc.

      20162017201820192020 

      Main tenance CAPEX 170172 212233 233 

      Growth CAPEX 4771 67 85 138 

      Maintenance CAPEX/EBITDA 65%60% 65% 61% 58%

      Growth CAPEX/EBITDA 18%25% 21% 22% 34% 

      n-au ramas. asta este problema cand nu ti se permite sa postezi print screens

    Autorul indeamna la investitii in cele mai speculative instrumente=obligatiuni negarantate emise de companii puternic indatorate. Ce le face pe astea mai speciale decat companiile, in teorie, la fel de growth de pe Aero?! Sunt cam in aceeasi situatie,de cele mai multe ori chiar aceleasi companii, doar ca la unele cumperi niste hartii si speri ca la scadenta sa se gaseasca alti entuziasti sa rostogoleasca datoria iar la altele vin entuziasti direct cu bani in majorare de capital si echilibreaza financiar compania producand doar mai multe actiuni.

    Autorul ne recimanda doar SMTL de pe toata bursa si asta tocmai ce-a aratat ca nu-si va justifica secolul asta capitalizarea cu indicatori specifici altui sector si altei lumi-USA Disruptive Tech.  

    Unde i starvul acolo sunt si ulii.

    Am imprumutat tot ce poate fi mai daunator. Si culmineaza cu raul raului : specula. In care nu e nimic sanatos, nimic productiv, nimic dainuitor.

    Tot hotie se numeste, dar e oficializata. Iar "investitorii" pun botu'...deh, cin' s aseamana s aduna ! 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb