Tot mai multe voci din zona analiştilor arondaţi multinaţionalelor sau a comentatorilor din zona media extrem de sensibili la interesele zonei financiar-bancare au început să cânte prohodul stabilităţii cursului de schimb. Argumentele lor? Euro trebuie să crească în 2019 pentru că a fost prea...stabil în 2018, dar şi pentru că economia trebuie să îşi recupereze competitivitatea (citeşte salariile mici în valută) sau pentru că deficitele de cont curent şi cel comercial din 2008 şi 2018 cam seamănă în ceea ce priveşte sumele în euro (or, toată lumea ştie ce s-a întâmplat după 2008 cu salariile bugetarilor şi împrumutul de la FMI...).
Faptul că euro/leu a fost stabil în 2018 n-ar fi însă un motiv prea mare de panică de vreme ce România a declarat că pregăteşte aderarea la euro. Dacă vrei monedă unică, atunci înseamnă că trebuie să ai câţiva ani înainte de aderare curs stabil. Măcar cu atâta să ne alegem dacă imediat după vom contempla o minunăţie de preţuri rotunjite cu spor...
• Problema "competitivităţii".
Aici s-a mai dat exemplul casierei de la Kaufland - cea din Berceni o fi mai puţin competitivă decât cea de la Berlin? S-a mai demonstrat că, în final, competitivitatea are legătură şi cu salariile plătite în economia respectivă, nu poţi avea marje mari de profit cu putere de cumpărare redusă câtă vreme te axezi pe piaţa internă. De ce tot revine, atunci, chestiunea în cauză? Pentru că multe companii străine mari nu prea se simt confortabil cu trendul setat de Guvern în ceea ce priveşte majorarea veniturilor. A început cu bugetarii, dar orizontul de aşteptare s-a extins şi spre zona privată şi e greu să ridici din umeri când frustrarea angajaţilor creşte. Aşa că, multe companii străine se roagă la "Dumnezeul" cursului de schimb să permită o depreciere mai consistentă în 2019, "măcar" până la 5 lei pentru un euro.
• Acum, partea cu deficitele.
În 2018 vom avea deficit comercial de vreo 15 miliarde euro, aproape cât am avut în 2008 (atunci a fost 16 miliarde euro). Nu se mai poate aşa, ceva trebuie să se întâmple, cursul euro trebuie să crească acum până la 5 lei, pentru a nu avea depreciere ca atunci când "euro a urcat cu 20% în câteva luni" - auzim tot mai des. Să nu comparăm, însă, mere cu pere, adică să ne raportăm la procente, nu la miliarde. În 2008 aveam un PIB de 140 miliarde euro, iar în 2018 vom avea unul de aproape 200 miliarde euro. Chiar dacă deficitul comercial o fi comparabil, PIB-urile nu mai sunt deloc comparabile, aşa că avem ponderi diferite.
Eu aş propune însă o soluţie inedită pentru ţinerea în frâu a cursului. Una care ţine seama şi de faptul că predicţia "euro la 5 lei" a plecat din zona bancară, mai exact de la analistul Unicredit pentru Europa Centrală şi de Est, Dan Bucşa. Ştiu, de la Londra mai pot să apară şi distorsiuni, dar nu pot ignora însă şi interesele care sunt slujite de aceste distorsiuni. Aşa că, să n-o mai lungesc, cum aţi privi domnilor guvernanţi ideea de a lega taxa pe lăcomie nu doar de nivelul Robor, ci şi de cel al cursului de schimb? Mda, băncile nu ar fi prea încântate, domnul Guvernator ar convoca iute un consiliu pe tema macroprudenţialităţii, chiar dacă i s-ar pomeni de păţania cursului de prin 2009 şi izgonirea unor funcţionari bancari pe motiv că au speculat prea intens scăderea leului atunci. Mă rog, poate ar merita încercat, măcar experimental. Eu cred că leul ar putea să se aprecieze în acest scenariu. Poate chiar destul de mult. Evident, doar pentru că "aşa doreşte piaţa".
1. in functie de sediul social se poate?
(mesaj trimis de The Brute în data de 15.01.2019, 01:00)
ar fi chiar simpatic
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2019, 01:04)
as a facut si argentina cateva zeci de ani, a blocat peso-ul la paritate cu dolarul american si chiar a functionat o vreme, pana au intrat in faliment national prin 2011 parca, deci se poate, merita incercat nu?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2019, 07:23)
Probabil de asta vrei trecerea la euro. :))))
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2019, 09:29)
Falimentul argentinei se datoreazä politicilor econmice proaste aplicate de conducätorii acestei tari! De exemplu grecia sau romania unde se cheltuie mult cu bugetarii care nu produc!
3. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 15.01.2019, 07:49)
Specialistii din guvern si din "spate" or sa aprecieze ideea. Chiar nu-i rea, pentru o economie socialista.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2019, 09:23)
Cel mai bun lucru este trecerea la euro! Beneficiile pt populatie sunt mult mai mari decât pierderile cauzate de rotunjirea preturilor! Si psd dar si bnr täräganeazä intentionat,fiecare din propriile interese!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2019, 15:07)
Grecia a trecut la euro si ce folos? Si Italia la fel...
Ar fi bine sa trecem la euro cand o sa avem o economie corespunzatoare, nu ca acum bazata exclusiv pe consum.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2019, 15:37)
Grecia si italia sunt în faliment din cauza guvernarilor anterioare si prezente! Multe tari din zona euro se dezvoltä sanätos si rapid pt cä au guverne capabile! Vezi malta,germania,slovacia,irland a,tarile baltice,olanda,si altele!
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2019, 15:51)
Cea mai mare problemä nu este consumul! Sunt guvernele de tip mafiot psd-ist!
5. Mda si nu prea
(mesaj trimis de Un guru în data de 15.01.2019, 15:18)
Nu sunt fan banci dar din intamplare am citit ce a zis nenea de la Unicredit iar treaba nu e chiar asa.Acum cateva luni zicea ca BNR va tine cursul in 2019 pt a combate inflatia.Daca dupa celebra ordonanta si-a schimbat parerea e normal sa o faca cat timp Isarescu a spus clar ca atunci cand se arunca cu lei din avion nu poti avea si dobanzi mici si curs stabil.Cand ai aproape 80% din economie consum si marfa de import te invadeaza e cam greu sa stea cursul.Mai statea saracul din dobanzi , leul financiar vorba lui Vasilescu , dar bugetarii trag de el cu spor .Ei vor 5 nu bancile :)
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2019, 15:56)
Dacä psd vrea stabilitatea leului,de ce nu cere "legarea" de euro ca in bulgaria? Ei au alte preocupari:salvarea colectivä de puscärie!
5.2. E legat si la noi :) (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Un guru în data de 15.01.2019, 17:16)
E legat .De ce ? De deficite :) In Bulgaria avem leva , legata de euro , la noi avem tot leva in varianta le va da Psd bugetarilor di tati pt toti :)) Deci leul e o alt fel de leva mai jmechera un pic :))
6. Pt dl V :) Idei impozite :)
(mesaj trimis de Un guru în data de 15.01.2019, 15:27)
Va rog sa impozitati si Radet suplimentar raportat la cat umfla factura bucurestenilor din pierderile pe conducte.Sa impozitam si Anaf zic cand nu face planul la combaterea evaziunii sa le luam procente din fondul de salarii :) La fel cu primariile care nu respecta planul de investitii sa le reducem cu un impozit suplimentar denumit ,,taxa pe incompetenta ,, fondurile de salarii.Si ex pot continua cu diverse agentii , regii , comitete si comitii ale statului carora sa le fie aplicata aceasta ,,taxa pe incompetenta,, daca nu isi fac treaba .Pai doar lacomia e nociva ? :)
7. 5
(mesaj trimis de Un guru în data de 15.01.2019, 17:22)
5 e o nota de trecere pe care multi din sinecuristii de prin comitete si comitii si-au dorit-o de cand erau mici .De aici si impingerea leului spre 5 :) Bine , mai e si consumul excesiv de petarde si pocnitori de sarbatori cum a zis un intelept de la BNR zilele trecute :))
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2019, 17:50)
2008: Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 18,19 miliarde de euro, mai mare cu 2,1 la suta fata de anul 2007.
Efectul din 2008 a fost multiplicat si de 2007, ceea ce nu este cazul in 2018.