OPINII Fenomenul bitcoin a pregătit terenul pentru criptomonedele de stat

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 decembrie 2022

Fenomenul bitcoin a pregătit terenul pentru criptomonedele de stat

Ieşirea din bula creditului şi a datoriilor publice superumflate se poate produce fie printr-o prăbuşire spectaculoasă a valorii activelor şi câteva falimente de calibru, inclusiv suverane, urmate de o resetare a sistemului monetar, fie printr-o migrare de la banii tradiţionali la criptomonedele guvernamentale care să permită la un moment dat reluarea expansiunii monetare pe alte baze, o evoluţie mai puţin dureroasă.

Nu văd altă raţiune care să fi dus la inventarea Bitcoinului, povestea că este o alternativă la inflaţia meşterită de guverne a fost bună doar pentru copiii speriaţi de criza financiară din 2008-2009. Apoi, când banii au fost tipăriţi cu largheţe pentru a se ieşi din criză, bitcoin a rămas relativ calm până prin 2019, când se produce explozia cotaţiilor, iar moneda virtuală urcă de la 3.000 la 60.000 de dolari.

Până la urmă, tot intrarea speculatorilor duce la explozia preţurilor, nu calculele macroeconomice. Cum s-a văzut de altfel şi când inflaţia chiar a crescut destul de mult în lume după pandemie, iar cotaţiile crypto s-au dezumflat odată cu creşterea dobânzilor, deşi, teoretic, iniţial erau privite că invenţii gândite să lupte împotriva inflaţiei.

În ultima vreme se vorbeşte tot mai des despre apariţia unor criptomonede sigure, guvernamentale (aşa-numitele monede digitale de bancă centrală - CDBC), disponibile în prima fază fie ca plăţi de valoare mică la îndemână publicului, fie ca plăţi de valoare mare disponibile pentru un număr mic de participanţi, din rândul instituţiilor financiare.

Migraţia de la banii actuali la criptomonedele băncilor centrale se va face treptat, în timp, pe măsură ce publicul este familiarizat cu acestea şi cererea urcă gradual astfel încât banii reali să fie devalorizaţi în faţa acestor noi active monetare, iar datoriile vechi să se subţieze progresiv şi ireversibil.

După care lumea va fi plină de posibilităţi. Un salariu universal asigurat celor care nu îşi mai găsesc loc de muncă ar putea fi livrat oportun victimelor robotizării, eventual cu termen de expirare. Dacă nu îi cheltui până la următoarea chenzină electronică, banii pot fi anulaţi din serverul central.

Ţi se vor putea monitoriza mai uşor cheltuielile, vor fi încurajate sau descurajate anumite tendinţe de consum, totul, bineînţeles, în numele stabilităţii macroeconomice şi al evitării bulelor speculative.

Iar ca represalii pentru cei care acţionează contrar intereselor statului (aici marja de definire a acestora poate fi extinsă cu generozitate) ar putea apărea blocarea banilor în cont, anularea lor sau diminuarea cu un anumit procent, lucruri de care azi cash-ul ne fereşte, de bine, de rău.

Toată povestea romanţată din spatele apariţei bitcoin, cu fondatorul său misterios devenit personaj mitic, cu lupta împotriva inflaţiei orchestrate de stat, cu reţeaua de utilizatori care minează disciplinat să îşi genereze banii personali (mă rog, aici minatul nu mai e demult apanajul micilor investitori de când a explodat preţul energiei, iar activitatea a fost preluată de fermele de computere) a avut rolul de a apropia de fenomen generaţia tânără care era oricum dedicată tehnologiei, iar izolarea din pandemie a accelerat această apropiere.

Degeaba se uită chiorâş cei de vârsta a treia la fenomenul crypto, generaţiile de 20-30 de ani care sunt viitorul abia aşteaptă un nou val de apreciere şi implementarea pe scară largă a criptomonedelor. Acum poţi contra un astfel de entuziast cu observaţia că nu poţi plăti taxe şi impozite şi nici nu există active care să poată fi cumpărate exclusiv cu criptomonede, dar dacă statul îşi face propriile jucării virtuale şi chiar devine posibilă plata impozitelor cu acestea, ba la un moment dat chiar exclusivă?

Lumea viitorului chiar nu sună bine, de la Neuralinkul lui Musk la CDBC-ul băncilor centrale, adăugaţi viitoarele cote de poluare (dacă avem certificate verzi pentru companii, poate vom avea şi pentru persoane fizice) şi eliminarea alimentelor de origine animală. Suntem îndemnaţi să nu ne îngrijorăm, însă, prea mult de asta, ne-au pregătit şi refugiile în virtual, unde totul va fi bine şi frumos, ca altădată, vom putea servi şi o friptură în sânge în Metavers.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nimic nou sub soare că soluție la rezolvarea unei inflații galopante. Cu siguranță știi cum s-au rezolvat problema hiperinflației din Germania anilor 30: s-a tipărit o marca noua in in timp ce marca veche a fost lăsată să moară. Astăzi se va tipări una digitala și tot ce se poate face este refuzarea adopției.

    Deja se trăiește în virtual.

    E de ajuns să observi (cu tristețe) cum inclusiv șoferii stau cu ochii beliți în telefoane șamd. 

    Chiar și convorbirile telefonice au fost înlocuite cu mesajele.  

    Ocupația principală a multora este datul de like-uri sau dis-like-uri - o adevărată preocupare intelectuală. 

    Da, o să apară în curând și Metaverse, lumea virtuală perfectă pentru a fugi din realitate. 

    Așa că dispariția banilor fizici și "emiterea" banilor virtuali o să fie bomboana pe coliva unei lumi apuse.

    Minunata lume nouă a lui Huxley e pe vine. 

    Actualele tichete, bonuri valorice, carduri pentru alimentae, carduri pentru plata facturilor(urmeaza) nu sunt tot bani virtuali(au echivalenta dar nu pot fi transformate in monede aflate in circulatie)

    TOTUL OK NU-I O PROBLEMA DEja platim in mare parte cu card. dar mereu am 100 de lei in protofel "in caz ca nu merge cardul. ce te faci in caz de forta majora, se ia curentul peste tot , ca la ucrainieni. ai cam pus-o cu monezile virtuale. o sa primesti mancare sau benzina tot virtuala in schimb. sau nu merge internetul faci foamea.

    "dar dacă statul îşi face propriile jucării virtuale şi chiar devine posibilă plata impozitelor cu acestea, ba la un moment dat chiar exclusivă?"

     

    Articolul amesteca diferite concepte, aparent nu foarte familiare. 

    Bani electronici/virtuali au existat de aproape 50, poate 100 de ani. Chiar si cec-ul poate fi considerat un ban virtual. 

     

    Ce vrea sa spun autorul este de ban cripto, care prin esenta algoritmului de generare/validare, poate fi validat de orice parte, orice civil, nu doar o entitate bancara. Deci, diferenta dintre banul electronic/virtual/cec si banul cripto este ca prima categorie putea fi validata ca reala doar de o entitate bancara de incredere care avea acces la un mijloc de comunicare cu unitatea emitenta si confirma valoarea pretinsa de acel mijloc de plata. Banii reali insa nu au nevoie de o unitate bancara pentru confirmare in timpul platii. Asta se intampla si cu banii cripto. Un algoritm de pe calculator/telefon mobil il poate verifica asa cum civilii se uita la o moneda si vad semnele de siguranta pe bancnota. Banii cripto ai bancilor centrale vor putea fi autentificati prin metode cripto. 

    Asa, apoi, punctul doi.... cand statul va emite moneda cripto, ramane de inteles ca va interzice celelalte forme de bani cripto. Pentru ca statul isi aroga exclusivitate. Deci, raspunzand la intrebarea initiala... "CAND STATUL VA EMITE MONEDA CRIPTO, TOATE CELELALTE VOR FI INTERZISE". 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb