OPINII HoReCa mai stă o tură, se pregăteşte turismul. Începe bursa să tuşească iar?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 octombrie 2020

HoReCa mai stă o tură, se pregăteşte turismul. Începe bursa să tuşească iar?

După alegeri am descoperit brusc că virusul nu doarme, doar poate fi ignorat electoral. Aşa că vorbim iar despre măsuri de limitare a răspândirii sale, de la închiderea restaurantelor la interzicerea procesiunilor religioase şi la portul măştilor la 100 de metri distanţa de şcoli. Mai nou, apare şi o linie verde unde se pot exersa delaţiunile împotriva celor care nu respectă măsurile de protecţie, iar poliţia va controla în civil locurile publice aglomerate. Ar fi fost interesant de urmărit în paralel o statistică privind creşterea numărului de paturi la ATI şi a numărului specialiştilor atraşi în sistem pe partea de terapie intensivă, doar au existat nişte luni bune în care autorităţile să se pregătească pentru valul al doilea.

O nouă închidere a restaurantelor poate duce în sapă de lemn proprietarii fără reţele mari în spate, după ce abia trecuseră de precedenta suspendare a activităţii. Sigur, mai există şi alternativa livrărilor la domiciliu, aşa cum şi producătorii de vinuri au speranţa că oamenii care nu mai beau la restaurant o vor face de acasă. E corect, dar nu în aceeaşi măsură. Aşa că pentru reţeaua Sphera Franchise Group sau Purcari, noile restricţii care se preagătesc în economie nu sună deloc bine, iar acţiunile lor ar fi de evitat. În lipsa restaurantelor, nici serviciile de cazare nu pot ieşi neatinse, e greu să pleci în concediu când ştii că vei servi prânzul în cameră. Pensiunile, însă, nu vor fi la fel de lovite, cel puţin nu imediat.

Dacă după prima blocare a economiei lucrurile au putut reveni cu oarecare exuberanţă (vezi sezonul estival la mare), după a doua tentativă de limitare a mobilităţii sociale lumea va deveni mai circumspectă, mai ales că peste 3 luni se reia şi plata ratelor la creditele amânate (atenţie la acţiunile băncilor!). În plus, economia a acumulat nişte dezechilibre care se cer corectate şi numai apropierea campaniei electorale a amânat acest proces.

După alegeri, autorităţile vor încerca cu disperare să facă rost de venituri suplimentare la buget şi cum asta nu prea are cum să se producă fără o scădere a cererii în economie (fie din cauza tăierii schemei de personal pentru angajaţii de la stat, fie prin creşterea nivelului de impozitare a veniturilor sau proprietăţilor ori prin reducerea prestaţiilor sociale), piaţa de capital va resimţi un şoc la începutul anului viitor, iar cotaţiile ar putea fi puse sub presiune.

Sigur, contează mult şi ce se mai întâmplă pe plan extern, cine câştigă alegerile în SUA, dar indiferent de contextul extern ajustările interne se vor produce şi vor fi cu atât mai dureroase cu cât vor fi amânate mai mult (poate până în martie 2021 dacă alegerile sunt împinse la acea dată). Aşa că se apropie momentul de stat iar pe cash, în lei dar mai ales în euro, şi de aşteptat vremuri mai bune. Pentru cine vrea să menţină diversificarea cu orice preţ, acţiunile defensive sunt recomandate (utilităţi), sunt de evitat cele bancare, retailul, companiile care au avut creşteri exponenţiale şi unde marcarea profitului este mai tentantă (vezi Norofert).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Analiza consecintelor este corecta si va multumesc. Ca cititor al ziarului Bursa, asta ma intereseaza in fond.

    Analiza premizelor este insa insuficienta. Ca cetatean afectat de aceste premize, imi doresc ca mai multi sa le constientizam si sa ne indreptam atentia colectiva acolo unde se cuvine. 

    "virusul nu doarme, doar poate fi ignorat electoral" - de ce poate fi ignorat electoral? Nu ca n-am sti raspunsul, dar macar sa spunem lucrurilor pe nume.

    Daca virusul poate fi ignorat electoral, de ce nu il putem ignora macar partial de dragul evitarii unei suicid economic asistat? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb