OPINII Impozităm sau nu 5 bani la Fondul Proprietatea?

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 16 decembrie 2013

Impozităm sau nu 5 bani la Fondul Proprietatea?

Franklin Templeton, administratorul FP, a propus, la ultima AGEA, reducerea capitalului social de la 1 leu la 0,95 lei, adică să restituie acţionarilor câte 5 bani pe acţiune. Această idee magnifică nu cred că-i aparţine, ci a fost avansată de către cel mai mare acţionar, fondul american Elliott. Deocamdată, propunerea nu s-a aprobat din lipsă de cvorum, dar s-a promis o altă AGEA în ianuarie. FP justifică acest mod de recompensare a acţionarilor, sub pretextul că aşa nu s-ar mai plăti impozite către stat. Să vedem dacă este aşa sau nu.

Legea prevede impozitarea cu 16% a câştigurilor din piaţa de capital. Acţionarii Fondului Proprietatea sunt de trei categorii.

Una este cea a foştilor proprietari sau a moştenitorilor acestora. Aceştia au primit în locul banilor acţiuni la Fondul Proprietatea la preţul de 1 leu (valoarea nominală).

O altă categorie a primit acţiuni, datorită unei legi iresponsabile (ar trebui să ştim a cui a fost iniţiativa) la preţul mediei tranzacţiilor bursiere, între 0,5 şi 0,6 lei pe acţiune. O parte însemnată dintre cei care au primit acţiuni de la stat au fost însă cei care au cumpărat aşa-zise drepturi litigioase de la cei în drept să primească acţiuni, la un preţ mai mult sau mai puţin diminuat faţă de valoarea nominală.

Altă categorie a căpătat această calitate cumpărând acţiuni, fie înainte, fie după listarea la bursă. Care este profitul impozabil pentru fiecare?

Cei care au primit în calitate de titulari acţiunile FP la valoarea de 1 leu fac profit şi trebuie să plătească impozit numai dacă vor vinde acţiuni peste 1 leu. Dacă se decide reducerea capitalului social cu 5 bani, aceştia nu fac profit, ci recuperează în avans o parte din banii care li se cuveneau. Atunci când vor vinde acţiunile cu valoare nominală de 0,95 lei, vor avea profit sau pierdere în funcţie de preţul efectiv de vânzare, care se va compara cu valoarea nominală a acţiunilor la momentul vânzării efective. Spun asta deoarece am înţeles, ca toată lumea de altfel, că se vor face în timp mai multe astfel de diminuări ale valorii nominale.

Cei care au devenit acţionari, urmare a cumpărării de drepturi litigioase, trebuie, conform legii, să declare preţul real plătit pe acţiune, sub ameninţarea răspunderii penale pentru declaraţie mincinoasă, şi să plătească impozitul de 16% pe diferenţa între preţul de achiziţie, dacă au vândut sau vor vinde cât timp valoarea nominală rămâne 1 leu. Dacă primesc 5 bani în avans, fie plătesc pe loc impozitul pe cei 5 bani, urmând ca la vânzare să plătească şi pentru diferenţa dintre preţul efectiv de vânzare şi preţul de achiziţie al dreptului litigios, fie se scad din preţul de achiziţie cei 5 bani şi se plăteşte impozit, pe o diferenţă mai mare cu 5 bani la momentul vânzării efective. La fel ar urma să se procedeze şi în cazul celor îndreptăţiţi, dar care au primit acţiunile la un preţ sub valoarea nominală. De menţionat că aceştia aveau obligaţia să declare preţul exact la care au fost primite acţiunile, astfel ca la societăţile de brokeraj să se evidenţieze profitul în momentul listării. Cei care nu au făcut asta şi au vândut acţiunile sunt pasibili de evaziune fiscală.

Cei care au devenit acţionari cumpărând legal acţiuni, fie înainte, fie după deschiderea bursei pentru acţiunile FP, trebuie să plătească impozit pe profit, atunci când vând acţiunile, dacă preţul de vânzare este mai mare decât cel de procurare. Desigur, şi cei care au cumpărat acţiunile legal, dar înainte de listare aveau obligaţia să declare, la intrarea în bursă, preţul exact de achiziţie. Primirea celor 5 bani trebuie impozitată, căci aceasta nu reprezintă retragere de capital social subscris, precum în cazul moştenitorilor legali, ci un profit în avans. Sau, mai exact, o încercare de sustragere de la plata impozitelor. Aş fi tare curios care este părerea specialiştilor din finanţe sau a profesorilor de economie pe această temă. Poate că această întrebare ar trebui să o pună chiar Franklin Templeton, înainte de a propune din nou acţionarilor diminuarea valorii nominale a acţiunilor.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. D-le Iordache nu credeti ca discutati prea mult despre impozitare?

    Mi-ar fi placut o discutie legata de unde se duc impozitele pe care le ia statul din piata de capital (pe care dealtfel nu le merita deloc)-vedeti cazul Harinvest -mai recent! 

    Domnu Iordache trimite-ti o scrisoare deschisa la Chitoiu si catre ASF ca sigur va raspunde !

    Personal consider ca FP este o companie listata si actionarii ei nu trebuiesc impozitati daca isi retrag o parte din capital . 

    Iata o tema posibila atasata scrisorii catre finante si cnvm : cefac investitorii cu pierderea rezultata in urma falimentului societatilor comerciale care automat sunt delistate de catre cnvm pentru daca majoritarul a furat probabil totul in acea societate sub supravegherea cnvm - minoritarul ramane doar cu paguba si nici nu este recunoscuta de finante.

    Asteptam raspunsul de la purtatorul de cuvant . 

    Mori de grija statului ,nea Iordache? Dar de problemele investitorilor nu te intereseaza ?A innebunit lupu...

    D-le draga chiar nu pricepi ca atunci cand am primit actiunile valoarea unui euro era 3,45 la care am fost despagubit si acum este 4,45. Oare chiar fac profit daca le vand peste un leu?Deci care impozit?Din 2001 pana in 2014 unde au stat banii mei?Cine a facut profit?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb