OPINII În 10 ani, datoria publică a crescut cu 50%. Încotro?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 august 2020

România pornea în 2010 cu o datorie de sub 30% din PIB. A urmat apoi creditul de la FMI şi un salt la 34% din PIB în 2011 după care avansul a fost constant şi s-a ajuns la 39% din PIB în 2014. Din acel moment, deşi creştea în valoare absolută datoria publică a început să scadă ca pondere în PIB, politica de majorare a veniturilor populaţiei reflectându-se în creşterea economică, astfel încât în martie 2018 se ajunsese la puţin peste 34% din PIB, conform cursdeguvernare.ro ("Datoria publică a României, nivel şi evoluţii"-articol semnat de Marin Pană, alias Cristian Palangean, expert în BNR, în ediţia din 25 iunie 2018).

Unde suntem azi? Am pornit de la sub 38% din PIB în martie pentru a creşte agresiv pe fondul blocării economiei în pandemie până la 42% din PIB în iulie, iar perspectiva este să ne apropiem de 50% din PIB la finalul anului. O creştere de peste 50% din PIB în ultimii ani ar trebui să ne facă să ne luăm cu mâinile de cap.

În primul rând, pentru că datoria României e mult mai greu de susţinut decât a altor ţări având în vedere dobânzile mari cu care se împrumută România în prezent. Noi plătim dobânzi de 3,7% pentru împrumuturile pe 10 ani în vreme ce Ungaria plăteşte 2%, Polonia 1,2%, Cehia 0,8% iar Bulgaria 0,3% (există Consiliu Monetar aici). Or, dacă plăteşti dobânzi de 10 ori mai mari ca Bulgaria, ar fi raţional să te împrumuţi de 10 ori mai puţin nu mai mult ca bulgarii care stau oricum mai bine ca noi ca pondere a datoriei în PIB.

În al doilea rând, pentru că dacă ne uităm în jur şi încercăm să răspundem ce am făcut cu toţi aceşti bani, vorbesc de creşterea datoriei publice de la sub 30% din PIB, la peste 45% din PIB până la finalul anului, ridicăm din umeri. Marile realizări din infrastructură au lipsit. Ponderea capitalului autohton în economie a continuat să scadă, a celui străin să crească, nici vorba de investiţii masive ale companiilor din România peste hotare. Am luat un credit-mamut de la FMI pentru a salva pielea băncilor în criza financiară şi a mai echilibra resursele statului, credit rostogolit isteţ între timp, şi am avut încă un heirup mamut în vremea pandemiei când nu ne-a întrecut nimeni în a lua împrumuturi scumpe în valută.

Şi acum? Cum echilibrăm aşa ceva? Care sunt motoarele de creştere ale economiei astfel încât ponderea datoriei să se reducă prin creşterea PIB? Industria auto scârţâie, de gazele din Marea Neagră numai de bine, România hub energetic zonal a rămas la stadiul de basm...Ar mai fi creşterea pe consum cu o nouă majorare a veniturilor populaţiei numai că actuala putere nu vrea să audă de aşa ceva (vezi cum se reacţionează la creşterea pensiilor şi alocaţiilor), iar sectorul privat, după ce a concediat deja aproape 1 milion de salariaţi în urma pandemiei, numai de majorări de salarii nu are chef.

Rămâne să ne adâncim şi mai mult în prăpastia datoriilor, iluzionându-ne că alţii au mai mult ca noi (da, neapărat să ne comparăm cu Grecia, de parcă noi am avea turismul lor sau cu Germania, de parcă noi am avea industria lor) deşi alţii au şi cu ce să le plătească. Şi asta până în punctul în care datoria românească va deveni greu de refinanţat, iar statul va trebui să taie în carne vie la sugestia FMI, fie în zona bugetară (scăderea cererii duce la scăderea economiei, desi nimeni nu învaţă lecţia asta) fie să majoreze agresiv impozitele pe proprietate, singurele care ar mai avea loc de creştere în România, taxele pe muncă fiind oricum mari, iar cele pe capital fiind protejate mereu de un lobby agresiv. Una peste alta, să trăim bine (dacă ne mai dă mâna), vorba unui fost şi (posibil) viitor primar al Bucureştiului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Mai tovarășe Grecia avea 300% din pib când a devenit insolenta nu 34%așa ca numai dezinforma poporul cu articole copiate de prin lume adunate!

    1. Ai dreptate,si eu consider ca autorul dezinformeaza! Datoria publica a Romaniei este FOARTE MICA in comparatie cu multe tari ale UE! Autorul spune ca dobanda cu care se imprumuta Romania la 10 ani este 3,7%,dar nu ne spune in ce moneda se aplica aceasta dobanda! La lei sau la euro? Daca o tara se imprumuta in moneda nationala atunci plateste dobanda in functie de inflatia pe care o are! Inflatia este mare la noi,deci si dobanzile,din cauza ca mafia psd a crescut foarte mult cheltuielile cu bugetarii creand astfel deficite uriase care sau dus in consumul de produse de import! Datoria de 50% din pib pentru Romania este PERFECTA! Eu consider ca ar trebui marita la 60% ! Tara noastra are nevoie urgenta de un imprumut de 20 miliarde euro(care nu este deloc "mamut" cum spune autorul, caci Grecia s-a imprumutat de vreo 200 de miliarde!) pe care trebuie sa-i investeasca in infrastructura tarii! Fara investitii in infrastructura,tara nu va ajunge nici peste 20 de ani la media UE cu nivelul de trai,iar tinerii Romaniei vor continua sa emigreze! Autorului se pare ca nu-i pasa de acest aspect prea mult! El le plange de mila bugetarilor....

    Romanica nu mai echilibrează nimic. Romanica merge în Amanet și gata

    1. Bugetarii sa aiba ce mânca.(pe principiu ca, nu ne atingem de ei ,ca scade economia-cel mai mare sofism din România ultimilor 30 de ani-).Ca restul ,încet încet se cară din Ro.Mai pleaca in maxim 1 an,500 -600 000,dintre cei disponibilizați acum.Si asa va ramane 1 salariat în Ro, cu un bugetar și aproape 2 pensionari pe cap.Plus o datorie frumoasa de achitat, tot de pe urma lor.Atunci începe distracția adevărată .

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb