Ştirea zilei de joi la BVB a fost apariţia în premieră a pierderilor pentru participanţii la un plasament privat. E vorba de pierderile raportate la preţul de subscriere pentru acţiunile Bonas (BONA) petrecute imediat după listare, pentru că sub preţul de subscriere se mai află acum şi acţiunile Vifrana (BIOW).
Joi, acţiunile BONA au închis cu o corecţie de 8%, dar în timpul şedinţei au fost şi scăderi de peste 20% (cotaţia minimă a fost 3,4 lei). Ce s-a întâmplat într-un interval atât de scurt, de la plasamentul închis în aprilie la listarea din iunie?
În plasamentul privat acţiunile au fost oferite la un preţ de 5 lei şi, deşi se fixase iniţial o perioadă de subscriere de 10 zile, intermediarul (Interdealer Capital Invest) a decis să închidă oferta din prima zi, chiar dacă rata de subscriere era de numai 104%. Posibil că cea mai mare parte a investitorilor (sunt 149 investitori invitaţi într-un plasament privat) să îşi fi exercitat opţiunea până atunci astfel încât nu avea rost prelungirea, dar să menţionăm totuşi că era o rată cam anemică de suprasubscriere, mult sub ce ne obişnuiseră vedete precum Agroland, Safetech etc., ca să nu mai pomenim de IPO-ul TTS (27 rată iniţială de suprasubscriere).
Ei bine, la listare corecţiile au fost destul de agresive la un moment dat, ceea ce denotă că o parte a investitorilor nu a ştiut cum să iasă mai repede. Motivele? După închiderea plasamentului privat compania a anunţat profit în scădere (de la o cifra de afaceri de 15,7 milioane lei şi profit net de 1,1 milioane lei în 2019 a raportat un profit de numai 0,45 milioane lei un an mai târziu, la afaceri de 17 milioane lei). Apoi, deşi tocmai se vânduseră 40% din acţiuni pentru care se încasaseră 10,3 milioane lei, compania a anunţat înainte de listare o majorare de capital cu cash, chemând deci proaspeţii acţionari să aducă iar bani de acasă (vor putea subscrie 2 acţiuni noi la fiecare acţiune deţinută, la un preţ de 1 leu/acţiune).
E posibil ca o parte a acţionarilor să se fi simţit înşelaţi în aşteptări având în vederea scăderea în profitabilitate imediat după IPO în paralel cu apelul rapid la aportul în numerar şi au vrut să scape repede de acţiuni, chiar şi la un preţ de 3,4 lei deşi cumpăraseră acţiunile în cauză la 5 lei. Alţii au perceput acţiunile ca fiind foarte scumpe (PER de 49 cu profitul din 2020 şi închiderea de joi de pe AeRO) şi au decis că nu ar trebui să mai aştepte redresarea spectaculoasă a profitului şi revenirea PER într-o zona specifică unor companii din industria alimentară şi nu zonei IT.
În plus, planurile de dezvoltare sunt super-optimiste, până la a deveni nerealiste. Astfel, pentru 2021 Bonas estimează o creştere cu peste 70% a veniturilor totale, la 30,4 milioane lei, iar trendul va continuă şi în 2023, când veniturile ar urma să ajungă la aproape 55 milioane lei. Profitul net este estimat pentru acest an la 2,2 milioane lei (de 5 ori mai mult ca în 2020), iar până în 2023 să ajungă la 4,6 milioane lei, deci încă o dublare de la an la an.
Trăgând linie, am avut o companie care s-a deschis foarte mult către investitori (40% din acţiuni vândute în plasamentul privat), care a anunţat imediat după vânzarea acţiunilor că are profit mai mic, dar care şi-a chemat apoi investitorii la o majorare de capital cu aport în numerar, care a ajuns la multipli ce amintesc de companiile tech şi cu planuri de dezvoltare ultra-ambiţioase, poate chiar nerealiste. Ne mai mirăm că a scăzut din prima zi?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 05:59)
Scriam la unul dintre articolele Dvs precedente ca nu e cazul sa le cantam prohodul micilor investitori doar pentru faptul ca nu au prins o alocare (consistenta) in cazul unui IPO / PP.
Nu toate oportunitatile sunt de genul Safetech; ramane de vazut si acestia daca vor confirma in timp.
Nu de alta, dar o alta mare speranta a anului trecut, Norofert, a "socat" actionarii in primavara acestui an printr-o serie de surprize neplacute care s-au tinut lant. Au trecut aproape 4 luni de la acea terapie soc, iar pretul actiunii NRF ramane inca cu aproape 40% sub maximele din primavara...
Aviz amatorilor - cati dintre ei pot sa digere astfel de "oportunitati" ??
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Jhonny boy în data de 28.06.2021, 18:49)
Si la norofert va trece mult timp pana sa.si revina....conform raportului de audit intocmit de auditorul financiar sunt probleme semnificative in contabilitate...sa vedem ce nebunii vor mai descoperii auditorii in raportul din luna septembrie...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 20:52)
Da', dar va fi un raport incontestabil! Nu cred ca cei din Norofert isi dau singuri foc la valiza! Daca i-au adus pe 'ai de la Deloite, mai mult ca sigur ca s-au redresat si au corectat greselile. Altfel, se autodesfiinteaza! Deci... ori... ori! Dupa auditul Deloite fie actiunile Norofert vor sparge plafonu' din martie, fie falimentu' scrie pe ei! Eu cred ca este prima varianta!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Jhonny boy în data de 29.06.2021, 05:55)
Si eu as merge pe prima varianta ..dar nu se stie niciodata
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2021, 13:10)
Norofert are alta problema reala (auditul este doar o chestiune de suprafata) si anume modul in care se fac tranzactiile peste tot in agricultura romaneasca: evaziunea este colosala. Si atunci, baiatul de la Norofert, impreuna cu bunul sau prieten sau Marius Marian Alexe, au de rezolvat problema asa incat sa continue sa incaseze banul negru fara de care agricultorul roman nu poate face business. It's that simple!
2. fără titlu
(mesaj trimis de BONAS si viata în data de 28.06.2021, 09:41)
Sa fim optimisti: in curand o sa apara anonimul reprezentant al Bonas, care ne va explica tuturor ca suntem platiti de concurenta ca sa denigram compania lor. Consider ca este cazul sa-l intrebam pe imberbul tinerel daca scaderea profitului de anul trecut tot concurenta din Bucuresti le-a produs-o, daca ideea majorarii de capital tot concurenta a creeat-o, si daca vanzarile de actiuni tot concurenta le-a facut.
Multumesc BONA ca existi: prin tine ne dam cu totii seama cine sunt cei care acum asalteaza piata de capital cu cele mai "nobile" intentii ...
Sa traiesti indecenta!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 10:18)
Trageti linia stramb, la finalul articolului: despre majorarea de capital social cu aport de numerar se stia inca dinaintea plasamentului, iar cine a intrat la plasament ar fi trebuit sa stie ca fusese aprobata operatiuneade catre AGA. Poate ar trebui sa ne punem si altfel de intrebari, de ce avem freefloat-uri asa mici, de ce companiile cand fac un pp dau doar actionari noi si nu vand din firma precum in acest caz?? Nu mi se pare nimic in neregula ca au deschis pe minus fata de pp, context, profit, listari paralele, marketing, interes scazut. Pe de alta parte si celelalte de pe aero care au dat cu plus au o lupta dificila sa tina pasul cu propriile bvc-uri..sa vedem daca micii investitorii ii vor pedepsi la fel de aspru :D
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 11:45)
Anonimului de la BONAS
1) Autorul articolului plaseaza corect momentul anuntului privind majorarea de capital cu cash, si anume "inainte de listare", drept pentru care concluzia dumitale cum ca "trageti linia stramb" nu sta in picioare. Se stia inca de dinainte de plasamentul privat atat ca se vor vinde 40% din actiuni cat si intentia de majorare a capitalului social.
2) Ce nu s-a stiut la plasament a fost reducerea profitului cu 59%, care a venit ca o lovitura in increderea celor care au participat la plasamentul privat.
3) De buni, mandri, frumosi si experimentati ce-au fost cei care au intermediat plasamentul, au fost nevoiti sa apeleze si la alti intermediari, drept pentru care destui si-au putut da seama repejor cam cat valoreaza firma cu adevarat.
4) Nu vi se pare nimic in neregula ca au deshis pe minus fata de plasamentul privat in conditiile in care PER-ul (ca medie a ultimilor patru ani, conform datelor din memorandum) era oricum in jur de 25, nelasandu-le proaspetilor actionari decat perspectiva unei asteptari extrem de lungi pentru acest domeniu?
5) Sa vii si sa faci comparatia cu alte companii listate pe AeRO, in conditiile in care doar BONA si BIOW au inregistrat aceste performante negative, arata foarte clar (alaturi de intentia de a muta subiectul catre "alte intrebari") faptul ca dumneata nu esti decat un propagandist neexperimentat, cu mult cas la gura, si aflat mai mult in treaba pe aici cu scopul de a apara imaginea companiei.
Vino, nene, si explica de ce a scazut profitul in 2020, cand tendinta pe piata lactatelor a fost de concentrare spre produse premium si produse ieftine, lasand liber segmentul de mijloc de pret), vino si raspunde la intrebarile fundamentale puse in articol (fara sa mai incerci sa muti subiectul in alta parte), iar la final vino si explica-ne cum se face ca aceasta "performanta" este inregistrata de Sorin Nas, un fost membru in structura corupta a FPS-ului si in si mai corupta structura a PSD-ului condus de Daddy.
La final, oricum vom calcula, BONA da cu minus.
3.2. numai minciuni in articol (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 16:58)
totul se stia cand a fost plasamentul privat
atat majorarea de capital social cat si vanzarile scazute in 2020 din cauza pandemiei
daca nu cunoasteti afacerea mai bine vorbiti despre altceva
3.3. Bonas a devenit BONAnuS (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 17:14)
Ce au stiut de la inceput toti participantii la plasament a fost faptul ca investesc intr-o actiune mult mult supraevaluata(adik o trompeta)...sunt unii din "castigatori", norocul a fost ca nu m-am lacomit, dar am iesit putin "ciufulit", am mizat pe lacomia pietei, care a inceput sa se verseze si sa nu mai haleasca orice bomba...semnele care preconizau ca o sa fie haos:
-inchiderea plasamantului la 104% suprasubscriere, evident ca nu mai venea nici mos craciun sa cumpere
- brokeru principal un NO NAME, sincer ma mir ca nu le-a luat 2 ani sa listeze Bonasu
-faptul ca au apelat la toata flota clujului de brokeri BT, BRK...sa reuseasca sa inchida plasamentul
-supra supra evaluat....dar slab marketingul si promovarea
Sunt convins ca multi din investitori au facut parte din categoria speculantilor(inlizandu-ma), dar ne-am supt-o de data asta:))...altfel doar idi..ot sa fii sa cumperi la pretul din plasament..
Mergem inainte si vom vedea ce va mai fi, mai urmeaza listari umflate ,dar sper sa nu am acelasi destin...
3.4. gusta produsele si dupa aceea sa vorbesti (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 17:41)
ar fi de folos sa gusti produsele si o sa vezi ca vei fi client fidel
sunt produse foarte bine
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 18:28)
"Sunt produse foarte bine" ... Si doar ti-am spus sa inveti sa scrii corect, patronelu' lu' taticu'!
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2021, 11:10)
Iti raspund acum, aleg sa ma cobor la mintea ta. Invata sa citesti si sa intelegi ce scrie intr-un text. Eu doar am raspuns la intrebarea autorului din finalul articolului si am spus ca datorita contextului, profitului firmei, listarilor paralele si interesului scazut la tranzactionare nu ma mir deloc ca actiunea e pe minus fata de PP.
1) autorul nu plaseaza corect, el lasa sa se inteleaga ca a fost o surpriza majorarea de capital social pe care firma a cerut-o abia dupa pp. Fals, oricine a intrat la pp trebuia sa stie ca urmeaza MCS - ups, am mai scris asta odata dar cineva nu stie sa citeasca.
2) se putea anticipa
3) e o practica des intalnita, colaborarea intre brokeri
4) nu mi se pare nimic in neregula ca un pp poate sa dea cu minus, am raspuns la intrebrea din finalul articolului strict pentru Bona
5) discutam despre Aero, respect opinia autorului daca ce au bugetat ei pare nerealist, insa ma uit si la alte bugetari de sute de procente, explozii, miliardari pe hartie in 2025 :) cand aducem cuvantul realist in discutie.
In rest, despre tot ce ai scris tu 'nene' nu inteleg de ce nu esti la fel de acid la toate companiile cu conducere afiliata politic. Intelegi macar cum functioneaza bursa, ce e bid si ask, si faptul ca acolo unde se intalnesc se tranzactioneaza? Nici nu mai conteaza daca informatiile dumitale sunt incluse in pret, intelege asta, bursa nu o facem noi doi aici in comentarii. Doamne..
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2021, 13:14)
Abnegatia cu care insisti sa evoluezi la paralele ma face sa ma intreb cat de subiectiv poate sa devina un om.
Uite, ai scris ca "se putea anticipa" o scadere a profitului: ei bine, tu ai putut sa anticipezi ca oamenii vor dori sa vanda doar ca sa scape de actiunile pe care ti le-a dat taticu sa te joci cu ele?
Sa va fie de bine la amandoi!
Si nu uita sa gusti produsele concurentei: te vei indragosti de ele :)))
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de Baiatu' celalalt în data de 29.06.2021, 13:16)
Si hai sa ne intelegem ceva: recunoaste singur ca tu acum l-ai inlocuit pe primul autor, si-ai venit sa schimbi abordarea pentru ca amatorul dintai a luat-o rau de tot pe aratura.
Asa capacitate intelectuala ... asa produse!
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2021, 00:59)
mare troll esti, doar asa capata un sens si viata ta neinsemnata, postezi comentarii unul dupa altul vrand sa para 2 autori diferiti, in fine, poate gresesc cei ca mine care iti dau atentie. De acord cu replica nr.7 rar am vazut o companie mai denigrata la comentarii, trolii ca tine arata cu degetul tot felul de baieti imaginari care vezi doamne iau apararea firmei. Eu am spus unde sunt de acord si unde nu sunt de acord cu autorul articolului, dar scenarita e boala grea, cel putin la tine. Mai urmeaza sa scrii ca daca puteai shortai cu leverage, sigur, tu si poti, puternicule, numai gura e de tine.
4. Păreri diferite
(mesaj trimis de Co în data de 28.06.2021, 13:55)
Prea s-au obișnuit unii să dea lovitura la PP.. Uite că nu se mai fac randamente record..Ex BIOW și BONA! Ca mic investitor și consumator de vin Bio și lactate Bona,vorba aia, să scadă, să putem cumpăra și noi ieftin..
5. numai minciuni in articol
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 16:58)
totul se stia cand a fost plasamentul privat
atat majorarea de capital social cat si vanzarile scazute in 2020 din cauza pandemiei
daca nu cunoasteti afacerea mai bine vorbiti despre altceva
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 17:29)
Da, asa este, se stia inca de la plasamentul privat ca baietica a lu' tata o sa ne tina lectii on-line despre cat de mare si de tare este BONA, iar noi, mocofanii, nu vedem genialitatea acestei afaceri pe care necoptul spera sa o duca pe culmile gloriei.
Stii ceva, tinere?
Macar incepe sa scrii cum se cuvine, respectand regulile gramaticale si de punctuatie. Ori si pe alea "le-a indoit" taticu' pentru tine?!
5.2. afacerea e foarte profitabila pentru cine are rabd (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 17:36)
afacerea cu produse lactate este foarte profitabila
oamenii care cunosc acest sector de activitate cumpara ieftin profitand de panica celor care va citesc pe voi
6. Bonas va creste
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 17:38)
actiunile vor creste
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 18:27)
Hai, baiatu' lu' taticu, da din gura ca e mai ieftin decat sa dai dividende :)))
7. comentarii mincioase de la concurenta
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2021, 16:27)
trebuie sa recunosc ca observ multe comentarii mincinoase, este posibil sa fie de la concurenta, nu uitat ca firma Bonas o sa fie printre cele mai bune in toata tara, la fel cum este si in Cluj cu magazinele. Are cele mai bune produse, din lapte natural, printre putinele la care se simte gustul adevarat