Printre lucrurile inutile unora, dar foarte necesare altora, telefoane uzate moral şi cu display-ul fisurat "dar care nu afectează funcţionarea" sau flagshipuri vechi de numai câteva luni , lucruri ale celui mic devenit acum ditamai găliganul sau goblenuri ale bunicii care "trebuie să valoreze ceva dată fiind vechimea", pe Olx îşi fac loc şi anunţuri privind opere de artă (tablouri cu semnătură în povestea de mai jos). Şi nu vorbim doar de pictură naivă, sunt şi nume de clasici sau contemporani. Sigur, nu o să prindeţi chiar un Ghenie la ultima categorie, dar avem de pildă tablouri semnate de Radu Dărângă şi nu puţine dacă dai o căutare.
Am avut curiozitatea să leg câteva conversaţii cu posesorii lor. De pildă, cu doamna "Maria" care are un anunţ de genul "Radu Dărângă, urgent, lichidare colecţie. Orice ofertă va fi luată în calcul. Lichidez colecţia personală de artă contemporană, oportunitate pentru pasionaţii şi colecţionarii de artă pentru a cumpăra lucrări de foarte bună calitate la preţuri foarte accesibile. Artişti consacraţi cu potenţial investiţional sigur. 100% autentic". Şi, inevitabilul, "rog şi ofer seriozitate!". Tabloul respectiv semnat de pictor, un nud, era oferit la 325 euro, redus de la 350 de euro. Aşa că m-am decis să ofer un preţ mult mai mic doar ca să văd cum reacţionează "piaţa". Sunt refuzat "ştiţi că este un preţ mic pentru Dărângă, mai ales pentru un nud atât de bun" aşa că întreb dacă tabloul e autentificat şi de ce nu vinde totuşi printr-o casă de licitaţii. La capitolul autenticitate doamna Maria îmi spune că nu este autentificat, dar "cine ştie cunoaşte" şi îmi oferă un link tot de pe OLX, surpriză, cu un tablou identic ca team, dar ceva mai stângaci executat, cu precizarea că aşa arată un fals ordinar. Iar în ceea ce priveşte casele de licitaţii doamna Maria este de părere că au comisioane prea mari, de 20%, şi că oferă preţuri de pornire mici (aici ar cam fi în contradicţie cu comisionul mare mă gândesc, ar fi în interesul lor să aibe preţuri de pornire cât mai mari), plus că procesul de vânzare poate dura mult, iar în cazul său e vorba de o urgenţă. Preţul rămâne deci bătut în cuie la 1.500 lei...momentan, dar doamna Maria îmi dă mesaj câteva ore mai târziu în care se oferă să îmi aducă tabloul în acceaşi zi cu 1.350 lei pentru că are de plătit urgent o rată.
Intru şi pe linkul oferit de doamna Maria, cel cu falsul ordinar, şi mă conversez cu doamna "Florentina", care cere 2.200 lei pe acelaşi nud al lui Dărângă. Întreb de autenticitatea tabloului şi mi se răspunde că este autentic, are certificat de autenticitate emis chiar de artist. Atunci îi trimit linkul cu tabloul doamnei Maria şi o întreb ce părere are. "Nu este treaba mea să îmi dau cu părerea". Care dintre ele este fals, pot fi amandouă autentice? Insist prin mesageria OLX. "Da, este o temă preferată de el, o repetă la nesfârşit".
Sătul de uleiuri pe pânză am zis să încerc şi o tehnică mixtă, tot un nud de Radu Dărângă deţinut de domnul "Daniel" şi oferit la vânzare cu 150 de euro. Prezentarea de pe OLX sună aşa:" Flori - este un tablou splendid al cunoscutului pictor Radu Dărângă, tehnică mixtă. Tabloul este semnat în partea stângă jos şi are certificat de autenticitate eliberat şi semnat de autor, pe spatele tabloului. Tabloul face parte din colecţia personală Magazinul meu de vise". "Foarte frumos tablou", îl abordez pe Daniel, "dar ce ne facem că pe Artindex apare unul identic semnat de maestru, dar sub numele "Studiu"? Câte lucrări a făcut la fel?". "Nu cunosc acest lucru", îmi spune Daniel, "eu l-am luat personal de la Maestru. Decizia vă aparţine". De ce nu vinde prin case de licitaţie? Insist. "Pentru că nu am timp de case de licitaţie. Şi nu vreau neapărat să îl vând pentru că îmi place". La asta nu mă aşteptam. Un om care nu are timp de case de licitaţii şi care nici nu prea vrea să vândă un tablou pe care îl îndrăgeşte, probabil îl postează pe Olx doar că să-i facă invidioşi pe alţii.
Concluzia? Or fi casele de licitaţie lacome, or avea uneori evaluări discutabile sau prea prieteneşti alteori (vezi opera unui cunoscut critic de film reprezentând un soi de caricatură a lui Ştefan Cel Mare-"Ştefan cel Mare şi scump"-oferită recent spre vânzare la o cunoscută casă de licitaţii şi evaluată iniţial între 600 şi 900 euro), dar dacă vrei să ai siguranţa că vei cumpăra ce se pretinde că se vinde nu ar trebui ocolite. Cel puţin dacă nu cunoşti personal colecţionarul sau autorul care să confirme autenticitatea. Măcar ai pe cine da în judecată la un moment dat dacă ai bănuieli, ceea ce ar fi mai greu de realizat în cazul chilipirurilor de pe Olx, mai ales în lipsa uneor acte semnate.
1. multumesc
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2020, 05:23)
Desi cele descoperite de autor ar trebui sa fie evidente oricui gandeste (si plateste), consider ca investigatia dlui Dogaru este foarte utila. Pentru ca nu toti cei care platesc, gandesc.
Multumesc