OPINII Investitorii pariază pe o depreciere a leului după 2024

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 aprilie 2023

Investitorii pariază pe o depreciere a leului după 2024

Este o posibilă cheie de citire a rezultatelor celei mai recente emisiuni Fidelis pentru titlurile de stat listate la bursă.

Subscrierile pentru plasamentele în euro le-au depăşit de trei ori pe cele în lei, deşi scadenţele mai lungi pe care s-au concentrat plasamentele în euro nu sunt chiar lipsite de riscuri (vezi ce au păţit cei care au cumpărat titluri de stat în euro în 2021, de pildă).

Dobânzile de până la 5,8% erau mult mai tentante acum, iar acumularea unor deficite mari, comercial şi de cont curent, duce cu gândul la o depreciere a leului atunci când condiţiile (adică BNR) o vor permite. Iar 2024, cu patru rânduri de alegeri, ar putea fi o piedică serioasă în calea acestor ajustări, deciziile mai dureroase urmând să fie amânate pentru 2025.

Trăgând linie după emisiunea încheiată pe 10 aprilie, au fost subscrieri de 473 milioane euro pe tranşa obligaţiunilor de stat în euro (198 milioane euro pentru cele cu scadenţă la un an şi dobândă de 3,7% şi 274 milioane euro pentru cele cu scadenţă la cinci ani şi o dobândă de 5,8%).

În comparaţie, titlurile de stat cu scadenţă la un an şi dobândă de 6,7% au totalizat subscrieri în valoare echivalentă de 75 milioane euro. Pentru cele la trei ani, cu dobândă de 7,35%, s-au strâns subscrieri de 36 milioane euro, iar pe tranşa donatorilor de sânge (scadenţă la un an şi dobânda majorată la 7,7%) au fost subscrieri de 33 milioane euro (1.900 ordine introduse, ceea ce înseamnă că donatorii-investitori nu s-au călcat totuşi pe picioare).

Ce concluzii s-ar desprinde de aici? Dacă dobânzile oferite de stat sunt superioare dobânzilor bancare la termen, cum s-au petrecut lucrurile pe tranşele în euro, publicul se grăbeşte să îşi plaseze banii, când dobânzile intră sub cele bancare, cum se petrec lucrurile acum cu titlurile de stat în lei, interesul e mult mai scăzut.

Investitorii cred că urmează o depreciere a leului şi se grăbesc să îşi securizeze valoarea de cumpărare a economiilor în euro, deşi cursul de schimb a fost stabil în ultima vreme şi dobânzile la lei sunt totuşi mai mari.

Pentru a nu eclipsa subscrierile Fidelis pentru tranşele în lei, Ministerul Finanţelor a lansat noile emisiuni Tezaur abia după închiderea subscrierilor pentru titlurile listate la bursă, astfel încât în mai şi iunie programul Tezaur este absolut atipic, derulându-se între 12 aprilie şi 12 mai (până acum emisiunile se lansau la începutul lunii şi se închideau pe finalul acesteia).

Dobânzile sunt comparabile cu cele oferite la emisiunile Fidelis în lei (6,7% la un an, 7,3% la doi ani şi 7,7% la trei ani), în condiţiile în care inflaţia este totuşi de 14,5% în prezent.

Cine cumpără acum titluri de stat cu scadenţa la un an are un randament real negativ din pornire, iar faptul că spre final de an inflaţia ar putea să aibă o singură cifră nu e o încurajare prea bună câtă vreme la bănci dobânzile nete sunt superioare în destule cazuri (am numărat nouă bănci cu dobânzi la termen de un an de minim 8%).

De altfel, pentru emisiunea R2404A, cea la un an şi dobândă de 6,7%, ofertele la cumpărare la BVB în ziua de 19 aprilie, ora 10, erau foarte anemice-puţin peste 400 de obligaţiuni pe paliere de preţ cuprinse între 99,8% şi 99,3%, 100 de obligaţiuni la 98% şi 10.005 la 97,9%. Asta în condiţiile în care emisiunile în euro aveau cerere la preţuri peste cele de subscriere.

Rămâne de văzut cât de mare va fi interesul la următoarele emisiuni de titluri de stat în lei pentru populaţie şi investitorii de la BVB dacă dobânzile rămân la fel de scăzute şi comparaţia cu ofertele bancare la fel de dezavantajoasă. În acest caz, singurul argument pentru cei care le achiziţionează ar fi garanţia statului şi pentru sume mai mari de 100.000 de euro (plafonul de garantare la bănci).

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. A fost o perioada de vreo 3 ani - 2019-2021 - in care leul pierdea cam 2% pe an la Euro, perioada in care dobanzile la Euro erau ca si inexistente. Acum vad ca Euro este chiar mai jos decat era in 2021 dar dobanda 5.8 la recentele TS pare neverosimila. E prima data cand, desi cu o suma neglijabila, nu rezist tentatiei de a intra pe TS in Euro.

    Ultima fraza limiteaza deastic argumentele. La titluri de stat nu ai impozit 10% si nu intri la CASS. Cate banci dau 7,7% net pe 3 ani!? Cate dau 7,3% ca la ultimul Fidelis? Ca asa le numaram pe alea peste 8% dar de fapt raman putine la net si mai intra si la CASS.

    Investitorii par ca-si fac ei singuri mai bine calculele!  

    1. exact.

      iar unele banci platesc dobanda la scadentele lungi ,nu anual

      adica dau 8=9% dar nu prea 

      La TS nu se impoziteaza dobanda si nici castigurile din transferul lor, dar nu am vazut niciunde ca aceste venituri nu intra la CASS.

      art.170-3 cod fiscal zice ce se exclude la incadrarea in plafoane si trimite la ven. conform art.93 ,iar aici intra titlurile de stat

      Asa este. Neavand pana acum TS le-am omis si la documentare.

    Absolut normal,

    dupa alegeri va veni potopul peste votanti ca "rasplata" 

    1. asta politic inseamna un singur lucru: AUR in 2024.

    Din 2014 marii specialisti vedeau euro peste 5 lei. Aceeasi placa obosita, rulata la nesfarsit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb