OPINII Mai sunt acţiuni ieftine la BVB?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 mai 2021

Mai sunt acţiuni ieftine la BVB?

Am încercat să găsesc acţiuni profitabile, cu rezultate mai bune după primul trimestru din acest an raportat la perioada similară din 2020 şi cu un PER nu mai mare de 10. Grea misiune.

Centralizatorul are la bază un raport Tradeville din 26 mai, iar companiile identificate pe baza criteriilor de mai sus nu sunt deloc numeroase (să nu uităm că piaţa avea la finalul lunii aprilie un PER mediu de 13, dar de atunci au mai fost şi ceva corecţii). În ordine alfabetică, avem AAGES, Alumil, Compa, Digi, Farmaceutica Remedia, IAR Braşov, Purcari, TeraPlast, Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, SIF Banat şi SSIF Broker. Din listă se pot elimina însă companiile unde a existat o vânzare masivă de active în ultima vreme (Farmaceutica Remedia, TeraPlast), iar PER-ul este din acest motiv distorsionat şi fondurile închise de investiţii unde înregistrarea profitului nu e deloc liniară şi pot apare fluctuaţii mari (SIF Banat, Fondul Proprietatea). Aşa că ne rămân companii ieftine ceva mai puţine decât degetele ambelor mâini.

AAGES a obţinut un profit de 1,6 milioane lei la T1, în creştere de peste 5 ori faţă de T1 din 2020 şi destul de apropiat de valoarea profitului pe tot anul trecut (2 milioane lei). De urmărit în ce măsură va confirma şi în celelalte trimestre, e totuşi posibil să fie înregistrat un contract mai mare în primele trei luni, iar apoi să se intre în normal. La un PER de 9,4, acţiunile AAG nu arată rău în acest context.

Alumil are, la rândul său, un profit de 8 ori mai mare la T1 decât în perioada similară a anului trecut, dar în acest business profiturile mai mari se înregistrează pe final de an pentru că iarna nu prea se pun termopane. Alumil a votat pentru 2020 un dividend apreciabil (randament de 8,8% la cotaţiile de acum) şi rămâne de văzut dacă va repeta surpriza şi în acest an (PER de 8,5).

Compa a avut în primul trimiestru un profit cât jumătate din cel al anului 2020 (7,4 milioane lei versus 14,6 milioane lei), pe fondul revenirii comenzilor după şocul provocat de pandemie. Să nu uităm, însă, că şi profitul din 2020 era la mai puţin de jumătate raportat la rezultatele din 2019. Compa avea un PER de 9,7, care se poate îmbunătăţi dacă sectorul pieselor pentru industria auto îşi continuă tendinţa pozitivă.

Digi a raportat la T1 un profit dublu faţă de tot anul trecut (70 milioane lei faţă de 37 milioane lei), dar aici e nevoie de prudenţă pentru că datoriile pe termen lung depăşesc de două ori capitalizarea companiei. Digi are PER de 9,6.

IAR Braşov are un profit în creştere cu 11% faţă de perioada similară din 2020 şi un PER de numai 6,7. Compania poate avea mai mulţi ani buni pe fondul comenzilor primite din industria apărării şi oferă în prezent un dividend cu randament de 3,3% (0,4 lei/acţiune în condiţiile în care a avut profit de 1,75 lei/acţiune în 2020).

Purcari este o companie cu creştere solidă în ultima vreme (în ultimii 5 ani profitul a fost de 23 milioane lei în 2016, 31 milioane lei un an mai târziu, 45 milioane în 2018, 40 milioane lei în 2019 şi 60 milioane în 2020). La trimestru, avansul este de 28% în T1, un rezultat bun, precum PER-ul de 8,8. Piaţa vinurilor este una aglomerată, dar cu un management bun şi o calitate recunoscută, perspectivele arată bine pentru WINE.

Banca Transilvania a raportat un profit mai mult decât dublu la T1 şi are un PER de 8,6 (BRD are 11 iar Erste 12), deşi nu PER-ul este indicatorul cheie la bănci. De urmărit cum se trage linie sub programul de amânare a ratelor.

În sfârşit, BRK a avut un profit la trimestru de 7 ori peste tot cel raportat în 2020 (10,7 milioane lei după primele 3 luni ale anului faţă de 1,5 milioane în 2020) şi are un PER de 6,4. Societatea de brokeraj a fost implicată în lansarea mai multor plasamente private, unele la companii unde investise anterior, dar are o creştere mult prea mare în ultimul an pentru a fi recomandată fără emoţii ca posibil plasament (+340%).

Trăgând linie, nimic surprinzător-companiile de mai mici dimensiuni au fost printre cele mai dinamice la bursă din perspectiva profitabilităţii şi par mai ieftine decât mulţi jucători consacraţi. Rămâne de văzut în ce măsură vor confirma prin rezultate în perioada următoare.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Consider corecta analiza autorului,cu plusuri si minusuri subliniate pentru companiile analizate.

    Insa cred ca perspectiva miscarii cotatiilor in functie de indicatori a cam apus.E drept ca pe BVB fenomenul se va petrece mult intarziat,datorita dependentei aproape totale de fondurile de pensii(cele de la noi ultimii mohicani ai analizei actiunilor dupa fundamente). 

    Odata cu explozia vizibilitatii platformelor de tranzactionare,cu prezenta intr-o crestere fulminanta a retailului,piata de capital se schimba ireversibil.De acum conteaza ce percepe retailul ca fiind'hot','la moda'.A se vedea cum pe pietele mature au ajuns si fondurile de pensii,conservatoare prin excelenta,sa investeasca tot dupa criteriile retailului,ba chiar mai riscant cateodata(cine are rabdare citeste structura institutionalilor din actionariatul marilor companii la moda). 

    Si eu ma simteam mult mai confortabil investind clasic,dupa fundamente,doar ca risti sa nu mai faci profit.Pietele au ajuns sus,constati ca si autorul ca dupa fundamente adio actiuni'ieftine' si daca nu te duci oarecum cu valul ai alternativa unui mediu hiperinflationist,in care pierzi bani administrandu-i pasiv. 

    Si la BVB o sa vedem tot actiuni care se duc spre stratosfera dupa vechile metode de analiza.Doar ca odata ce au stampila 'IT&C' ori'sustenabil,rezilient,eco-f riendly' ele vor fi cumparate la aproape orice pret.Digitalizare,robotizare,c ybersecurity,astea vor fi triggerele urmatorului deceniu.S-a pornit o intreaga furtuna in lume pe subiect,mediatizarea e fenomenala,populatia si companiile vor fi indoctrinate sa investeasca in asa ceva(direct sau indirect).Bugetele vor creste masiv pentru ca asta vor impune gigantii tech-au ajuns la limita pe modelul actual si le trebuie un upgrade masiv al veniturilor. 

    Pentru investirori e important sa fie confortabili cu nivelul de risc pe care si-l asuma si constienti ca'moda' se va schimba iar,cine stie cum si inspre ce.Dar e cazul sa ne dam seama ca pe'fundamentele'din trecut nu vom reveni.Urmariti comportamentul generatiei tinere,vedeti ce impune ea,faptul ca tine lumea in miscare prin consumul unor produse tot mai scumpe si de aici ne dam seama ca nici nu se mai poate lupda nimeni cu ea si nici nu mai are cine sa-si doreasca asta(corporatii,politicieni,as tia toti se-ntrec care-s mai 'virtue signaling' sa le sufle-n panze).

    Opinia mea este ca se vor schimba sectoarele la moda,peste multi ani,dar niciodata modelul investitiilor'irationale'-daca e sa le judecam cu mintea de acum 5-10 ani. 

    1. Sunt supraevaluate. La TLV cotația de menține sus doar pentru că banca își răscumpăra vreo 3 milioane de acțiuni proprii la orice preț, facilitând și ieșirile mamagenentului propriu din acțiunile date gratuit anul trecut.

      E o spălare de bani care diminuează baza impozabila a băncii dar care e trecută cu vederea de ANAF.

      Urmează corectiile de vara, cu minim 60% din valorile actuale  

      Nu exista mediu hiperinflationist ci doar inflationist.

      Auzi la asta, mare specialist, minus 60 %??????? Nu stiu cum puteti debita asa ceva...

      Nu prea vad cum rascumpararea propriilor actiuni poate reprezenta o spalare de bani sau o diminuare a bazei impozabile, chiar daca se rascumpara la preturi maxime. Rascumpararile se fac din profitul nedistribuit al anilor anteriori, impozitat la momentul respectiv. Cel mult poate fi vorba de o cheltuire ineficienta a acestor rezerve.

    Multă gargară! I-aș întreba, pe cei care fac atâtea comentarii și recomandări, câți bani au investiți în acțiunile cotate la BVB.

    1. dar tu?

      ce om serios crezi ca ti-ar raspunde?

      La B.R.D ,cotatia e foarte mult supraevaluata ! De la 2,0 RON pretul nomal al actiunii se tranzactioneaza cu16,RON?Da dividende cand are chef sau , cand ii mai raman ,dupa ce isi ajuta mama(Societe Generale )sa faca fata pierderilor masive din ultimii aniAsa ca tot TLV--UL E MAI CINSTIT si mai bun pentru actionari.Dividendul propus in acest an este rusinos ,dupa ce anul trecut (si partial anul acesta )si-a ajutat mama.Am vandut actinile B.R.D SI I-AM INDEMNAT SI PE ALTII S-O FACA.

      Hei, ce dastept esti tu sa consider 2 lei pret normal. Bre, tu ai citit vreodata raportarile financiare ale BRD? Nu mai veni cu prostii mai mari ca tine.

      eu sint incepator si as vrea sa stiu ce inseamna pretul normal al actiunii.cum il poti afla

      De ce nu le citesti tu.! Eu le citesc de 20 de ani!BRD-ul este a treia banca din sistem,singura care sta pe loc ,nu avanseaza?Banca TRANSILVANIA este prima banca din sistem.pretul de baza (pe care eu l-am numit normal)la actiunea bancii este de 1,0RON SI ACTIUNEA SE VINDE CU 2,7RON Nu mi se pare supraevoluat.

      daca tu, dupa 20 de ani de citit rapoarte atat ai putut sa intelegi, i.e. ca pretul "normal" al actiunii este valoarea sa nominala, nu ma mai mir ca avem atatea "genii" pe bursa. vezi ca pretul "de baza" la BRD este 0.5 ron, nu 2. si mai grav, nu? :)))

      te inseli, nu vezi preturi supraEVOLUATE deloc, esti putin pregatit pentru ceea ce faci.

      Gresit.

      "Capitalul social la 31 decembrie 2020 reprezinta 696,901,518 (2019: 696,901,518) actiuni ordinare, autorizate, emise si aflate in circulatie. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1 (2019: 1 RON)." 

      Total capitaluri proprii din bilant dec 2020: 9.772.065.000 lei

      Adica 14,02 lei pe actiune. 

       

      Ceea ce inseamna ca toate creditele pe care BRD le are in Romania (si alte active/rezerve) sunt in valoare de 14 lei pentru fiecare actiune. 

       

      Mai spune cineva mai sus ca BRD nu creste.

      In 2019, bilantul avea active de 8.183.918.000 lei, adica o crestere in 2020 de 19,4% (mai zice cineva ca nu are crestere?) 

      Corect Mihai. (partea ca sunt supraevaluate BRD-urile)

      da, asa este, m-am uitat eu gresit. oricum, nu asta este relevant in discutie, ci "pretul normal" asociat cu valoarea nominala

    Adica trebuie sa cautam prin tarana margele?Eu cred ca BVB-ul este supersupraevaluat.In 2007 era la fel.BVB era la cer si lumea a inceput sa ia rasdace.Ca cica s ieftine si o sa bubuie.Asa a si fost,dar in alt sens.Pentru cine i mai nou pe BVB,sa caste bine ochii.Intr-adevar,fata de acum 14 ani,acum sunt fondurile de pensii(care oricum, se incarca si ele intr-o veselie, cu hartii).Privesc cu interes la ce se intampla.Nu numai aici,la nivel planetar, muntii de cash tipariti de bancile centrale au creat tot felul de anomalii(burse,piata imobiliara,show-ul cripto,etc).

    1. Noroc ca s-au inventat criptomonedele. Milti bani s-au dus acolo. Nu se stie daca o sa-i mai vada cineva vreodata. Da unul "de lete" si au disparut instatntaneu.

      like

    Da, PER sub 10 asa spune cartea e ok ,adica in 10 ani din dividende recuperezi pretul unei actiuni cumparate,autorul stie si este documentat.Vai de actionarii BRD ( SIF 3 a furat-o rau, de aici le vine neacordarea de dividende) si mai grav este ca li se permite sa duca profitul afara.Am zis.

    1. OAMENI BUNI , BUNA ZIUA , SI MULTA SANATATE !!! VREAU SA VA SPUN CATEVA LUCRURI , IN LEGATURA CU PROFITUL BRD ; SI PE ANUL 2019 , SI PE ANUL 2020 , SI PE ALTI ANI , DEJA TRECUTI !!! DE UNDE SA INCEP , CA SANT MAI MULTE DE SPUS !!! HAI SA O LUAM , CU INCEPUTUL : PRIN ANII 1998 , BRD SOCIETE GENERALE FRANTA , INTR-O PERIOADA IN CARE NIMENI DIN AFARA TARII , NU AVEA INCREDERE SA INVESTEASCA BANI INTR-O TARA COMUNISTA OBSCURA , CUM ERA CONSIDERATA ROMANIA , A HOTARAT SA CUMPERE O BANCA AICI , IN TARA , CAT DE CAT VIABILA !!! S-A INTELES CU GUVERNANTII NOSTRII DE ATUNCI , SI A LICITAT PENTRU CUMPARAREA ACTIUNILOR BRD ROMANIA !!! A FOST O OFERTA PUBLICA , PE LANGA EI , AU MAI CUMPARAT ACTIUNI SI ALTII , SI LA INCEPUT DE AN 2001 , S-A LISTAT LA BURSA !!! BUN !!! ACUMA , BANCA ASTA NU SE PUTEA DEZVOLTA FARA BANI !!! NU PUTEA CONSTITUI DEPOZITE , SI NU PUTEA ACORDA CREDITE , ATAT DE REPEDE FARA BANI !!! BANCA ''''' MAMA ''''', LE-A ACORDAT CATEVA SUTE DE MILIOANE BUNE DE DOLARI , S-AU DE EURO , NU MAI STIU EXACT DACA EXISTA EURO ATUNCI , IN ORICE CAZ , O SUMA ENORMA DE VALUTA , CARE AU INTRAT IN INTERIORUL BANCII BRD-ROMANIA , SUB DENUMIREA DE ''''' LINII DE FINANTARE '''''', URMAND CA BANII SA RAMANA ACOLO , PE O PERIOADA MARE DE TIMP !!! DATORITA LOR , BANCA S-A PUTUT DEZVOLTA , AN DE AN , A PUTUT ACORDA CREDITE , SI AJUTA ECONOMIA ROMANEASCA !!! IN TIMP , O PARTE DIN ACESTI BANI , S-AU REINTORS TREPTAT , INAPOI , LA BANCA ''''' MAMA '''''' !!! PENTRU ANUL 2019 , BRD - ROMANIA , AVAND UN PROFIT MINUNAT DE MARE , A DORIT SA RASPLATEASCA ACTIONARII , CU UN PROFIT CAM IDENTIC CU ANII 2017 SI 2018 , DE CIRCA 1.64 DE LEI / ACTIUNE !!! CE S-A INTAMPLAT ??? IN LUNA MARTIE 2020 , BANCA BRD-PARIS , A FACUT AGA LOR GENERALA , IN CARE A HOTARAT DIVIDENDE DE 2.20 EURO / ACTIUNE , PENTRU ACTIONARII PROPRII !!! DECI , PENTRU EI , PENTRU AI LOR , S-A PUTUT !!! O LUNA MAI TARZIU , DUPA CE CINSTITII COMUNISTI CHINEZI AU ELIBERAT IN ATMOSFERA MICROBUL LOR MINUNAT , CA SA VADA CINE TRAIESTE SI CINE MOARE PE PAMANT , A AVUT LOC SI AGA LA BRD-ROMANIA !!! CINE A FOST CONTRA , CA SA NU SE DEA DIVIDENDE PENTRU ACTIONARII DIN ROMANIA ??? TOCMAI BANCA ''''' MAMA ''''''', DIN FRANTA !!! EI , FIIND CU '''''' PLINUL DEJA FACUT , ADICA CU DIVIDENDELE DEJA APROBATE !!! CICA "" VIRUSUL '''''', E DE VINA !!! PANDEMIA !!! BANCA SA PASTREZE PROFITUL PE ANUL 2019 , PENTRU INTARIREA EI , PENTRU DEZVOLTARE !!! ACTIONARII AR FI TREBUIT , DACA SE APROBA , SA PRIMESCA DIVIDENDE DE [ NUMAI FAC ACUMA SOCOTEALA , 696.901.518 ACTIUNI x CU 1.64 LEI , DECI PESTE 1 MILIARD DE LEI ] !!! A MAI TRECUT INCA UN AN , SI LA BILANTUL FACUT IN 2021 , PENTRU ANUL 2020 , NU MAI EXISTAU ACESTI BANI !!! CINEVA , A PUS CUM VREO 2 - LUNI DE ZILE , O INTREBARE INTELEAPTA : CE-I CU BILANTUL ASTA ??? CE-AU FACUT CU PROFITUL LOR , ATAT DE MARE , PE 2019 ??? BINENTELES CA , NU I-A RASPUNS NIMENI !!! LUCRUL ASTA , FACE PARTE , ''''' DIN SECRETUL BANCAR '''''' !!! BANII , INTR-ADEVAR , NU MAI SANT IN BILANTUL BRD - ului !!! DAR BANII , NU AU FOST FURATI DE NIMENI !!! LA CEREREA ''''' BANCII MAMA '''''', CEI PESTE 1 MILIARD DE LEI , POATE SI MAI MULTI , AU FOST ''''' VIRATI ''''', IN CONTURILE BRD-PARIS !!! AU DREPTUL SA FACA ASTA , PENTRU CA SANT BANII LOR !!! LINIILE LOR DE FINANTARE , PENTRU BANCA-PUI , DIN ROMANIA , IMPRUMUTUL LOR !!! PUR SI SIMPLU , AU AVUT NEVOIE DE BANI , IN DAUNA ACTIONARILOR ROMANI !!! NICI PE 2020 , BILANTUL LOR NU ESTE PREA BUN !!! CINE STIE , POATE CA PARISUL , LE-A CERUT DIN NOU , ALTI BANI !!! CAND STAPANUL HOTARASTE , CATELUSUL EXECUTA !!! DIVIDENDUL PROPUS , E MAI MULT SIMBOLIC , PENTRU ANUL TRECUT !!! MAI BINE , NU-L MAI DADEAU DELOC !!! SI MIE , M-I SE PARE O INSULTA , DAR , ASTA ESTE , SANT BANII LOR !!!

    Da, de 20 de ani de când sunt mic investitor doar pe BVB, n-am mai văzut așa sky-high prices...nici în 2006-7 nu se tranzacționa la multiplii de azi, deci mare atenție !

    Ma astept BET sa testeze suportul la 10.500 în aceasta luna și, nu uitați, când piața o ia în jos nu e milă - adică nu mai contează care e supra sau subevaluat... 

    1. SI DECI , D-LOR , MAI VREAU SA MAI COMPLETEZ URMATORUL LUCRU : IN CLIPA CAND BRD-ROMANIA , ARE NEVOIE DE O FINANTARE MARE , PENTRU ACORDAREA UNUI IMPRUMUT CUIVA , CONSIDERAT VIABIL , SI NU ARE BANII ACESTIA IN ACTIVELE LOR , ANUNTA PE ''''' MAMICA ''''''' DIN FRANTA , SI ACEASTA INTERVINE CU BANI , IN SPRIJINUL '''''' COPILULUI '''''' DIN ROMANIA !!! BINENTELES , N-O SA STIE NIMENI , NICIODATA , DE ACESTE OPERATIUNI !!! NU SE COMUNICA ASA CEVA PUBLICULUI LARG , FACE PARTE DIN SECRETUL BANCAR , DIN ''''' FAMILIE ''''' !!! PENTRU VIITOR , ZIC EU , E O ACTIUNE CARE MERITA CUMPARATA , CAND O AJUNGE LA 10 LEI , DUPA O CADERE DE PIATA !!!

    Criza care este, care va fi, este atipică. Nu poate fi comparată cu ceva din trecut. Cotațiile acțiunilor bune vor fi din ce în ce mai mari. Nu va fi prea curând o cădere a piețelor bursiere. Părerea mea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb