OPINII Nu pariaţi pe cei care îşi demonizează adversarii

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 31 octombrie 2022

Nu pariaţi pe cei care îşi demonizează adversarii

Construcţiile bazate pe ură sfârşesc de cele mai multe ori prost. Preocupaţi să-şi demoleze adversarii, cei care mobilizează publicul focalizându-i adversitatea nu mai au vreme să gândească alternative coerente şi, în majoritatea cazurilor, nici pricepere pentru aşa ceva.

Să ne amintim de experienţele ultimului secol, de minţile înfierbântate care au pornit două războaie mondiale. În ultimul caz, cel mai dramatic, frustrările rezultate dintr-o pace nedreaptă au fost canalizate apoi spre ura de rasă şi asta a provocat în final milioane de victime.

Am avut apoi o mişcare cocoţată pe ura de clasă, altă anomalie care s-a sfârşit prost, deşi avea la bază, teoretic, o idee generoasă. Comunismul care a pornit de la reducerea inegalităţilor nu a înţeles însă că egalitarismul forţat taie din motivaţiile muncii, reduce inovaţia şi, în final, competitivitatea economiei dispare.

Ura ne împiedică să mai distingem nuanţele şi să ne adaptăm din mers, ura orbeşte şi e greu de înţeles de ce alegem politicieni care au ca unică motivaţie anihilarea adversarului, câtă vreme altele ar trebui să fie argumentele celor care îşi aleg liderii.

Ca să revenim la exemple mai apropiate de noi, Alianţa DA şi-a construit identitatea prin eliminarea FSN/PDSR de la guvernare, dar cei 15.000 de specialiştii s-au dovedit repede o lozincă.

Am avut apoi o altă campanie de demonizare a adversarului centrată în jurul figurii lui Liviu Dragnea, iar alianţa care a preluat puterea în 2019 a trecut prin pandemie catastrofal (vezi achiziţiile publice şi volumul împrumuturilor contractate în numai 2 ani).

Sau mişcarea anti-Trump, foarte intens popularizată în media de peste ocean, care a adus la putere un lider expirat care n-ar fi ajuns în mod normal preşedinte dacă ura faţă de Trump n-ar fi generat orbire în evaluarea lui Biden.

Sau cazul Ucrainei care după lovitura de stat din 2014 a ales să se concentreze pe mişcările antiruseşti şi de atunci tot pierde teritorii, vieţi omeneşti şi infrastructură economică. Lucrurile nu ar fi trebuit să evolueze aşa, au existat acordurile de la Minsk, a existat chiar o tentativă de negociere imediat după declanşarea războiului, dar vocile militariste şi cei care mobilizau ura publicului au avut câştig de cauză şi lucrurile au mers din rău în mai rău.

Iar faptul că întreaga lume occidentală a preluat retorica propagandei de război ucrainiene e cu atât mai îngrijorător. Aflaţi în conflict, ucrainienii au dreptul să facă propriile alegeri proaste dar restul lumii, care nu aude zăngănitul armelor sub geam, de ce ar proceda la fel? Dacă ura se generalizează, alegerile proaste vor deveni regulă şi de aici până la o noua prăbuşire a lumii în haos nu e decât un pas.

Ar fi cazul să ieşim din paradigma pedepsirii vinovatului şi să ne concentrăm pe soluţiile pentru îndreptarea lucrurilor prin dialog şi abordări originale. Este incredibil că apelurile la pace au ajuns să stârnească furie şi dorinţa de represalii, vezi cazul fostului ministru al apărării.

Ar trebui să înţelegem că cei care propagă războiul vor genera carne de tun şi victime nu doar pe front, ci şi în economie; să ne uităm de pildă la rezultatul sancţiunilor contra Rusiei în economia UE, la modul în care se simte deja în portofel dezindustrializarea, migrarea afacerilor din Europa spre SUA, preţul gazelor lichefiate de câteva ori peste cel al gazelor naturale.

Electoratul european n-ar dori să facă astfel de sacrificii în mod normal, de acea trebuie scos din starea de normalitate şi îmbătat cu ură pentru a crede că se acţionează pentru distrugerea inamicului comun. Numai că ura, cum spuneam, nu construieşte nimic durabil, ci deschide calea unui viitor care să arate mai rău ca prezentul.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Și mai trebuie adăugată ura împotriva majorității pentru că în fapt asta a condus la apariția aberantei ideologii a corectitudinii politice, cu ultima sa invenție - cancel culture.

    Discriminarea pozitivă cultivată față de diversele minorități, acordarea mai multor drepturi acestora în detrimentul majorității tăcute este enormitatea acestui secol. Și asta în numele dreptății și echitații. 

    Neomarxismul care ghidează astăzi societatea occidentală este atât de evident. 

    In sfarsit.foarte,foarte,foarte adevarat.

    foarte bun articolul .

    Spune clar anumite lucruri gen lovitura de stat , acordurile de la minsk , ura  

    gen : Electoratul european ....trebuie..... îmbătat cu ură pentru a crede că se acţionează pentru distrugerea inamicului comun 

    Sincer ma mir ca autorul are curajul sa spuna aceste adevaruri in public ...publicul îmbătat cu ură  

    pentru ca : "Este incredibil că apelurile la pace au ajuns să stârnească furie şi dorinţa de represalii, vezi cazul fostului ministru al apărării. " 

    Si ziarul bursa are un curaj fantastic sa publice asa ceva ...

    = un apel sa lasam ura in conditiile in care aproape toata presa din Romania si europa si USA si "întreaga lume occidentală a preluat retorica propagandei de război ucrainiene " 

    1. Cristian Dogaru si ziarul bursa au urcat enorm in ochii mei ! bravo lor !

      Din lipsa de timp sa caut alta sursa de informare am ramas aici. Intr-adevar mai bine fugi de cel pe care il urasti decat sa te lupti. Problema e ca unii s-au obisnuit cu binele si inevitabil vor urâ pe oricine le spune sa se obisnuiasca mai modest. Va fi din nou inevitabil desi unii trag mata de coada sa dureze cat mai mult. E bine pentru unii care se vor adapta si rau pentru cei care nu. Din pacate sunt tot mai multi copii invatati sa nu se adaptze si ei vor fi primii care vor simti ura. Cum sa renunt la ciocolata mea? Aveti grija deci parinti sa pregatiti copiii sa fie darnici pentru a nu genera ura si pentru ca asta este adevarata egalitate: cand tu care ai (nu din furt) mai si dai. Haiduci nu am mai vazut sa fure doar pentru a face dreptate, astia de acum isi invata copiii sa fure mai mult pentru ei. O mama si-a pus copilul sa fure dreptul la dat pe topogan de la altii si sa ceara taxa. Nu a sunat nimeni, va dati seama ce copil de mafiot? Sa le fie frica altora de el... Am deviat si nu am timp sa deviez mai mult.

    Ar mai fi de mentionat: USL, care il demoniza pe Basescu; PSD sub Liviu Dragnea, care promova euroscepticismul si nationalismul de parada; AUR, care i-a preluat mesajul; FIDESZ, care promoveaza teama de imigranti; noua coalitie din Italie, tot cu euroscepticism; Trump, cu mesajele anti-imigratie si demonizarea corectitudinii politice.

    1. Nu ai cum demoniza un demon. Poți cel mult să încerci să-l sfințești. Iar de astfel de indivizi, care-l lăudau, pupau și-i scuzau acțiunile, Băsescu - cel mai mare promotor al urii, n-a dus lipsă.

    Rușii ar fi relativ mulțumiți cu ceea ce au reușit să fure până acum. De asta vor negocieri. Absolut nesurprinzător, lupta ucrainienilor de a&și recupera teritoriul ocupat de ruși reprezintă retorică prorăzboi. Sau lasă!

    1. relativ multumiti deocamdata, la un moment dat le va trebui mai mult dar nu din ura pentru cineva, Doamne fereste, ci doar din profunda desconsiderare pentru oricine le sta in calea nesfarsitei iubiri de sine.

      iar banderistii aia de ucrainieni nici macar crestini nu pot fi numiti daca nu intorc de fiecare data obrazul la sirurile de obraznicii ale rusilor 

    Sa le dea rusii inapoi ucrainienilor teritoriile ocupate abuziv si gata cu ura razboinica.

    Super articol Cristi Dogaru ! Actual ,concret, la obiect ! Felicitări !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb