OPINII Preţurile caselor se vor contracta puternic

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 iunie 2022

Preţurile caselor se vor contracta puternic

Preţurile caselor urmează să se contracteze puternic. Ca şi în 2008, media pare decisă să ne convingă de contrariu. Apar tot soiul de proiecte noi puternic promovate, avem ştiri contradictorii care vorbesc pe de o parte de creşterea costurilor de finanţare, iar pe de alta despre dezvoltatori care reziliază vechile contracte returnând avansul doar pentru a putea ulterior să vândă mai scump profitând de scumpirea pieţei imobiliare din prezent.

Încă puţin şi apare fostul premier Tăriceanu ca să ne sfătuiască să cumpăram case în SUA pentru că România nu va cunoaşte recesiunea, iar preţurile acolo au început să se corecteze.

De fapt, banii ieftini au umflat ditamai bulele imobiliare peste tot în lume. În SUA, că tot pomeneam de americani, preţul mediul al unei locuinţe a crescut de la 322.000 dolari în 2020 la 428.000 dolari în prezent, conform unei analize a Fed of St. Louis. Când ai dobânzi zero în SUA şi Robor de 1% în România cum să nu explodeze creditarea?

Îmi spunea cineva că ştie cupluri tinere care au preferat în ultimii doi ani să aibă fiecare casa lui. Nu se mai poartă casa de familie, are fiecare membru al cuplului un apartament de două camere în care vin în vizită pe rând. Libertate totală, familie modernă. Poate dacă rămânea Roborul la 1% şi apărea şi un copil în cuplu, se făcea credit pentru o garsonieră pentru cel mic...

La 1.000 lei rată la apartamentul de două camere la un salariu de 3.000 lei, merge. Numai că de la 1% Robor a ajuns acum la peste 6% şi IRCC va urmaaceeaşi traiectorie în următoarele şase luni, pentru a ajunge la rândul său aproape de 6%. Să vedem pe unde mai scot cămaşa cei cu rate ajunse la 2.000 de lei la un salariu de 3.000, plus costuri mai mari la utilităţi şi mâncare.

De altfel, ipoteca medie din SUA a ajuns tot la 6% ceea ce e cât se poate de dureros pentru o parte a debitorilor ipotecari. Vom asista la un nou fenomen subprime? În mod cert vom avea iar executari silite la un moment dat, poate nu de amploarea celor din 2009-2010, dar să nu uităm că nici bugetele publice nu mai pot repeta la fel de uşor scamatoriile cu miliardele pompate în economii după injecţii enorme de capital la finalul crizei financiare şi pandemiei Covid.

Dacă vă amintiţi, după declaraţia super-optimistă a fostului premier Tăriceanu, făcută în 2008, a durat încă vreo trei ani până să înceapă masiv executările silite şi să se prăbuşească preţurile în România. Există o anumită inerţie în piaţa imobiliară, ca pe orice activ nu foarte lichid (bursa anticipează, dar piaţa imobiliară reacţionează post factum) . După ce cresc dobânzile debitorii se zbat o vreme să le acopere, se împrumută de la rude şi prieteni, caută joburi suplimentare, iar abia apoi se declară învinşi şi în faliment personal.

Astfel încât, răbdare şi tutun. Dincolo de impactul creşterii dobânzilor şi reducerii puterii de cumpărare prin inflaţie, debitorii vor suporta şi efectele dezechilibrelor bugetare care impun majorări de taxe şi impozite plus reduceri de facilităţi. Se vorbeşte deja de impozit progresiv, impozit pe cifra de afaceri pentru companii, creşterea taxelor locale, reducerea beneficiilor pentru angajaţi. Pe măsură ce nevoia de bani a statului va creşte, aceste măsuri nu vor rămâne doar la stadiul de discuţii, unele vor fi implementate. Iar creşterea fiscalităţii şi reducerea veniturilor pentru angajaţi înseamnă probleme suplimentare pentru debitori. De evitat acţiunile băncilor, vor fi printre cele mai lovite, ca în 2008.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu se .ai poate construi, e prea scump, lumea trebuie sa locuiasca undeva. Blocurile vechi oricum nu se incadreaza la credite .. nu se va mai construi nimic vreo 2 ani ... dupa aia, ca sa se apuce dezvoltatorii de constructii iar, trebuie timp. Dureaza 3 ani de la intentie pana la finalizare. Locuitul e nevoie de baza dupa mancat ... nu e asa simplu, nu e BVB cu 700p de clientzi ...

    1. cand vine recesiunea , o sa se ajusteze preturile , inclusiv a materialelor de contructii , creditele se vor da multmai greu deci , dupa parerea mea bula asta imobiliare va crapa ca si cealalta in mod categoric , poate mult mai dureros

      Aceleași "remărci" erau molfăite și în 2008.

      De vreun an s-a ținut steagul sus pe cine știe ce achiziții cash ale unor speriați de inflație, care s-au grăbit să-și cheltuie banii înainte să se prăbușească prețurile. 

      Pe imobiliare e foarte simplu, cresc dobânzile și ești prins în investiții imobiliare? Dacă nu cauți să ieși cât mai repede, ești kamikaze. 

      Nevoia de bază se acoperă și cu o chirie și cu un stat la mama pentru că nu-i numai gura lumii, condițiile economice pot fi un pic mai crude pentru majoritatea behăitorilor pe credit. 

      Dezvoltatorii expuși pot fi și executați. Nu există dispensă de la faliment în viață, oricât de gaură din covrig te-ai crede. 

    Cu cat scade populatia mai mult cat atat mai mult creste nevoia de locuinte! Logic nu?

    Deci daca in 2050 o sa avem pupulatie la jumatate sigur cresc preturile la imobiliare pe termen lung. De aia statul trebuie sa aiba grija sa extermine in continuare populatia Romaniei prin discriminarea negativa la scoringul pentru credite imobiliare a familiilor cu copii. 

    1. Am inteles ca este bine si pentru economie sa scada populatia. Cu cat scade populatia mai mult cu atat merge mai bine economia, creste consumul, PIB-ul, etc. Chestii elementare de economie moderna. De aia statul se preocupa cu scaderea populatiei Romaniei.

      Hahahaaaa

      Corect.Daca ai copii in RO și nu ești bugetar sau la multinațională,stai în chirie toată viața.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb