OPINII Robor sare peste ştacheta BNR, imobiliarele duduie?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 aprilie 2018

Robor sare peste ştacheta BNR, imobiliarele duduie?

Multe voci antiguvernamentale s-au grăbit recent să certe BNR când aceasta a amânat creşterea dobânzii de politică monetară, pentru a combate puseul inflaţionist din ultima vreme (5% a fost inflaţia în martie). Era, vezi Doamne, o dovadă că instituţia e sensibilă la presiunile/ rugăminţile politicienilor. Până la urmă, s-a demonstrat că BNR avea la îndemână instrumente mai eficiente pentru a duce dobânzile în sus şi mă refer aici la dobânzile din piaţa interbancară, cele care contează când vine vorba de pulsul creditului şi, implicit, de lupta cu inflaţia. De altfel, prin vara trecută, se dădeau credite într-o veselie, la Robor sub 1%, în ciuda dobânzii de politică monetară de 1,75%. Este vorba de punerea în funcţiune a aspiratorului de lichiditate, mai exact de oferirea ocaziei băncilor de a-şi plasa la BNR resursele la dobânda de politică monetară (2,25% în prezent). De două ori s-a întâmplat asta în aprilie şi câte 18 miliarde de lei au fost atrase în visteria BNR în plasamente la o săptămână. Firesc, inevitabilul s-a produs, iar, marţi, Robor la 3 luni (indicele pe care majoritatea băncilor îl iau în vizor la calculul dobânzilor variabile la creditele în lei acordate) era 2,28%, peste nivelul dobânzii de politică monetară, pentru ca miercuri să ajungă la 2,42%.

Cum sunt destui care au prins Robor în jur de 0,7%, cât a fost minimul istoric anul trecut, iată că vorbim deja de o triplare a indicatorului de referinţă. Sigur, pentru cei care au credite Prima Casă, unde marja băncii rămâne în jur de 2-3%, pare că lucrurile nu sunt chiar dramatice. Încă. Să ne gândim însă că acest tip de credite nu intră în categoria celor denunţabile prin legea dării în plată şi abia aici vorbim de un punct sensibil. Dobânzile au început să crească, avansul PIB este aşteptat să se atenueze (cu implicaţiile de rigoare asupra cererii din economie), iar dezvoltatorii aruncă, în continuare, proiecte şi ansambluri noi în piaţă, aşteptând cu braţele deschise debitorii din programul Prima Casă. Cum unii dintre aceştia intuiesc că ne apropiem de sfârşitul ciclului economic, au început să apară şi reducerile (la preţul apartamentelor, la cel al locului de parcare etc) sau ofertele îmbunătăţite brusc pe partea de finisaje.

Am încercat să vorbesc cu câteva persoane care aveau sau doreau să ia credite Prima Casă. Creşterea Robor din ultimele luni era un motiv de îngrijorare dar, spre surpriza mea, cel mai solid contrargument invocat era că se vor descurcă pentru că există... legea dării în plată. Când le-am spus că nu e posibil să dea în plată la acest tip de credite, că garanţia guvernamentală şi condiţiile mai bune le-au scos de pe lista împrumuturilor ipotecare care se pliază pe respectivă legislaţie, figurile li s-au lungit brusc. Unii au găsit repede o soluţie - vor închiria pentru o perioadă, dacă nu mai fac faţă cu plata ratelor şi vor stă la rude. Asta mi-a adus aminte de perioada 2006-2008, când mulţi cochetau cu ideea achiziţionării unui apartament care să îşi plătească ratele din chirie. Şi a venit criza, ratele care erau în valută au crescut în lei, iar chiriile s-au redus, pentru că depindeau de veniturile din economie, în contracţie puternică şi ele (vă amintiţi de tăierile de sporuri şi bonusuri în mediul privat şi de salarii la stat în 2010?) şi cine s-a crezut mare investitor imobiliar pe credit a tras din greu, sunt şanse mari să fie deja executat silit. Altcineva mi-a spus că se simte cumva protejat de creşterea Robor, chiar dacă ştia că împrumuturile Prima Casă nu pot fi date în plată şi asta pentru că avea două joburi. "Bine, dar le vei mai putea păstra în caz de criză?", i-am intrebat. Primele sunt tăiate, atunci, cheltuielile de promovare, apoi cele de marketing şi se ajunge invariabil şi la cele de personal. Iar joburile cu jumătate de normă sunt în mare pericol (unul dintre ele chiar acesta era în cazul său), sacinile angajaţilor part-time se cam redistribuie în interiorul companiei.

Mă intreb dacă băncile chiar le atrag atenţia amatorilor de împrumuturi ipotecare cu garanţia statului că acestea nu se încadrează la darea în plată. Aş paria că nu. Una peste alta, mare atenţie mare la promoţiile ce vor fi lansate în perioada următoare de către dezvoltatorii imobiliari ce se grăbesc să scape cât mai repede de stocuri. Cum dobânzile au început să crească, este obligatoriu să se coboare raportul rată/venituri de către debitorii potenţiali. În niciun caz să nu se mai meargă pe clasicul 50-50%, s-ar putea dovedi neacoperitor în caz de contracţie economică.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bancile ar trebui sa vada daca solicitantii au un nivel de pregatire matematica macar de clasa a 4a .Altfel vorbim degeaba.Visul romanilor de imbogatire din imobile luate pe credit e o gluma .Preturile in multe orase nici nu au recuperat scaderea din2009 si au trecut zece ani.

    nici lalelele nu au recuperat scaderea din 1637!

    vand bulbi la doar 100 de euro bucata!

    in limita stocului! 

    1. Rahidieni ?:)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb