OPINII Spre un Black Friday unic de 365 zile pe an

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea / 27 octombrie 2020

Spre un Black Friday unic de 365 zile pe an

Unul dintre marile magazine online tocmai a anunţat demararea campaniei de Black Friday care se va derula în acest an între 23 octombrie şi 30 noiembrie.

Tradiţional, Black Friday deschide sezonul marilor vânzări de iarnă în SUA, din preajma Crăciunului. Fixată imediat după Ziua Recunoştiinţei, de regulă în ultima joi din noiembrie (vânzările încep la miezul nopţii, la ora 24), Black Friday a fost importată şi la noi dar a ajuns repede decalată pentru a nu se suprapune cu 1 Decembrie, ziua naţională. De fapt, decalajul ţine de raţiuni comerciale, dacă am fi dat iama prin portofele pe final de noiembrie am fi mobilizat mai greu resurse în decembrie, când ne aşteptau moşii, Crăciunul, Revelionul.

Aşa că în acest an avem Black Friday decretat de eMag pentru 13 noiembrie şi varianta extinsă de la Flanco între 23 octombrie-30 noiembrie. E cea mai importantă inovaţie în domeniu (Black Friday de peste 5 săptămâni) după ce Altex brevetase cu ani în urmă Black Friday-ul de primăvară, cu soldari în preajma iepurasului de Paşte.

Am aruncat un ochi pe site-ul Flanco chiar la debutul acestui Black Friday extins. Cum ne-am obişnuit, nu avem câteva produse cu preţ super-atractiv după reduceri spectaculoase cum se petrec lucrurile pe afară ci aceeaşi strategie de a afişa preţuri de listă maximale la sute sau mii de produse (Flanco promite chiar "până la 1 milion de produse cu reduceri de până la 80%" în această perioadă!), care nu sunt folosite de altfel aproape niciodată în afară campaniilor de reduceri, şi de a tăia apoi agresiv procentele cu pretenţia că am obţinut discounturi incredibile. Or, în cazurile unde cu adevărat apar disconturi incredibile avem de-a face cu produse uzate moral şi la un pas de casare (de pildă tablete cu 1 G de Ram şi o versiune de Android 8 când deja avem Android 10 pe majoritatea produselor noi) sau cu branduri no-name care altfel n-ar fi cumpărate de nimeni (aţi auzit de măşinile de spălat Tesla?).

Efectul pervers al acestor soldari forţate sub pretextul unor mari promoţii este că nimeni nu vrea să mai cumpere produse în afara campaniilor de reduceri. Mulţi dintre cei care urmăresc un produs, apărut sub un anumit brand şi având specificaţii precise ştiu care este preţul corect şi aşteaptă cuminţi ca următoarele campanii să îl ofere la acel preţ. La fel cei care vânează oportunităţile. Astfel încât retailerii cad în propria lor plasă şi sunt obligaţi să extindă campaniile de reduceri perioade tot mai lungi din an până când, la limită, vor ajunge să încheie o campanie doar ca să o deschidă pe următoarea.

Până atunci să repetăm un sfat de bun simţ în acest context-nu există Black Friday real cu discunturi de peste 20-30% faţă de preţul corect (adică unul dintre cele mai bune preţuri oferite de comparatoarele de preţuri pentru produsul vizat). Dacă reducerea e mai mare, semnificativ mai mare, atunci avem de a face cu o lichidare de stoc, produsul e uzat moral sau are probleme din fabricaţie şi achiziţia lui ne va face în curând să ne iasă pe nas reducerea obţinută. Bine măcar că există perioade extinse de retur la mai mulţi retaileri, în 30 de zile (mai nou eMag oferă chiar 60 de zile pentru abonaţii Genius) îţi cam dai seama când ai făcut o achiziţie prea ieftină ca să fie bună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb