OPINII Statul rupe felii tot mai mari din tortul economisirii de la bănci

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 noiembrie 2018

Statul rupe felii tot mai mari din tortul economisirii de la bănci

Ultima emisiune de titluri de stat anunţată recent reprezintă, în felul său, o premieră: avem şi randament atractiv (4,5% pe 2 ani) şi tombolă cu premii - şi nu una oarecare (1.000 câştigători a câte 5.000 lei). Având în vedere entuziasmul pe care loteria fiscală l-a declanşat la rândul său în momentul lansării, este foarte probabil ca Finanţele să înregistreze un mare succes de casă cu titlurile de stat pentru populaţie pe final de an. Să nu uităm că la prima emisiune, lansată la începutul verii, randamentul a fost de 5% pe 5 ani. Apoi am avut 4,5% pe 3 ani şi acum tot 4,5%, dar pe 2 ani. Practic, cei care au cumpărat în prima emisiune au motive să regrete - perioada de imobilizare a banilor a scăzut la mai puţin de jumătate, dar randamentul nu a scăzut proporţional, ci numai cu 10%.

Să contextualizăm puţin. Dacă cineva ar merge în zona bancară pentru un depozit la termen pe 2 ani, cel mai bun randament ce ar putea fi obţinut azi, potrivit conso.ro, ar fi de 3,5% pe an, la Credit Agricole, TBI Bank şi Credit Europe Bank. Sunt bănci de talie mai mică, pentru că marii jucători sunt destul de strânşi la pungă şi aici - 3% oferă, de exemplu, Banca Transilvania şi 2,25% - CEC Bank. Şi asta în condiţiile în care economisirea în lei se impozitează cu 10%, dobânzile nete fiind, deci, mai mici decât cele afişate. Or, în cazul randamentul titlurilor de stat nu există aşa ceva, dobânda reprezintă chiar bani în mână.

Oferta statului, dublată de organizarea unei tombole după închiderea perioadei de subscriere (14 decembrie), trebuie pusă şi în contextul în care Guvernul s-a repezit şi în acest an să strângă dividende speciale de la companiile listate la bursă. Preocuparea de a se încadra în ţintele privind deficitul bugetar a generat o foame de bani care, iată, se reflectă şi în coordonatele ultimei emisiuni de titluri de stat (randament mare şi tombolă cu număr de premii şi valoari tentante, iar valoarea subscrierii maxime a urcat de la 100.000 lei la 200.000 lei). Ce urmează de aici? Cum de la anul Fondul Suveran de Investiţii va înghiţi dividendele companiilor din portofoliu, statul va cauta mai agresiv surse noi de finanţare, iar banii populaţiei din bănci ar putea fi mobilizaţi la rândul lor. Cum? Cu scadenţe la titlurile de stat duse în zona celor mai populare depozite bancare (3-6 luni), cu randamente mai atractive decât media dobânzilor la termen şi, de ce nu, cu intrarea în cotidian a tombolelor drept cârlig de marketing pentru acestea. În definitiv, jocurile şi concursurile au făcut mereu audienţă aici.

Două vorbe şi despre pretextul Centenarului. Dacă denumirea emisiunii de certificate de trezorerie pentru populaţie "Centenar" are o justificare prin randament şi posibilitatea câştigării unor premii, deloc modice, CEC a denumit tot Centenar oferta de depozite la termen pentru populaţie, la care randamentele la 100 de zile sunt de 1% (cam de 3 ori sub cea mai bună ofertă de depozite la termen pe 3 luni - Ideea Bank cu 3%), iar la 100 de săptămâni randamentul depozitului aniversar urcă până la (doar) 2%, sub oferta băncii la 24 de luni? Banca Româneas­că, posibil o viitoare bancă de stat (Eximbank este printre jucătorii tentaţi de achiziţia băncii greceşti) are, la rândul său, o ofertă "Centenar", mai aproape de specificul termenului - dobânzi de 3,4%, 3,5% şi 3,75% pentru scadenţele la 4,6 şi 12 luni, sensibil peste media pieţei bancare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb