OPINII Triplă lovitură "soluţiei imorale"!

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Editorial / 14 iunie 2006

Daniel Bojin

Într-o singură zi, luni 12 iunie, preşedintele Traian Băses-cu împreună cu PD, au reuşit să dea o lovitură triplă unuia dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa energiei - Dan Voiculescu.

Mutarea lui Radu Berceanu în Guvern, renunţarea Partidului Democrat la postul de vicepremier şi trimiterea de către preşedintele Băsescu la reexaminare a unei legi privind ajutoarele de stat din domeniul energiei, par să aibă toate legătură cu nominalizarea lui Dan Voiculescu pentru fotoliul de vicepremier.

Radu Berceanu a fost în ultima săptămână cel mai vehement critic al afacerilor cu energie derulate de intermediarii de pe această piaţă, în care la loc de frunte se află compania Grivco, controlată de Dan Voiculescu. Prin împingerea lui Radu Berceanu (fost ministru al industriei în perioada 1998-2000) în Guvern, chiar dacă la portofoliul transporturilor, PD trimite de fapt un iniţiat în afacerile de pe piaţa energiei.

Decizia PD a fost dublată simultan de renunţarea la postul de vicepremier, încercând astfel să forţeze mâna partenerilor din Coaliţie să recurgă la aceeaşi măsură, ceea ce l-ar lăsa pe Dan Voiculescu fără obiectul muncii. Căci degeaba Partidul Conservator l-a nominalizat la această demnitate, dacă se restructurează postul!

Astfel, PD i-a dat o mână de ajutor preşedintelui Băsescu, care se vedea pus de premierul Tăriceanu şi de PC într-o poziţie ingrată: să accepte numirea lui Dan Voiculescu în Guvern, omul pe care Traian Băsescu l-a atacat încă din primele zile de mandat, numindu-l "soluţia imorală". (E drept atacul preşedintelui din ianuarie 2005 se referea la întregul Partid Umanist, devenit între timp Conservator, dar ce ar fi acest partid fără Dan Voiculescu cu "Antenele" sale?).

A treia măsură, indirectă de această dată, vine chiar de la Cotroceni: preşedintele a trimis Senatului spre reexaminare legea pentru aprobarea unor ajutoare de stat companiilor miniere. Cele mai importante companii care ar fi urmat să primească scutiri la obligaţiile de stat sunt Compania Naţională a Huilei şi Societatea Naţională a Lignitului, cu 1620 de miliarde de lei vechi şi, respectiv, 680 de miliarde de lei.

Cabinetul Tăriceanu, la propunerea ministrului Şereş, a promovat în februarie o ordonanţă de urgenţă pentru scutirea de la plata acestor datorii. Societatea Lignitului este principalul furnizor de materii prime către termocentralele Turceni şi Rovinari, ambele aflate recent în scandalul intermediarilor de energie. De subvenţionarea lignitului beneficiază şi cele două termocentrale, iar acest lucru se simte în preţul la care intermediarii cumpără energia electrică. Astfel, fără subvenţionarea şi ajutoarele de stat pentru Compania Lignitului, profiturile intermediarilor ar putea fi subţiate. Ministrul Şereş i-a schimbat recent pe directorii celor două termocentrale, pe motiv că încheiaseră contracte dezavantajoase cu interme-diarii de energie - printre care Grivco, Energy Holding, Enol şi Romelectro.

Contractele au fost apoi criticate de Victor Ponta, parlamentar PSD, care a acuzat faptul că firmele intermediare de pe această piaţă câştigă sume fabuloase, cumpărând ieftin de la cele două termocentrale şi revânzând scump tot către companii de stat. Ponta şi-a legitimat criticile prin faptul că este deputat de Gorj, unde îşi au activitatea cele două termocentrale şi Compania Lignitului.

După ieşirea lui Victor Ponta, subiectul a fost preluat din mers de Radu Berceanu, care radicalizează tema şi o mută cu precădere în curtea Grivco şi a lui Dan Voiculescu. Totul culminează cu reacţia conducerii Grivco care anunţă că îl va da în judecată pe Radu Berceanu pentru că a cauzat prejudicii companiei şi va încerca să-şi acopere pierderile, solicitându-i daune de 2 milioa-ne de euro.

Cele trei mutări făcute în aceeaşi zi de PD şi Traian Băsescu nu fac decât să şubrezească poziţia Partidului Conservator în Coaliţie şi să evite o posibilă alianţă Tăriceanu-Voiculescu, cimentată de afacerile din energie. Tăriceanu a fost sau este asociat direct sau indirect atât cu unul dintre foştii acţionari ai grupului Energy Holding, cât şi cu Silviu Lucian Boghiu, patronul companiei Enol, două dintre firmele importante pe piaţa interme-diarilor de energie.

În plin scandal pe acest subiect, Radu Berceau a ţinut să precizeze că l-a schimbat pe Lucian Boghiu de la conducerea Conel, atunci când a ajuns ministrul industriei în 1998. Ceea ce poate fi citit ca un atac la actualul premier Tăriceanu, care a deţinut portofoliul industriei înaintea lui Radu Berceanu.

Astfel, două din temele dragi preşedintelui Băsescu - "soluţia imorală" şi "băieţii deştepţi de pe piaţa energiei"- au fost puternic zdruncinate într-o singură zi. Iar Radu Berceanu revine în graţiile preşedintelui şi ale PD, după ce fusese marginalizat treptat odată cu venirea lui Traian Băsescu în fruntea partidului.

Să fie acesta începutul unei frumoase prietenii?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb