Opoziţia a depus moţiunea împotriva Guvernului Ungureanu

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Politică / 19 aprilie 2012

Opoziţia a depus moţiunea împotriva Guvernului Ungureanu

USL a depus, ieri, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Documentul, trimis la Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, a fost semnat de 116 parlamentari, numărul minim necesar pentru iniţierea acestui demers.

Ponta: Moţiunea se numeşte "Opriţi Guvernul şantajat"

Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat, ieri, că moţiunea de cenzură a USL se numeşte "Opriţi Guvernul şantajat", adăugând că Uniunea are nevoie de încă 14 voturi pentru adoptarea acesteia.

Domnia sa a precizat: "Noi avem în grupurile USL 217 (n.r. voturi). Sunt doi, trei parlamentari PDL care au anunţat că votează moţiunea. Ne trebuie 231. Eu nu am vrut să creez iluzii că avem 231. Numai domnul Cotoi a auzit că avem 231, dar dânsul, desigur, îşi poate reveni. (...) Noi nu avem majoritatea în acest moment. Dacă aveam majoritate, eram noi la guvernare, nu erau PDL-ul şi cu domnul Ungureanu. Dar avem 217 voturi. Mai mult decât acestea, dacă în ziua moţiunii vor vota încă 14, Guvernul Ungureanu este demis. Nu exclud varianta să voteze încă 14, dar nici nu o confirm", a spus el.

Victor Ponta a declarat, în deschiderea reuniunii grupurilor parlamentare USL din Camera Deputaţilor, că toţi reprezentanţii Uniunii trebuie să fie prezenţi, săptămâna viitoare, la votarea moţiunii de cenzură, fără excepţii sau scuze.

Documentul are trei teme, privind planul Guvernului Ungureanu de a vinde ce mai este de vândut, modul în care se cheltuie banul public şi încălcarea principiului constituţional al autonomiei universitare, prin încălcarea Legii educaţiei, pentru sprijinul UDMR, potrivit preşedintelui PSD.

Domnia sa a mai spus că moţiunea de cenzură are un calendar pe care nu îl stabileşte opoziţia, dar care se bazează pe termene constituţionale şi regulamentare: "Urmează să citim moţiunea şi săptămâna viitoare probabil să o votăm. Săptămâna viitoare, absolut toţi parlamentarii USL trebuie să participe la votarea moţiunii, fără nicio excepţie sau scuză, fără niciun fel de altă activitate mai importantă decât aceasta".

Antonescu, după întâlnirea cu Marius Dugulescu, deputat PDL: "A fost o discuţie privată"

Deputatul PDL Marius Dugules-cu a fost prezent, ieri, la sediul central al PNL, liderul liberal Crin Antonescu afirmând că a avut o "dis-cuţie privată" cu deputatul democrat-liberal şi refuzând să facă alte precizări.

Crin Antonescu a adăugat că, dacă vor exista lucruri care trebuie aduse la cunoştinţa opiniei publice, o va face neîntârziat.

Referitor la şansele moţiunii de cenzură, Antonescu a declarat că opoziţiei îi lipsesc 15 voturi pentru ca moţiunea să treacă de Parlament: "Acesta este raportul. Până la moţiune, vom vedea dacă vom putea să procurăm aceste voturi, în sensul dacă vor fi 15 parlamentari ai actualei majorităţi care să considere şi ei că este inacceptabil ceea ce a făcut Guvernul în câteva privinţe".

Oltean: "Cred că nu vor mai fi demisii din PDL"

Secretarul general al PDL Ioan Oltean nu crede că vor mai pleca alţi democrat-liberali din partid, însă nu poate identifica voinţa deputaţilor.

Întrebat ieri dacă vor mai pleca şi alţi membri PDL din partid după ce doi deputaţi şi-au anunţat, ieri, demisiile din PDL şi trecerea la PNL, domnia sa a spus: "Eu cred că nu, dar, sigur, voinţa deputaţilor nu o putem identifica. Eu sper însă şi contez pe responsabilitatea şi pe maturitatea tuturor parlamentarilor care de trei ani se află în sfera puterii".

Ioan Oltean a mai spus că parlamentarii pleacă şi de la putere şi de la opoziţie, adică "şi de la dreapta la stânga şi de la stânga la dreapta".

Domnia sa a adăugat că, deocamdată, din toate datele statistice rezultă clar că puterea are în Parlament majoritatea, "care îi conferă liniştea necesară" înaintea moţiunii de cenzură.

Secretarul general al PDL a apreciat că demersul opoziţiei este constituţional, dar că reprezentanţii USL vor să depună moţiunea de cenzură "pentru a-şi mai reaminti că au calitatea de deputaţi şi de senatori". Domnia sa este de părere că şi parlamentarii opoziţiei sunt la fel de convinşi ca reprezentanţii puterii că moţiunea de cenzură "nu are nicio soartă pozitivă".

Anastase: "Moţiunea de cenzură e un exerciţiu democratic, dar argumentele sunt subţiri şi nu va trece"

Preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a declarat, ieri, că nu are emoţii în legătură cu moţiunea de cenzură pe care opoziţia o va depune, arătând că este un exerciţiu democratic, dar nefondat şi că argumentele opoziţiei sunt "subţiri".

Domnia sa explicat: "Este un exerciţiu democratic firesc, este din păcate un exerciţiu nefondat al opoziţiei, pentru că argumentele sunt subţiri, este evident pentru toată lumea. Drept urmare, înţelegem, ca un exerciţiu democratic, trebuie să depună o moţiune de cenzură. E în regulă, trecem şi prin această procedură".

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea, mai prevede legea fundamentală.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. USLul: Guvernul MRU este santajabil, si noi care suntem cei mai santajabili sa stam pe margine, sa chibitam? Nu este posibil, asa ca dragi PDListi santajabili si penali, veniti cu noi sa dam jos guvernul Ungureanu ca noi nu putem accepta ca unii mai putin santajabili decat noi sa stea in palatul victoria, iar noi ce sa facem alta motiune, si alta motiune pina ajungem unde vrem LA CIOLAN!

    1. Du-te, ma, si te culca, postac lingau al marelui carmaci securist si al slugoilor portocalii !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb