O oprire completă a livrărilor de gaze ruseşti către Uniunea Europeană ar putea reduce Produsul Intern Brut al UE cu până la 1,5%, dacă iarna următoare va fi una geroasă iar regiunea nu va reuşi să adoptă măsuri preventive pentru a economisi energia, conform celor mai recente estimări ale blocului comunitar, potrivit News.ro.
Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg News, Comisia Europeană urmează să lanseze un avertisment potrivit căruia, în eventualitatea unei ierni obişnuite, oprirea livrărilor de gaze ruseşti ar reduce PIB-ul UE cu 0,6% până la 1%. Executivul comunitar lucrează deja la un set de recomandări către statele membre, inclusiv blocarea termostatului în clădirile publice la 19 grade în timpul iernii şi la 25 de grade în timpul verii, pentru a contracara impactul unei posibile întreruperi complete a livrărilor din Rusia, principalul furnizor de gaze al UE.
"Un răspuns UE coordonat înainte de venirea iernii şi solidaritatea între statele membre ar limita impactul negativ asupra PIB-ului şi locurilor de muncă creat de o posibilă perturbare majoră", se arată în documentul de lucru al Comisiei intitulat "Save gas for a safe winter " (-"Economisiţi gaze pentru o iarnă sigură"-nr.). Potrivit Executivului comunitar, prin luarea de măsuri în avans în sensul reducerii cererii, în eventualitatea unei ierni obişnuite, ar putea fi limitat impactul negativ al unei opriri a livrărilor de gaze ruseşti asupra PIB-ului la doar 0,4%.
Principala provocare la adresa Uniunii Europene pentru iarna care vine este să se asigure că vor exista suficiente rezerve de gaze pentru a trece de momentul de vârf pentru consumul de energie termică şi electricitate. Dacă anul trecut gradul de umplere a depozitelor era cu 10 puncte procentuale mai mic decât în perioada 2015-2018, în prezent sunt în linie cu media multianulă, adică la peste 63%, echivalentul a 46 de zile de consum în timpul iernii, potrivit unui document UE, care este posibil să sufere modificări înainte de publicarea sa programată pentru ziua de miercuri.
Simulările efectuate de operatorii de sistem din UE arată că, în cazul unei întreruperi complete a livrărilor de gaze ruseşti începând cu luna iulie, gradul de umplere a depozitelor ar putea coborî până la 65% - 71% la începutul lunii noiembrie, ceea ce ar fi semnificativ mai puţin decât ţinta de 80%. Asta semnalează că ar putea exista un deficit de 30 de miliarde de metri cubi de gaze în perioada iernii, în scenariul unor condiţii meteo normale şi aprovizionare continuă cu gaze lichefiate, ceea ce înseamnă un risc foarte mare de golire a depozitelor de gaze în mai multe state membre în luna aprilie 2023, arată documentul consultat de Bloomberg.
"Plecând de la ipoteza unor condiţii stricte pe pieţele internaţionale de gaze, reumplerea depozitelor în vara lui 2023 ar fi foarte dificilă şi asta ar afecta, pe cale de consecinţă, pregătirile pentru următorul sezon de iarnă. Gradul de umplere a depozitelor în luna octombrie 2023 ar putea să fie de doar 41%", subliniază Comisia.
Reducerea livrărilor de gaze ruseşti afectează deja 12 state membre astfel că, luna trecută, Germania a decis să ridice starea de alertă la nivelul de "alarmă". Potrivit documentului consultat de Bloomberg, per total, livrările de gaze ruseşti în luna iunie au fost la mai puţin de 30% faţă de media din 2016 până în 2021.