Lichiditatea înregistrată în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 33,1 milioane de lei, sub valoarea medie a acestui an, de circa 40 de milioane de lei, circa un sfert din rulajul zilei a fost asigurat de acţiunile OMV Petrom (SNP), în contextul adoptării legii offshore de către Camera Deputaţilor.
Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, a detaliat evoluţia de ieri a şedinţei de tranzacţionare: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie în general negativă, asemănătoare cu cea a principalelor burse nord-americane, care au scăzut, în prima parte a zilei. Indicele BET a pierdut 0,18% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,41% pentru BET-NG şi +0,42% pentru BET-FI. Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa reglementată a fost de 7,11 milioane de euro, sub media de, 11,48 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Uztel (UZT) cu +15,00%, pe fondul tranzacţionării unui volum mult peste media ultimelor şase luni. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor Transelectrica (TEL) a avut cea mai bună evoluţie +1,52%, în conditiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat mult sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Bermas BRM, cu -9,24%, volumul de acţiuni tranzacţionat fiind mult sub media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Sphera Franchise Group (SFG), -2,22%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat puţin peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".
Topul lichidităţii din piaţa "regular" a fost condus de acţiunile SNP, care au înregistrat transferuri în valoare de 8,46 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 0,391 lei/acţiune, în scădere cu 1,01%.
Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Electrica (EL), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 10,9 lei/titlu, cu 0,55% sub referinţă, valoarea tranzacţionată cu titlurile emitentului însumând 5,76 milioane de lei.
Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,95 lei, în creştere cu 0,42%, pe fondul unei valori transferate de 4,5 milioane de lei. Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Digi Communications (DIGI), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 30,1 lei/titlu, în creştere cu 0,33%, în contextul unui volum de 2,58 milioane de lei.
Prin piaţa "deal" a fost înregistrată o tranzacţie, cu titlurile Banca Transilvania (TLV), în cadrul căreia au fost transferate 837.416 unităţi ale emitentului, pentru suma de 1,97 milioane de lei, realizată la preţul unitar de 2,36 de lei, cu 0,21% sub referinţa din piaţa "regular". Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a retras cu 0,08%, iar indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a avut o scădere de 0,17%. Indicele extins BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a încheiat ziua de tranzacţionare cu o scădere 0,12%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Uztel" (UZT): +15%
2. "Amonil" (AMO): +7,14%
3. "Rompetrol Well Services" (PTR): +3,33%
4. "Aageş" (AAG): +3,1%
5. "Prebet" (PREB): +2,14%
--
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Bermas" (BRM): -9,24%
2. "Dafora" (DAFR): -5,62%
3. "Turism Felix" (TUFE): -4,58%
4. "Casa Bucovina" (BCM): -2,86%
5. "Vrancart" (VNC): -2,5%