Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri, la Topliţa, că una dintre marile probleme pe care le are România este faptul că doar 35% din populaţia este racordată la reţeaua de gaz, chiar dacă ţara noastră dispune de zăcăminte însemnate, acuzând PSD că se face vinovat de această situaţie.
"E una din marile probleme pe care le are România şi care ne arată cum şi-a bătut joc PSD de cetăţenii români. România este, cred, ţara din UE care are cele mai mari zăcăminte de gaz natural. Cu toate astea, numai 35% din populaţia României este racordată la reţeaua de gaz. Vă dau procentul din Ungaria, care nu prea are gaz - Ungaria are 90% din populaţie racordată la reţeaua de gaz. Din 2012, de când a revenit la putere PSD, practic s-a modificat legea şi, fiind competenţa Ministerului Economiei, practic din momentul respectiv, de când a revenit PSD la putere, în nicio localitate nu s-a mai înfiinţat nicio distribuţie de gaz", a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.
Potrivit liderului PNL, în această perioadă, preţul lemnului de foc, cu care se încălzeşte 65% din populaţie, a crescut de patru ori şi a creat probleme foarte mari, situaţie care ar fi putut fi evitată dacă localităţile ar fi fost conectate la reţeaua de gaz.
Orban a făcut referire la faptul că au fost adoptate amendamentele la Legea Energiei, susţinute de PNL, prin care se va reveni la situaţia din 2011, respectiv autorităţile locale vor avea posibilitatea de a înfiinţa distribuţii locale de gaz, fie ca serviciu public al localităţii, fie sub formă de concesiune către firme private, care să introducă reţeaua de gaz şi, ulterior să o administreze.
"Sperăm că, după această modificare, Ministerul Economiei şi companiile de gaz - Transgaz şi Distrigaz - să nu mai pună beţe în roate autorităţilor locale, ci dimpotrivă, să sprijine toate autorităţile locale care vor să înfiinţeze distribuţii locale de gaz", a punctat Ludovic Orban.
Cu o problemă similară se confruntă şi municipiul Topliţa care, potrivit primarului Stelu Platon (PNL), are gazul introdus din anul 2010, dar "din motive absolut birocratice şi legislative", timp de opt ani "Ministerul Energiei nu a scos la licitaţie licenţa de distribuire, dar nu a lăsat nici comunităţile locale".