Băncile privesc cu îngrijorare spre numărul tot mai mare de procese des-chise de clienţi lor, nemulţumiţi de modul în care sunt aplicate prevederile ordonanţei privind creditele de consum (n.r. 50/2010) şi avertizează că vor fi obligate, ca măsură preventivă, să facă provizioane pentru întreg portofoliul de credite ca să acopere eventualele pierderi.
"Dacă băncile vor pierde un singur proces, în care, spre exemplu, un client obţine în instanţă reducerea dobânzii de la 10%, la 4%, atunci vor fi nevoite să facă provizioane pentru întreg portofoliul de împrumuturi", a declarat, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank.
Dacă băncile vor face provizioane pentru întreg portofoliul de credite, în consecinţă vor fi mai puţini bani pentru împrumuturi, ceea ce va duce la scumpirea acestora. Totuşi, în situaţia în care băncile vor face provizioane, valoarea acestora va acoperi pierderea suferită din reducerea de dobândă, în urma deciziei instanţei.
• De ce provizioane
Radu Graţian Gheţea a explicat că băncile vor fi obligate să recurgă la această măsură întrucât, din 2012, sis-temul bancar din ţara noastră urmează să aplice standardele internaţionale de contabilitate.
Noile prevederi presupun că, la momentul revizuirii rezultatelor financiare, auditorii instituţiilor bancare vor lua în calcul şi litigiile pierdute, precum şi numărul acestora.
Existenţa unui singur proces pierdut, care va afecta rezultatele financiare ale băncii, va determina auditorul instituţiei financiare să constate că există un precedent, fapt ce duce la formarea de provizioane pentru întreg stocul de credite, după cum a arătat preşedintele ARB.
Gheţea a mai subliniat că, dacă în acest caz, băncile nu vor lua măsuri pentru reducerea pierderilor, atunci ele vor fi considerate falimentare, conform prevederilor acordului de la Basel privind adecvarea capitalurilor.
• Bancherii: Sursa proceselor, neclarităţile din ordonanţă
Radu Graţian Gheţea a susţinut că litigiile des-chise de clienţi împotriva instituţiilor de credit sunt o consecinţă a faptului că ordonanţa este neclară şi lasă loc de interpretări. Preşedintele ARB a declarat în cadrul seminarului Mediafax Talks about Competition Law: "Dorim ca OUG 50 să fie clară şi precisă în toa-te articolele sale, indiferent de modul în care va fi adoptată această ordonanţă de către Parlament. Mă refer aici la faptul că există prevederi în lege care pot fi interpretate şi viaţa ne arată că există clienţi care dau diferite interpretări aceluiaşi paragraf de lege. Noi ne declarăm disponibilitatea de a aplica legea aşa cum va ieşi ea din Parlament, dar în niciun caz nu putem să nu remarcăm că, dacă se va aplica de maniera în care apar unele interpretări în acest moment, pot exista grave influenţe asupra sis-temului bancar şi asupra economiei".
• ARB: Investiţiile în sectorul bancar ar putea să ocolească ţara noastră
Potrivit lui Gheţea, sistemul bancar ar putea să înregistreze o scădere a veniturilor de 600 milioane euro în urma ordonanţei, ceea ce va afecta întreaga economie: "Pe cale de consecinţă, sistemul bancar va contribui mai puţin la bugetul de stat, iar mediul de afaceri din ţară va avea de suferit pentru că inves-tiţiile în sistemul bancar vor ocoli ţara noastră şi se vor îndrepta spre statele vecine. Un sistem bancar slab nu va fi de folos economiei. Va fi o situaţie fără precedent în România".
OUG 50 urmează să intre, astăzi, pentru raport, în dezbaterea Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi are ca termen ca, până la finele lunii, să fie adoptată de plen. "Noi vom cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea dacă va rămâne în forma actuală", a mai spus Gheţea.
În situaţia în care legea privind OUG 50 va fi promulgată în forma actuală, preşedintele ARB a menţionat că bancherii "nu o să facă nici greve, nici demonstraţii" şi nici nu vor da statul în judecată, ci vor fi "foarte corecţi în aplicarea legii", dar că "vor merge pe toate căile" pentru rezolvarea problemelor.
• Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Investigaţia pe piaţa bancară, finalizată anul viitor
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat, ieri, că investigaţia instituţiei pe piaţa bancară, în care mai mai multe bănci sunt sus-pectate că s-au înţeles în privinţa LIBOR, urmează să fie finalizată anul viitor.
"Este posibil să finalizăm investigaţia în primăvară şi să trimitem rezultatele Comisiei Europene", a spus Chiriţoiu. Finalizarea investigaţiei în primăvară vine în contextul în care, tot la începutul anului viitor, urmează să fie supusă spre analiză şi eficienţa formei actuale a OUG 50.
Referitor la nemulţumirile bancherilor, Chiriţoiu sus-ţine că aceştia s-ar arătat dispuşi să elimine comisioanele, dar că doresc să păstreze DAE (dobânda anuală efectivă) la nivelul actual.
"Noi ne dorim ca DAE să scadă, iar concurenţa în sistemul bancar, în urma eliminării comisioanelor şi a pornirii refinanţării, să crească", a spus Chiriţoiu.
În privinţa proceselor, preşedintele Consiliului Concurenţei a afirmat că instituţia sa a primit mai multe reclamaţii de la clienţii băncilor ce ţin de "probleme legate de comisioane şi alte probleme procedurale", dar că pentru bănci nu sunt motive prea mari de îngrijorare în condiţiile în care cu procesele "nu s-a ajuns nici la prima instanţă".
În situaţia în care OUG 50 va fi modificată substanţial de Parlament, Chiriţoiu susţine că persoanele care au luat credit vor fi nevoite, din nou, să meargă la bancă pentru semnarea unor noi acte adiţionale.
•
• Calotă, ANPC: Ordonanţa va trece de Parlament fără modificări
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Samuel Calotă, consideră că OUG 50 nu va fi modificată de Parlament şi va fi promulgată de preşedintele Traian Băsescu.
Samuel Calotă a declarat, citat de Mediafax: "Noi nu renunţăm, ordonanţa de urgenţă este în vigoare, produce efecte şi noi mergem să o sus-ţinem în continuare în Parlament, la Camera Deputaţilor. Cei care doresc modificarea unor prevederi s-au opus în toate fazele de dezbatere ale ordonanţei şi până acum nu au avut succes, pentru că a existat susţinere din partea tuturor forţelor politice şi consider că şi la nivelul Camerei Deputaţilor lucrurile se vor petrece la fel".
Întrebat despre intenţia bancherilor de a solicita preşedintelui să nu promulge legea de aprobare a OUG 50/2010 dacă aceasta iese din Parlament în forma actuală, viceliderul ANPC a apreciat că nu crede că o asemenea iniţiativă va avea şanse de succes.