Ordonanţa privind relansarea "Laminorul" a trecut de Senat

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 2 martie 2005

Comisia de buget, finanţe-bănci din Senat a aprobat, ieri, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă emisă de guvernul Năstase, anul trecut, pentru relansarea economică a societăţii "Laminorul" Brăila.

Proiectul de lege a fost amplu dezbătut în comisie, datorită faptului că reprezentanţii Consiliului Concurenţei au apreciat că AVAS a acordat ilegal suma de 95 de miliarde de lei societăţii "Laminorul", fără să aştepte notificarea de la Consiliul Concurenţei. Astfel, reprezentantul Consiliului, Mihail Giugariu, susţine că ajutorul de stat dat societăţii a fost acordat în condiţii ilegale deoarece suma de 95 miliarde de lei nu a fost direcţionată înspre funcţionarea întreprinderii, aşa cum prevede legea, ci pentru probleme de administraţie, cum ar fi salarizarea personalului. "Legea spune că ajutoarele de stat prevăzute în proiectele de acte normative se notifică la Consiliul Concurenţei şi se acordă numai după avizul aces-tui organism", a argumentat domnia sa. În plus, reprezentantul Consiliului a arătat că "Laminorul" nu este pe lista societăţilor din sectorul siderurgic cărora li se poate acorda ajutor de stat pentru restructurare.

Senatorul PSD Viorel Ştefan consideră, însă, că în pofida tuturor argumentelor aduse de Consiliul Concurenţei, ordonanţa de urgenţă şi-a produs deja efectele, fapt care ar face, în opinia domniei sale, inutilă respingerea ei în Parlament. Preşedintele comisiei, Varujan Vosganian, a menţionat că, în condiţiile în care Consiliul Concurenţei nu s-a pronunţat la data emiterii ordonanţei, res-ponsabilitatea îi aparţine în întregime fostului Guvern. Mai mult decît atît, Varujan Vosganian a amintit că cel care a contrasemnat ordonanţa este deputatul PSD de Brăila, Alin Teodorescu, lăsînd să se înţeleagă că actul normativ poate fi considerat un act politic, emis înaintea campaniei electorale. Domnia sa a adăugat că reprezentanţii comisiei ar trebui, în aceste condiţii, să voteze împotriva proiectului de lege, deoarece ordonanţa a deturnat bani şi a creat unele privilegii.

Pe de altă parte, reprezentantul AVAS a precizat că, deşi exis-tă o sumă de ajutoare de stat acordate ilegal, în cazul societăţii "Laminorul" nu poate fi vorba de acest lucru: "Ajutorul de stat a fost acordat pentru menţinerea locurilor de muncă a celor aproximativ 800 de salariaţi, astfel încît el nu încalcă nici o regulă".

La finalul dezbaterii, comisia a votat pentru aprobarea ordonanţei cu majoritate de voturi, în condiţiile în care Varujan Vosganian a concluzionat: "O să creăm o problemă de imagine firmei, pentru că efectele au fost deja produse".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb