Organizaţia neguvernamentală "Medici fără Frontiere" (MSF) a anunţat astăzi că nu va mai accepta fonduri de la Uniunea Europeană şi nici de la statele sale membre în semn de protest faţă de politica lor privind migraţia, relatează AFP.
"Această decizie intră imediat în vigoare şi va fi aplicată tuturor proiectelor MSF din întreaga lume", au indicat reprezentanţi ai organizaţiei într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
MSF a denunţat acordul încheiat în luna martie între UE şi Ankara, care prevede trimiterea tuturor noilor migranţi care sosesc pe coasta greacă din Turcia spre aceasta din urmă, inclusiv a solicitanţilor de azil.
Combinat cu închiderea rutei de migraţie balcanice, acest acord controversat a avut efectul de a duce la o scădere considerabilă a numărului de sosiri în insulele greceşti de la sfârşitul lunii martie, dar, de asemenea, a atras multe critici din partea susţinătorilor drepturilor omului şi dreptului la azil.
"Pe insulele greceşti, peste 8.000 de persoane, inclusiv sute de minori neînsoţiţi, rămân blocaţi ca rezultat direct al acordului", trăind în "condiţii îngrozitoare, în tabere supraaglomerate, uneori, luni de zile", subliniază MSF.
"De luni de zile, MSF a denunţat răspunsul ruşinos al Europei care se concentrează mai mult pe descurajare decât pe ajutorul şi protecţia persoanele care au nevoie", a declarat Jerôme Oberreit, secretarul general al MSF.
În opinia sa, acordul UE-Turcia "merge cu un pas mai departe şi pune în pericol conceptul de refugiat şi protecţia pe care acesta îl implică".
MSF deplânge de asemenea intenţia UE de a "impune o reducere a ajutorului pentru comerţ şi dezvoltare" ţărilor africane care nu "stopează migraţia spre Europa sau care nu facilitează întoarcerea forţată" a migranţilor ilegali.
Activităţile MSF sunt finanţate în proporţie de 92% din donaţii private, a indicat organizaţia. În 2015, 'fondurile venite de la instituţiile UE au reprezentat 19 milioane de euro, iar cele din partea statelor membre - 37 de milioane de euro, potrivit MSF.