OTP Asset Management România a lansat OTP Innovation, fond deschis de investiţii ESG

G.D.
Piaţa de Capital / 12 aprilie 2022

OTP Asset Management România a lansat OTP Innovation, fond deschis de investiţii ESG

OTP Asset Management România a lansat fondul OTP Innovation, fond deschis de investiţii, care oferă expunere la nivel internaţional în companii care alocă o pondere importantă din veniturile lor în domeniul cercetării şi dezvoltării (R&D), conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, OTP Innovation intenţionează să aibă un portofoliu diversificat sectorial astfel, investiţiile vor fi îndreptate înspre companii din sectoare diverse de activitate, precum cel tehnologic, bio-farmaceutic, e-commerce, autovehicule etc. Toate aceste companii alocă bugete importante (raportate la cifra de afaceri) în finanţarea programelor de cercetare şi dezvoltare. Cercetarea şi dezvoltarea (R&D) includ activităţi pe care companiile le întreprind pentru a inova şi a introduce noi produse şi servicii cu efect pozitiv atât asupra societăţii în ansamblul ei, cât şi asupra rezultatelor financiare ale companiilor respective. În identificarea acestor companii, OTP Asset Management România utilizează un indicator important - intensitatea cercetării şi dezvoltării (R&D Intensity). Acest indicator este definit ca raportul dintre cheltuielile unei firme pentru cercetare şi dezvoltare, şi vânzările companiei.

"Chiar dacă în aceste momente există o emoţie puternică legată de războiul din Ucraina, noi ne poziţionăm ca investitori pe termen lung, astfel încât strategia, politica de investiţii şi preocupările noastre sunt puternic ancorate în viitor. Responsabilitatea noastră este de a gestiona, în prezent, în mod profesionist fondurile din portofoliu, dar şi de a avea o perspectivă panoramică asupra oportunităţilor care vor aduce valoare adăugată investiţiilor clienţilor noştri în viitor", declară Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România. În privinţa lansării acestui fond şi a aspectelor legate de criteriile ESG, acesta consideră că "fondul reprezintă o oportunitate pentru alinierea investiţiilor clienţilor, cu valorile personale".

OTP Innovation se adresează clienţilor de retail şi clienţilor instituţionali care sunt dispuşi să accepte un grad de risc de piaţă ridicat şi care îşi doresc o investiţie în companii cu potenţial de creştere pe termen mediu şi lung. Perioada recomandată de investiţie este de minimum 3 ani, subliniază sursa citată.

Investitorii au la dispoziţie două clase diferite de unităţi de fond, Clasa L pentru investiţii în lei şi Clasa E pentru disponibil în euro. Suma minimă necesară pentru a investi în Clasa L este de 50 lei, pentru Clasa E este de 50 euro, iar pentru subscrieri ulterioare, 50 lei, respectiv 10 euro. Fondul va fi distribuit prin reţeaua de unităţi teritoriale OTP Bank România şi prin platforma de Internet Banking, OTPdirekt.

Investiţia în fondul OTP Innovation presupune o serie de avantaje:

Acces la potenţialul companiilor globale care investesc semnificativ în Cercetare şi Dezvoltare (R&D);

Cost zero de tranzacţionare a unităţilor de fond (subscriere/răscumpărare) faţă de costurile semnificative de tranzacţionare, în special pe bursele internaţionale şi costuri semnificativ reduse faţă de investiţia directă în acţiuni;

Durabilitate: Prin investiţia în fond, iei parte la susţinerea şi promovarea a caracteristicilor ESG (Mediu, Sociale, Guvernanţă).

În strategia de investiţii a fondului sunt integrate criterii ESG şi managementul riscului de durabilitate. Obiectivul OTP Asset Management România este ca profilul agregat de risc de durabilitate al fondului să se menţină în clasa de risc scăzut.

Mediul este poate una dintre cele mai importante preocupări ale secolului 21. Modul în care companiile utilizează energia şi îşi gestionează impactul asupra mediului are consecinţe de amploare asupra societăţii şi a planetei.

Impactul Social poate să nu fie foarte evident, însă este o parte integrantă a cadrului ESG. Modul în care o companie îşi încurajează oamenii şi cultura va avea efecte de undă asupra comunităţii mai largi. Incluziunea şi diversitatea lor vor deschide calea pentru un viitor durabil.

Există două părţi ale criteriului Guvernanţă. Unul dintre acestea este de a preveni încălcările acesteia, de a asigura transparenţa şi promovarea best-practices din industrie, cât şi dialogul cu autorităţile de reglementare. Cealaltă parte este reprezentată de sistemul intern de controale, practici şi proceduri pentru a guverna şi a lua decizii eficiente.

OTP Asset Management România foloseşte evaluările şi scorurile ESG create de un furnizor extern de date - MSCI ESG Ratings. Furnizorul colectează date de piaţă ample, pe baza raportărilor companiilor, a datelor disponibile publicului din mass-media, şi din baze de date oficiale.

Programul de investiţii a fondului OTP Innovation urmăreşte să aibă o alocare strategică, pe termen lung, a cel puţin 85% din portofoliul fondului, în investiţii aliniate cu caracteristici E/S. Prin investiţii aliniate cu caracteristici E/S înţelegem investiţii în acţiuni emise de companii cu un risc de durabilitate mediu sau scăzut.

OTP Innovation va exclude în mod specific investiţiile în următoarele instrumente financiare:

Instrumente financiare care au legătură cu arme controversate, inclusiv arme nucleare, biologice, chimice, arme laser orbitoare, mine anti-personal, muniţii cu dispersie, fragmente nedetectabile şi alte arme care sunt fie interzise de dispoziţii legale internaţionale, fie considerate controversate datorită prejudiciului şi/sau suferinţa disproporţionată pe care le cauzează.

Emisiuni de obligaţiuni guvernamentale ale statelor supuse unor sancţiuni generale sau care nu respectă drepturile omului, conform reglementărilor internaţionale.

O performanţă ESG slabă şi un grad insuficient de transparenţă în divulgarea publică a datelor ESG, respectiv valori mobiliare emise de companii cu risc de durabilitate crescut.

Din universul investiţional al fondului se evidenţează companii din domenii diferite de activitate cum ar fi bio-tehnologie (Roche Holdings, Gilead Science), semi-conductori (ASML Holdings, Lam Research), industria chimică (SIKA AG), data processing (Mastercard, Visa, PayPal) sau alte mari companii din domeniul tehnologiei cum ar fi Microsoft, Cadence Design, Samsung etc. Toate aceste companii investesc masiv în cercetare şi dezvoltare (R&D) şi sunt bine poziţionate pentru a beneficia de inovaţiile aduse, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb