OTP Bank România finanţează în avans subvenţiile agricultorilor locali, acordând în baza unui produs unic, până la 160% din valoarea subvenţiilor de suprafaţă şi estimează pentru acest an o creştere a nevoii de finanţare pentru agricultura locală, afectată de secetă, potrivit unui comunicat al companiei.
Cererea de finanţare pentru subvenţiile APIA SAPS cunoaşte o apreciere semnificativă comparativ cu volumul anului trecut, iar agricultorii fie caută să termine lucrări ce ar putea salva culturile, fie deja termină de însămânţat culturi de primăvară ce înlocuiesc culturile de toamnă afectate.
Roxana Hidan, Director general adjunct, Divizia Retail, OTP Bank, a declarat: "Seceta din acest an a modificat nevoia de finanţare, iar creşterea numărului de cereri este evidentă. Demararea programului APIA SAPS a fost crucială şi vedem că mulţi fermieri, cu care lucrăm de mulţi ani, au nevoie acum de mai multă susţinere decât înainte. Contextul economic este deja dificil, de aceea căutăm să oferim finanţarea necesară pentru susţinerea agriculturii locale prin produse precum creditul pentru dubla prefinanţare APIA SAPS, prin care fermierii pot beneficia, în avans, de maximum 160% din valoarea subvenţiei. Este un domeniu strategic, în care avem încredere, pe care îl susţinem de ceva timp şi în care investim pe termen lung".
Prin intermediul acestei facilităţi, clienţii care activează în domeniul agricol pot beneficia în avans de maximum 160% din subvenţiile APIA SAPS, respectiv: 80% din valoarea subvenţiei cuvenite în primul an de finanţare, şi 80% din nivelul subvenţiei aferente anului următor.
Dobânda se poate achita lunar, trimestrial sau anual, în funcţie de priorităţile financiare ale clientului.
Finanţările acordate în baza convenţiilor încheiate cu APIA şi Fondurile de Garantare au o structură de costuri avantajoase, stabilite încă de la momentul semnării lor.
OTP Bank oferă agricultorilor şi produsul de prefinanţare simplu, prin care, pe baza adeverinţei APIA, se poate finanţa maximum 85% din suma cuvenită din SAPS, inclusiv plata redistributivă, plata pentru înverzire şi măsuri compensatorii.
Potrivit comunicatului OTP BANK, în 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a demarat cu mai mult de o lună în avans procesul de semnare al convenţiilor cu băncile locale, iar în perioada stării de urgenţă a fost implementat un proces de lucru online rapid şi sigur, prin care documentele fiecărui beneficiar sunt trimise direct către bancă