OVIDIU GHEORGHE, PREŞEDINTELE ACDBR:  "România este în impas, din cauza lipsei grave de competenţă ministerială"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 9 februarie 2021

Blocarea implementării măsurii 3 - granturi pentru investiţii - ar trebui imputată foştilor miniştri ai fondurilor europene - Marcel Boloş şi economiei - Virgil Popescu, care nu au notificat Comisia Europeană în legătură cu toate modificările legislative ale OUG 130/2020, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ovidiu Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR).

"OUG 199/2020 prevedea că toate modificările OUG 130/2020 trebuie notificate Comisiei de la Bruxelles. Foştii miniştri au refuzat să notifice legea 220/2020, care modifică anexa 4 şi a cărei implementare o cerem pentru a debloca măsura 3. Noi, ca distribuitori de bunuri, nu aveam coduri CAEN eligibile în OUG 130/2020. Parlamentul a înţeles şi a schimbat acest lucru prin legea 220/2020. (...) Nici contabilitatea nu era eligibilă, dar era eligibil codul CAEN privind serviciile juridice. Considerăm că la OUG 130/2020 au fost discriminate, cu bună ştiinţă, de către Marcel Boloş şi Virgil Popescu, anumite sectoare de activitate. Îi acuz public pe Virgil Popescu şi Marcel Boloş pentru că s-a ajuns în situaţia în care ministrul Năsui blochează o măsură aflată în aplicare. De asemenea, arătăm că ministrul Năsui refuză să aplice legea 220/2020 la care a contribuit în calitate de deputat. Dacă aşa vrea actualul guvern să conducă România, eu, ca preşedinte ACDBR, refuz orice discuţie pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu astfel de persoane", a declarat Ovidiu Gheorghe.

Referitor la acuzaţiile aduse de către preşedintele ACDBR, acestea sunt nefondate, conform fostului ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

"Ca urmare a demersurilor companiilor din mediul privat, de-a lungul anului trecut au fost iniţiate mai multe modificări ale OUG 130/2020. A fost întâi modificată prin OUG 174/2020, apoi prin OUG 199/2020 şi la final prin legea 220/2020 de aprobare a ordonanţei iniţiale. Noi am notificat Comisiei Europene modificarea schemei de ajutor de stat. Noi am avut aprobarea iniţială pe OUG 130/2020. Orice tip de modificare trebuie notificat Comisiei, iar ultima notificare am trimis-o la Bruxelles în 4 decembrie 2020. Văzând că sunt multe modificări, Comisia Europenaă ne-a propus în decembrie 2020 să ne aprobe extinderea duratei schemei de ajutor de stat până la 30 iunie 2021 - lucru care a şi avut loc - şi majorarea alocării totale de la un miliard euro la 1,5 miliarde euro, urmând ca în cursul lunii ianuarie să se facă o nouă notificare în care să fie incluse toate modificările OUG130/2020 făcute anul trecut, inclusiv cele făcute prin legea 220/2020. Cu alte cuvinte, notificarea pe care o invocă domnul Ovidiu Gheorghe, urma să fie făcută în cursul lunii ianuarie 2021 de actualul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Nu ştiu dacă actualul ministru a notificat Comisia Europeană privind modificările la OUG 130/2020. Noi, dacă nu făceam notificarea din decembrie, nu ni se prelungea aplicarea schemei de ajutor de stat şi riscam să pierdem toate sumele respective", a declarat pentru ziarul BURSA, fostul ministru al fondurilor europene, Marcel Boloş.

La rândul său, actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, fost ministru al Economiei, ne-a precizat că ministerul pe care l-a condus era administrator al schemei de ajutor de stat, iar notificarea Comisiei o putea face doar Ministerul Fondurilor Europene.

Preşedintele ACDBR s-a declarat nemulţumit şi de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a afirmat de curând că nu cunoaşte anumite domenii din sectorul pe care îl conduce, printre acestea numărându-se şi cel vino-viticol.

"România este în impas din cauza lipsei grave de compentenţă ministerială", a spus Ovidiu Gheorghe.

El a amintit şi faptul că autorităţile de la Bucureşti încă nu au implementat Directiva 633/2019 a Comisiei Europene, privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

"În contractele dintre furnizori şi cumpărători de la noi din ţară încă se solicită şi se încasează taxe interzise de legea concurenţei 21/1996 şi de legea 321/2009. Referitor la implementarea directivei europene, ministru, Adrian Oros a pasat draftul de ordonanţă de urgenţă unui deputat, care şi-a asumat întregul proiect legislativ de implementare a directivei, act normativ ce trebuie implementat până în luna mai a acestui an. Aşa cum este draftul de proiect legislativ, considerăm că relaţiille contractuale dintre furnizori şi cumpărători vor rămâne la acelaşi stadiu ca acela existent în prezent", a afirmat Ovidiu Gheorghe.

El a menţionat că solicită conducerii celor două Camere ale Parlamentului să dezbată şi să aprobe urgent, până la 1 mai 2021, legea de transpunere a Directivei 633/2019.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnul Marcel Bolos incurca cronologia actelor normative si, implicit, argumentele ii sunt nevalide: a fost OUG 174, Legea 220 si apoi OUG 199. Deci notificarea Comisiei s-a facut sel ectiv, nu conform obligatiilor legale de a notifica TOATE MODIFICARILE aduse OUG 130/2020...

    Sa aflam de ce nu au notificat domnii ministrii Ghinea si Nasui Legea 220/2000 Comisiei...???? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb