PACHET LEGISLATIV PENTRU DEZVOLTAREA PIEŢEI IPOTECARE, Guvernul bagă marfă nouă în piaţa de capital

DARIUS PORUMBOIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iunie 2005

Executivul a finalizat legislaţia privind băncile de credit ipotecar, obligaţiunile ipotecare şi securitizarea creanţelor, şi pentru modificarea Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare

Obiectivul final este funcţionarea pieţei secundare a creditului ipotecar

Marfă nouă pe piaţa de capital. Mult aşteptatele obligaţiuni ipotecare vor putea fi tranzacţionate pe bursă.

Mai mult, pe piaţa de capital vor putea fi tranzacţionate, cel mai probabil de anul viitor, şi alte instrumente financiare rezultate din transformarea creanţelor în emisiuni de valori mobiliare. Guvernul a finalizat legislaţia privind dezvoltarea pieţei creditelor ipotecare, un pachet care cuprinde cinci proiecte de legi. Trei dintre ele privesc obligaţiunile ipotecare, înfiinţarea băncilor specializate şi securitizarea creanţelor, iar celelalte două modifică legislaţia actuală privind publicitatea imobiliară şi cea privind creditul ipotecar. Unul din angajamentele asumate de Guvern prin programul PAL, convenit cu Banca Mondială, este dez-voltarea pieţei ipotecare. În mod normal, întreaga legislaţie trebuie adoptată de Parlament pînă în luna octombrie. Guvernul va analiza pachetul legislativ în şedinţa din săptămîna aceasta, urmînd ca după aprobarea lui să-l trimită spre adoptare Parlamentului. Din cauza vacanţei parlamentare, forul legislativ va avea la dispoziţie doar o lună pentru a analiza pachetul de legi.

Piaţa creanţelor

Atît creanţele garantate ipotecar, cît şi cele negarantate rezultate din creditele de consum, contractele de leasing, precum şi creanţele furnizorilor de utilităţi vor putea fi valorificate prin emisiuni de valori mobiliare care să fie tranzacţionate apoi pe piaţa de capital. Astfel, CNVM şi BNR vor autoriza instituţii specializate (aşa numiţii vehiculi investiţionali) care să preia de la bănci, furnizorii de utilităţi sau firmele de leasing creanţele pentru ca să le securitizeze şi apoi să le vîndă pe piaţă. Vehiculul investiţional poate achiziţiona fie creanţe individuale, fie deja grupate în portofolii, pe care le alocă garantării unor obligaţiuni sau le transformă în titluri de participare. Vehiculul inves-tiţional va fi o entitate constituită ca fond de securitizare, pe baza unui contract de societate civilă sau ca societate comercială pe acţiuni. Fondul de securitizare se va constitui pe baza unui contract de societate civilă încheiat de către un număr de cel puţin cinci membri fondatori, persoane fizice/juridice, române sau străine. Capitalul social al fondului este de 25 de milioane de lei. Constituirea unei societăţi de securitizare se realizează prin subscripţie simultană, cu un capital social minim de 25 milioane de lei. Administrarea fondurilor şi societăţilor de securitizare va fi asigurată numai de societăţi comerciale pe acţiuni special înfiinţate pentru acest lucru şi care au un capital social minim de 125.000 de euro

Administratorii vor înfiinţa vehiculele investitiţionale, vor achiziţiona creanţele de la titularii de drept, le vor structura pe portofolii şi vor organiza emisiune de instrumente securitizate. De asemenea, administratorii vor asigura formalităţile de publicitate privind drepturile investitorilor asupra portofoliului de creanţe în conformitate cu prospectul de emisiune.

Obligaţiunile ipotecare

Creditele ipotecare trebuie să îndeplinească mai multe criterii ca să poată garanta o emisiune de obligaţiuni ipotecare. În primul rînd, valoarea nominală să depăşească 80% din valoarea de referinţă a imobilului constituit în garanţie, în cazul unui credit ipotecar rezidenţial şi 70% din valoarea de referinţă a imobilului constituit în garanţie, în cazul unui credit ipotecar comercial. Apoi valoarea creditelor ipotecare acordate unui singur beneficiar, prin ea însăşi sau prin adiţionare cu valoarea creditelor ipotecare acordate unor persoane afiliate să nu depăseaşcă valoarea acestuia.

Emitenţii - băncile universale şi băncile de credit ipotecar deopotrivă - vor avea obligaţia ca pentru fiecare emisiune de obligaţiuni ipotecare în parte să ţină un registru de evidenţă internă în care să reflecte structura şi dinamica portofoliului. Emitentul va numi un agent autorizat care să verifice corecta ţinere a registrului de evidenţă internă de banca emitentă. Obligaţiunile ipotecare vor putea fi oferite spre subscriere prin oferta publică supusă autorizării de către CNVM sau prin ofertă adresată investitorilor calificaţi în condiţiile legii. Fiecare emisiune de obligaţiuni va fi garantată cu portofoliul de credite ipotecare descris în regis-trul de evidenţă internă. Băncile de credit ipotecar vor putea acorda doar împrumuturi pentru a căror garantare se constituie un drept real de ipotecă. Ele nu vor putea să atragă depozite.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb