Pachetul de 6% din BCR seamănă discordie în conducerea SIF Oltenia

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 februarie 2014

Pachetul de 6% din BCR seamănă discordie în conducerea SIF Oltenia

Consensul nu mai este la el acasă, în Consiliul de Administraţie al SIF5 Oltenia.

În piaţă, se vorbeşte că neînţelegerile au apărut întrucât preşedintele Tudor Ciurezu şi Florin Pogonaru, unul dintre cei mai mari acţionari indirecţi ai SIF5, par să nu se pună de acord privind vânzarea pachetului de 6% din acţiunile BCR, deţinut de companie.

Cei doi au fost aliaţi la alegerile din aprilie din 2013, când Tudor Ciurezu a mai obţinut un mandat de preşedinte al SIF5.

Acum, însă, semnele unei posibile înfruntări se arată.

În documentul care anunţa rezultatele financiare ale SIF Oltenia, pentru 2013, semnat de Tudor Ciurezu şi vicepreşedintele Anina Radu, au fost inserate câteva paragrafe, cel puţin ciudate pentru astfel de comunicări: "Referitor la politica de dividend, informăm investitorii că informaţiile lansate în diverse ocazii de către persoane neautorizate de conducerea societăţii cum că SIF Oltenia, în viitor, va testa sustenabilitatea unui divindend anual de până la 15% din preţul de piaţă al acţiunilor, sunt nefodate.

În condiţiile evoluţiei pozitive a preţului (creşterea preţului pe acţiune fiind unul din obiectivele principale ale strategiei), o astfel de politică ar determina vânzări masive de active, valorificarea participaţiilor de substanţă din nucleul investiţional, respectiv intrarea societăţii într-o etapă de lichidiare programată.

Acest gen de politică nu a fost discutat în cadrul unui organ statutar al SIF Oltenia, iar conducerea efectivă consideră informaţiile respective dăunătoare care pot manipula investitorii şi preţul de tranzacţionare, fapt pentru care se disociază de acestea".

Cel mai probabil, documentul SIF5 se referă la participarea SIF Oltenia, la evenimentul "Romania Investor Days", organizat, la începutul lunii, la New York, de către Bursa de Valori Bucureşti, Fondul Proprietatea şi Raiffeisen Bank. Acolo, SIF5 a fost reprezentată de administratorul Ana Bobircă, preşedinte al Comitetului de investiţii al fondului "Business Capital for Romania Opportunity Fund" (controlat de BCR şi Florin Pogonaru).

O informare post-eveniment, transmisă de Raiffeisen investitorilor, rezumă discuţiile purtate la New York. În dreptul SIF Oltenia, se arată: "- managementul ia în considerare mutarea sediului în Bucureşti (de la Craiova); are cea mai mare expunere dintre SIF-uri pe blue-chips-uri româneşti; costurile cu managementul au fost reduse, din primăvara anului 2013; acţionarii sunt încurajaţi să participe la AGA, fiind în analiză mai multe propuneri, printre care creşterea capitalului social pentru diluarea acţionarilor inactivi; - câteva propuneri vor fi aduse în atenţia acţionarilor pentru plata dividendului pe 2013 - între 60 şi 90%; referitor la pachetul BCR: au loc negocieri privind structura deal-ului".

După AGA din aprilie 2013, preşedintele SIF Oltenia Tudor Ciurezu ne-a declarat că va "respecta strategia de dezvoltare pentru anul în curs, adoptată de acţionari, care presupune, printre altele, continuarea negocierilor cu Erste pentru vânzarea participaţiei la BCR".

SIF5 Oltenia este singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a renunţat la pachetul de acţiuni BCR, în urma înţelegerii cu "Erste Bank".

După înfruntările de la SIF1 Banat Crişana, SIF4 Muntenia şi SIF2 Moldova, din anii trecuţi, "scena" s-ar putea muta, anul acesta, la SIF5 Oltenia. Rămâne de văzut ce decizii vor lua acţionarii, de fapt ce susţinere vor reuşi să îşi asigure cei doi adversari sau ce aşi vor scoate din mânecă. Asta dacă negocierile dintre cei doi nu se vor încheia cumva, înainte, în spatele uşilor închise.

Profitul net preliminat al SIF Oltenia, la finalul anului trecut, a fost de 129,99 milioane de lei, în creştere cu 47,09% faţă de finele lui 2012, când s-a cifrat la 88 milioane de lei, înregistrându-se o depăşire a prevederilor bugetare pentru 2013 de 43,93%.

Conducerea SIF5 Oltenia

La alegerile din aprilie 2013, acţionarii SIF Oltenia l-au reconfirmat pe Tudor Ciurezu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii, pe Anina Radu în postul de vicepreşedinte şi Petre Ghibu ca membru CA. Consiliul a fost completat de trei nume noi: Ana Bobircă, economist conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice, propusă de fondul de investiţii Business Capital for Romania Opportunity Fund, Cristian Buşu, director economic şi membru în Comitetul Reprezentanţilor la Fondul Proprietatea, propus de Fondul Templeton Developing Markets Trust, şi Daniela Toader de la Axxess Capital, propusă de producătorul de materiale plastice Prodplast. Ulterior, a fost cooptat şi Lucian Buse.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Adina, Ciurezu a pierdut acum 3 luni. Mai intreaba si tu pe cineva care chiar are actiuni, in cazul ca nu faci Pariul ca Securistii inving tot timpul

    1. draga Anonimule,

      altfel ai fi inteles ca pastrarea participatiei la BCR este cea mai inteligenta miscare. Caci acum poate sa-i spun prietenului nostru Andreas ca in 2011 pe langa cele aprox. 700milioane care au scazut good willul si au crescut Tier Core Capital One(explicam la momentul potrivit :-) a obtinut si 50 milioane euroni castig trecuti direct in capitalul propriu datorita dealurilor cu SIF-urile(pagina 97 situatii financiare 2011 EG). Cea mai dibace miscare ar fi sa convinga pe virtuosul Andreas a aduce BCR pe bursa asa cum a promis, insa la cat sunteti voi de BRUTE dragii mei nici nu ati stiut ca a fost listata. Alta data va rog sa cititi publicatia Reuters si nu va mai luati dupa ziare in care orice zapauc precum subsemnatul poate sa publice ceva fara sa fie testat in prealabil daca si-a luat pastilutele sau nu. Pentru edificare va rog bagati un GOAGAL pentru REUTERS si Erste Bank übernimmt rumänische Tochter BCR fast komplett din 15 septembrie 2011. Se vede ca domniile lor au o faibletze pentru inceputul anului scolar :-) Ba mai da Brother Louie faliment, ba mai vand altii divizia de asigurari, ba aflam ca suntem listati... 

    Ia sa vedeti cum ramane SIF3 singura care da dividend si anul asta.

    1. La bvb s-a castigat semnificativ, cel putin in ultimii 2 ani prin dividende la sif3. Profiturile sunt mari si anul acesta si situatia pare a se repeta, totusi presiunea la cumpararea lui sif 3 este slaba. Se cumpara in schimb sif 1. Se pare ca VUAN-ul induce in eroare!

      Pai e slaba ca lumea a fost speriata de faptul sa sif3 vinde activele si e pe duca. Ceea ce o fi adevarat, dar pana la lichidare ar trebui sa profitam acum de banii pe care ii are de distribuit. Ce o sa fie la anul cu sif3 mai vedem. Conteaza banii de anul asta.

      Sif 3 a vandut bancile care evident au probleme si nu vor da dividende cativa ani. Sif3 are active in turism, zeci sau sute de hoteluri si restaurante si va avea nevoie de decenii intregi sa le vanda. Efo si tufe sunt la bvb. Efo se vinde la o concime don valoarea contabila, dovada a nivelului de cultura economica a investitorilor romani!

      E posibil sa fie singura care da dividend, dar de ce lumea nu se inghesuie la cumparare? Sigur mai sunt si prostii de serviciu care fac actiuni de caritate cu banii lor, dar totusi interesul pt sif3 e scazut la ora actuala.

      Pe mine ma intereseaza numai dividendele. Companiile care nu acorda dividende sa fiarba bine in sos propriu!

      De acord! Ma orientez dupa criteriul dovidendelor. Societatille care nu dau dividende, oricat de mari ar avea activele sau tambalaul nici nu merita sa fie luate in consideratie, nu inteleg de ce bvb admite ca o societate care nu a dat dividende 3 ani la rand sa mai ramana pe ring !? Mai rau ii incurca pe investitoriii incepatori!

    Liviu Tudor si Grupul de la Bacau au fost artizanii unei incredibile inginerii financiare prin care au reusit sa-si umple conturile cu zeci de miliarde. REGELE IMOBILIARELOR,Magnatul din Real Estate,Guru financiar Liviu Tudor, a fost scos in fata, in 1996, de cunoscutul Grup de la Bacau, coordonat de Viorel Hrebenciuc si Corneliu Iacubov, pentru a pune temelia Bancii Comerciale Unirea (BCU). Scopul a fost unul singur: spalarea banilor si obtinerea unor profituri ilicite uriase. Modul de actiune a celor care detin sediul in care isi desfasoara activitatea "Evz" este specific crimei organizate: "Daca nu-ti vei tine gura, ai grija ca exista gloante calde si gloante reci. Nu ti-am spus ca nu mi-e frica de nimeni in tara asta, ca am bani sa cumpar pe oricine?", isi ameninta Liviu Tudor asociatul.

    Liviu Tudor- Manual de Spalarea Banilor 

    BCU s-a infiintat in urma unei subscriptii publice, Tudor detinand 49,77% din capital, urmat de SIF II Moldova (condusa de Iacubov), cu 24,65% si CNSLR "Fratia" cu 12%. Restul actiunilor era detinut de unele persoane fizice. Deoarece BCU a fost de la inceput o inventie premeditata sa ajunga intr-un faliment controlat - pentru a rotunji conturile bancare ale gazdei trustului Ringier, Liviu Tudor, si ale altor actori din umbra - fondurile institutiei s-au plimbat dintr-un cont intr-altul, la lumina zilei, de regula in aceeasi zi. Totul a decurs bine pentru asa-zisii investitori, pana cand Banca Nationala a Romaniei a facut un control la BCU, in 1998, constatand o serie de nereguli ce reclamau adoptarea unor masuri urgente, de ordin financiar si organizatoric. Un an mai tarziu, in timpul urmatorului control, BNR a constatat nu numai ca n-au fost remediate deficientele, dar intre timp au aparut si altele noi, cu mult mai grave. 

    Liviu Tudor si Banca Comerciala Unirea- maestrul Ingineriilor financiare 

    Conducerea BCU a decis in 1998 o majorare de capital, pentru atingerea pragului de 50 de miliarde de lei. Operatiunea n-a implicat derularea mai multor oferte publice de vanzare de actiuni si nu s-a facut nici un fel de publicitate privind majorarea de capital, asa cum spune legea. 11 persoane din interior au efectuat subscrieri si varsaminte la capitalul social, in suma de 22,33 miliarde de lei, diferenta fiind completata de persoane fizice ori juridice din afara bancii. Un grup de actionari a contestat in instanta aceasta inginerie financiara, insa nu li s-a dat castig de cauza. 

    Cu putin inainte de finalizarea majorarii de capital, BCU a cumparat - prin intermediul a doua societati de valori mobiliare (World Rom Securities si Intermedias 96) actiuni in valoare de 22,9 miliarde de lei, apartinand DIGICOM-ul lui Liviu Tudor, omul de afaceri impins in fata de Grupul de la Bacau. Banii platiti de banca au fost folositi de persoanele ce au intrat in posesia lor, fosti actionari la DIGICOM, care au majorat capitalul social al BCU (fig. 1). 

    In aceeasi zi (15.09.1998) SC International Leasing a cumparat actiuni la DIGICOM, de la persoane fizice, in valoare de 11,7 miliarde de lei, iar banii au ajuns tot la BCU. Cu o zi inainte, banca hotarase "majorarea si diversificarea plasamentelor", participand in mod ciudat la majorarea capitalului social al International Leasing, tot cu suma de 11,7 miliarde de lei (fig. 2). 

    Liviu Tudor- ROMAS sau teapa asigurarilor 

    Operatiuni financiare derulate intr-o singura zi 

    In aprilie 1999, ROMANIA ASIGURARI-ROMAS SA, controlata tot de gazda celor de la "Evenimentul Zilei", solicita 20 de miliarde de lei de la BCU, care plateste fara prea multe comentarii. Cu banii primiti, ROMAS majoreaza capitalul social al DIGICOM. DIGICOM majoreaza capitalul social al VESTCO INDUSTRIES SA (tot a lui Tudor) cu 20 de miliarde de lei. VESTCO majoreaza capitalul social al SC PREFABRICATE VEST (firma condusa de Monica, sotia lui Tudor) cu 20 de miliarde de lei. PREFABRICATE foloseste banii pentru restituirea unor imprumuturi catre SC Papianu Comexim SRL, SC Smarald 95 COM, SC Blast Trading si BCU. Primele trei societati au utilizat banii pentru restituirea altor imprumuturi obtinute de la BCU in anul 1998 (fig. 3). Astfel, creditele plecate din banca s-au intors sub alta forma, suspiciunea de spalare de bani fiind cat se poate de intemeiata. 

    Aceasta suveica a majorarilor de capital a avut drept scop dobandirea de catre PREFABRICATE VEST a 51% din capitalul fabricii de ulei SC MUNTENIA SA. De asemenea, BCU si-a marit portofoliul cu 20 de miliarde de lei, cu care a creditat ROMAS SA. Sa mai spunem ca, la ora respectiva, ROMAS nu insemna nimic pe piata asigurarilor, iar in prezent nu mai opereaza. 

    In 2003, firmele I.I.R.U.C., DIGINET, DIGICOM, BCU si fabrica de ulei MUNTENIA infiinteaza SC I.I.R.U.C. DIGICOM SA. Primele doua vin in asociere cu imobile, iar ultimele doua cu bani. Impreuna cu sora lui, Cristina, Liviu Tudor moseste alte doua firme, si anume NOVO PARC SRL si NOVO PARC DOI SRL, care construiesc pe terenul ce apartinuse I.I.R.U.C. mai multe cladiri din fier, beton si sticla. 

    Se pare ca megaproiectul unisif face un nou pas.

    Dupa intalnirile de taina prin care s-au pus bazele proiectului si dupa ce s-a reusit armonizarea pe principalele interese, actiunea de apropiere a celor 5 sifuri este in derulare...chiar daca inca nu sunt toate in aceeasi faza. 

    Ca sifurile nu vor mai da dividende iar cel care anul acesta mai da dividende (posibila exceptie de moment pentru coloratura) nu inlatura imaginea de ansamblu. 

    Tabloul general este actiune congruenta pe directii principale convenite in prealabil si pe segmente care sa excluda conflictele de interese intre sifuri. Sifurile sunt deja captive unui actionariat care deja le-a preluat si care urmareste scopuri proprii in vederea folosirii acestor institutii in scop exclusiv personal. 

    SIF4 este deja in mana celor care controleaza SIF1 si SIF2 atat in ceea ce priveste coordonarea (SAI) cat si in ceea ce priveste detinerile de actiuni; SIF1 este deja preluat integral la nivelul actionariatului astfel incat orice incercare de reactie este lipsita de substanta; SIF2 este si ea preluata si impartita; SIF5 este in plin proces de aliniere iar SIF3 inca mai face pe mironisita...de fatada. Pe termen fff scurt, actiunile de consolidare ...posibil o sa asigure o mica efervescenta pe bursa dar...pe termen mediu sif-urile vor disparea prin divizari mascate (constituire de societati satelit) in tot felul de societati care vor excede controlului actionarilor sif.

    ASF este parte a acestui proiect ceea ce face ca in acest moment sa nu mai existe niciun fel de constrangeri reale ale acestui proiect. politicul este direct implicat si colaboreaza deplin ... deci, totul este asigurat si nimic nu mai impiedica transferul lichiditatilor de la sifuri catre sateliti si ulterior catre alte "investitii". Asteptam cu interes evolutiile ulterioare....!!! 

    1. A mai incercat Chelu asa ceva si nu a reusit! Va fi foarte greu si sustinerea sau ignoranta ASF si a parlamentului nu poate tine mult timp!

      ...vorbe goale...Chelu era mic copil pe langa actualii artizani....proiectul unisif nu este in fapt un megaproiect ci este o simpla impartire a ciolanului...

      Nooo, ce a incercat Keloo era o labareala-la-plesneala, Keloo nu avea cultura investitionala el era doar un golanas care a incercat sa ia cu japca. Pentru ca era doar un golanas a si pierdut pe mana lui (vezi iesirile de la aga/sif5 puse pe youtube).

      Acu' ce se intampla pe sife e treaba de rechini, nu e pentru pestisori... 

    Ciurezu nu va vinde BCR intrucat ar pierde locul din Coniliul de Supraveghere de la BCR, care prin fonurile de investitii a fost ajutat sa-si faca echipa la SIF. Pe Pogonaru, la pacalit pana a fost ales in C.A., apoi el si-a intarit pozitia prin cooptarea colegului de la facultate, Buse Lucian, ceea ce face ca in Ca el sa detina 4 voturi:Ciurezu, Buse Lucian, Ghibu si Radu Anina.Iar Ciurezu pentru propriul interes calca peste cadavre, n-are mama, n-are tata, are un caracter infect, fiind si un tip extrem de ranchiunos. De altfel, Ciurezu pentru a-si pastra postul la BCR a si mers la prima majorare de capital cu 10 milioane de euro, daca nu ma insel.In orice caz el va face opinie separata fata de celelalte SIF-uri.

    1. Gresit!!! nu Ciurezu este cel care a pacalit... e cel care o sa iasa pacalit. Nu Pogonaru este cel pacalit ci este cel care a participat activ la programul de vanzare al actiunilor BCR de catre SIF-uri. In ce priveste postul in CS de la BCR... sa fim seriosi... nu mai este o miza asa de mare.

    Iata cum se prefigureaza ca o sa revina din nou necesara consultanta de specialitate. Inainte de criza lumea investea dupa ureche si castiga (apoape toate cresteau), in timpul crizei lumea vindea in panica, deci tot pe taramul irationalului eram. Acum lucrurile incep sa se complice, iar partea leului o vor avea cei care apeleaza la consultanta. Ceilalti vor face parte din piata, cineva trebuie sa asigure si lichiditate.

    1. Suntm intr-o noua faza de evolutieb economica in care nu mai sunt valabile vechile idei ale lui Smith si Marx. Acum nu se mai construiesc active sint deja prea multe, esential nu este crearea de active ci dimpotriva consumarea lor. Dezvoltata nu esteb o tara bogata ca Rusia ci alta care consuma ca Germania sau Italia.

      Mr. Smith si Herr Marx sunt preistorie, Mr. Keynes e istorie (incepe sa se clatine paradigma consumului). Dar sa nu facem greseala sa credem ca lumea incepe cu noi. Istoria se mai si repeta, nu identic ci cu variatiuni.

      Nu consumul in general, ci consumul debproduse industriale; surpriza poate fi reprezentata de revenirea rolului agriculturii, ma rog intr-o noua forma, ecologica sau culturologica.

    S-au lansat baietii in aprecieri filozofico-financiare :) ... ati devenit de-a dreptul nostalgici. Daca ati uitat va reamintesc ca discutia a plecat de la mister Ciurezu si superperformantele sifelor (bazate pe fundamente filozofico+financiare)...

    1. Manevrele lui Ciurezu numai cu mare greutate pot fi descifrate in termeni e conomici sau financiari; sifurile sunt oricum societati ce implica mecanisme psihosociale, juridice si desigur politice. Nu strica desigur si putina filosofie, pentru cei care au inclinatie!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb