Pachetul de 8% din "Petrom", subiectul unor afaceri ce pot aduce mari câştiguri pe Bursă

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2008

Asociaţia Salariaţilor Petrom, condusă de Liviu Luca, susţine că transferul direct al pachetului de 8% din acţiunile companiei Petrom către salariaţi poate fi interpretat ca o îngrădire a dreptului garantat de Constituţia României la libera asociere. Liviu Luca, preşedintele Asociaţiei ne-a declarat, ieri, că nu poate face nimic în acest sens atâta timp cât Guvernul nu modifică modalitatea de acordare a pachetului de 8%.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va oferi spre vânzare 4.480.040.486 acţiuni nominative dematerializate emise de "Petrom".

Vânzarea pachetului de acţiuni urmează să se realizeze la acelaşi preţ cu care acţiunile emise de "Petrom" au fost cumpărate de către grupul "OMV", mai exact cu 0,0525 euro/titlu, respectiv 0,2158 lei /acţiune. La sfârşitul şedinţei bursiere de luni, un titlu SNP se tranzacţiona la 0,423 lei. Prin urmare, pe piaţă pachetul de 8% valorează 1.895.057.125,57 lei, aproape dublu decât ar plăti salariaţii (966.792.736,87 lei).

În cazul în care acţiunile ar fi fost cumpărate de salariaţi mai devreme şi vândute pe Bursă la începutul anului 2007, la un preţ de 0,615 lei/titlu, câştigul ar fi fost de 2.755.224.898,89 lei, de aprope trei ori mai mult decât suma plătită. Chiar şi aşa perspectivele pe termen mediu pot oferi randamente importante celor care cumpără acţiunile la preţul din 2004, fie salariaţii direct, fie Asociaţia.

"Petrom" este unul dintre principalii jucători de pe piaţa petrolului din ţara noastră cu un capital social de 5.664,41 milioane lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Acţiunile companiei sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti, la categoria I, sub simbolul SNP.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. multe zvonuri ,dar nimic concret.

    de ce? 

    1. In CCM ul Petrom exista un articol in care se arata clar ca salariatii au dreptul la actiuni gratuit in cazul trecerii la o forma de privatizare. Cum interpreteaza in acest caz dl. Luca in favoarea lui drepturile constitutionale cand de fapt incalca prevederile din contractul colectiv de munca al carui semnatar este. Pe de alta parte si dreptul la munca este garantat prin Constitutie. Cum explica dl. Luca ca tot pe baza semnaturii lui zeci de mii de salariati din Petrom si-au pierdut locurile de munca impotriva vointei lor iar daca au dorit sa se reangajeze la dealerii care au luat in administrare statiile Petrom nu pot fi angajati deoarece mai marii din Petrom le-au interzis acest lucru. Aceste prevederi nu sunt legale si garantate de Constitutie numai ce i convine lui?

      este adevarat ca in ccm este prevazut acest drept pt salariatii petrom, dar se zvoneste ca d-l luca, mai nou face acte aditionale, prin care se "acopera" ca sa zic asa de ce a semnat mai acum ceva timp. in orice caz, noi salariatii suntem slabi, pt ca si acum ca si atunci stam cu mainile in san. suntem 52.000 de salariati si eu zic ca se poate face ceva. asteptam sa se imbogateasca unii si alti si lasam capul jos cand e vorba de drepturile noastre. ffffffffffffffffffffffffffffff rau

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb