CNVM analizează măsurile ce se impun, după ce păgubiţii FNI au cerut executarea silită a sumelor datorate de Fondul Proprietatea către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, potrivit reprezentanţilor instituţiei.
"Fondul Proprietatea a primit 282 de notificări din partea investitorilor FNI care sunt în proces de executare a anumitor decizii ale instanţei împotriva CNVM, cerând Fondului să redirecţioneze plăţile comisionului aferent CNVM către executorul judecătoresc, pentru o sumă totală de 8.711.422,91 lei", au confirmat, marţi, pentru ziarul BURSA reprezentanţii Fondului Proprietatea.
Reprezentanţii CNVM ne-au transmis: "Referitor la întrebările adresate CNVM cu privire la executarea silită a sumelor datorate de Fondul Proprietatea către CNVM, vă aducem la cunoştinţă că această situaţie face obiectul unei analize la nivel instituţional, urmând a se adopta măsurile care se impun, cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare".
Aceştia au dorit să evidenţieze faptul că CNVM are regimul juridic de instituţie publică şi se supune rigorilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice referitoare la constituirea şi execuţia bugetară, precum şi altor acte normative cu caracter special incidente: "Astfel, prevederile Codului de procedură civilă aplicabile CNVM trebuie coroborate cu dispoziţiile O.G. nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii, astfel cum a fost modificată prin Legea nr.92/2011 şi ale Legii nr.116/2011 privind stabilirea unor măsuri temporare pentru funcţionarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare".
Arbitrul pieţei de capital a fost obligat de instanţă să despăgubeas-că foştii investitori FNI, în piaţă vehiculându-se o sumă de câteva sute de milioane de euro. Reprezentanţii CNVM au atras atenţia că Bugetul Comisiei nu cuprinde atâ-ţia bani şi că instituţia ris-că să nu îşi mai poată continua activitatea.
Astfel, preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în iunie 2011, legea care instituie măsuri de protecţie pentru CNVM şi Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în faţa păgubiţilor de la FNI.
Potrivit legii, "executarea obligaţiilor de plată ale CNVM decurgând din creanţe stabilite prin titluri executorii va fi asigurată doar din sumele ce depăşesc cinci milioane de lei, reprezentând media lunară a veniturilor încasate la bugetul CNVM". Dispoziţiile legii urmează să se aplice până la 31 decembrie 2013.
După exemplul încercării de recuperare a pagubei de la Fondul Proprietatea, investitorii FNI s-ar putea îndrepta şi către alte companii care datorează bani Comisiei.
După înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, care va prelua activitatea CNVM, CSA şi CSSPP, problema despăgubirii investitorilor FNI va fi pasată la AAAS.
Potrivit amendamentelor aduse de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului preia fără plată toate drepturile şi obligaţiile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, rezultate din actele juridice prin care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a fost obligată, ca parte responsabilă civilmente, la plata de despăgubiri către investitorii la Fondul Naţional de Investiţii.