PÂNĂ ÎN 2024: TMK Artrom plănuieşte o creştere de 60% a capacităţii de producţie

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Companii / 1 martie 2019

TMK Artrom plănuieşte o creştere de 60% a capacităţii de producţie

Grupul TMK Artrom (ART), lider mondial în producţia de ţevi industriale din oţel, are în plan extinderea capacităţii de producţie cu circa 60% a uzinei din Slatina, până la aproximativ 320.000 de tone de ţevi, potrivit directorului de operaţiuni al societăţii, Cris-tian Drinciu.

În prezent, TMK Artrom produce circa 200.000 de tone de ţevi anual, iar creşterea capacităţii ar urma să fie finalizată în următorii patru-cinci ani.

Extinderea capacităţii la Slatina ar duce la atingerea unui alt obiectiv pe termen lung al conducerii companiei, anume utilizarea întregii producţii de oţel a unităţii TMK de la Reşiţa pentru producerea de ţevi, a precizat Adrian Popescu, directorul general al companiei, care a adăugat că 40% din oţelul produs la Reşiţa este vândut ca materie primă.

Uzina Artrom de la Slatina are circa 600 de clienţi activi, din care 400 plasează comenzi săptămânale. Circa 12% din vânzările grupului merg în industria auto, compania fiind furnizor atât pentru producătorii germani şi americani de autovehicule, cât şi pentru uzinele Dacia din ţară şi din străinătate.

Compania are un portofoliu diversificat de clienţi, în condiţiile în care primii 10 clienţi ai societăţii nu depăşesc o cotă de 25% din vânzări, aceasta fiind o politică a grupului pentru a se proteja de variaţiile pieţei, au mai notat directorii companiei.

Anul trecut, la nivel consolidat, TMK Artrom a obţinut un profit net de circa 79,58 de milioane de lei, cu 198,8% peste cel din 2017, în contextul în care cifra de afaceri a producătorului de ţevi a urcat cu 17,8%, în anul 2018, până la 1,396 miliarde de lei. Circa două treimi din acest profit a fost generat de piaţa din Statele Unite, potrivit domnului Popescu, pe fondul tarifelor pe importurile de oţel impuse de administraţia americană, dar şi al cererii pentru ţevile TMK.

Aproximativ 25% din cifra de afaceri a grupului TMK Artrom din 2018 este reprezentată de vânzările din piaţa nord-americană, anume Statele Unite şi Canada, contractele pe această regiune marcând un avans semnificativ faţă de 2016, când cifra de afaceri a societăţii în regiune era de doar 5%.

Înfiinţată în 1982 ca întreprindere de stat, uzina de la Slatina şi-a început producţia în 1988, ulterior fiind trans-formată în societate pe acţiuni cu capital de stat sub numele Artrom SA. La 20 noiembrie 1995, compania a fost lis-tată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) urmând ca în anul 1999 să fie transformată în companie cu capital public-privat, acţionar majoritar devenind compania austriacă Staro GmbH. Pe fondul redresării economiei şi accelerării procesului de privatizare, Artrom a fost preluată, în 2001, de compania germană Sinara Handel GmbH, redenumită ulterior TMK - Europe. În prezent, grupul are circa 2.330 de angajaţi.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 504,18 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb