Un nou termen - 20 iulie 2015, ora 14:30 - a fost stabilit pentru organizaţiile interesate să-şi depună candidatura pentru a implementa, la nivel naţional, conceptele şi procedurile aferente instrumentului "Premiul European pentru Energie" (EEA), arată un comunicat remis redacţiei.
Termenul a fost stabilit în urma deciziei Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) de a relua apelul de candidaturi.
Organizaţia selectată în urma acestui apel va înfiinţa şi va gestiona, la nivel naţional, un sistem de certificare a acelor municipii din România angajate în politici de energie durabilă, climă şi transport, potrivit sursei citate.
Comunicatul mai arată: "Organizaţia va contribui şi la acordarea serviciilor de consultanţă pentru municipiile interesate să se certifice în acest domeniu: va adapta instrumentele EEA la specificul naţional, în special ghidul de evaluare; va acredita consultanţi privaţi care să acorde municipiilor consultanţă în domeniu, va organiza programe de instruire şi schimb de experienţă pentru consultanţi, va furniza informaţii pentru municipii, consultanţi, auditori şi alţi factori interesaţi EEA, prin: buletine informative, website etc".
Premiul European pentru Energie (European Energy Award - EEA) sprijină municipalităţile interesate să adopte şi să aplice politici publice în domeniul energiei şi al dezvoltării urbane care să favorizeze utilizarea raţională a energiei şi creşterea ponderii surselor de energie regenerabilă folosite. EEA este, practic, un sistem de management al calităţii şi de certificare pentru municipalităţi: peste 1.300 de municipalităţi din Europa participă, în prezent, la acest sistem, notează reprezentanţii MDRAP.
Apelul este lansat în cadrul proiectului "Instituţionalizarea Premiului European pentru Energie în România", finanţat prin Programul de cooperare elveţiano-român, Aria de concentrare 4 "Îmbunătăţirea mediului înconjurător". Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice are calitatea de Organism Intermediar pentru Aria de concentrare 4 a Programului.
Suma destinată proiectului (contribuţia maximă din partea Elveţiei) este de 350.000 franci elveţieni (85%), la care se adaugă contribuţia sub formă de co-finanţare a organizaţiei beneficiare de 61.765 franci elveţieni (15%).
Pe lângă sprijinul financiar, entitatea selectată va beneficia, pe parcursul primilor trei ani de funcţionare de asistenţă din partea unei instituţii elveţiene cu experienţă în implementarea şi funcţionarea programului EEA.
Acordul de Proiect aferent proiectului "Instituţionalizarea European Energy Award în România" a fost semnat în data de 02 aprilie 2015, la Bucureşti.
Obiectivul proiectului "Instituţionalizarea Premiului European pentru Energie în România" este acela de a finanţa, printr-un parteneriat instituţional cu o organizaţie de profil din Elveţia, activităţile specifice pentru implementarea la nivel naţional, a conceptului Premiul European pentru Energie, în conformitate cu practicile şi procedurile europene, gestionate de Forumul EEA de la Zürich (Elveţia).
"Programul de Cooperare Elveţiano-Român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale din cadrul Uniunii Europene extinse" este prevăzut în acordul-cadru încheiat între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian semnat la 7 septembrie 2010 şi aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1065/2010, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 741/2010.