PÂNĂ VINERI,  Nextebank va subscrie 98,6 milioane lei la capitalul Băncii Comerciale Carpatica

S.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 ianuarie 2016

Nextebank va subscrie 98,6 milioane lei la capitalul Băncii Comerciale Carpatica

Nextebank va subscrie până la sfârşitul săptămânii acţiuni în valoare de 98,66 milioane de lei la capitalul Băncii Comerciale Carpatica (BCC), iar ulterior finalizării tranzacţiei intenţionează să propună din nou acţionarilor BCC fuziunea celor două bănci, potrivit unui raport al BCC remis BVB.

"Nextebank a acceptat sa subscrie, nu mai târziu de 29 ianuarie, toate acţiunile oferite în cadrul plasamentului privat, respectiv un număr total de 986.663.916 acţiuni BCC nou emise la un preţ de 0,1001 lei/acţiune", se arată în raport.

Acţiunile au fost oferite Nextebank de către conducerea BCC, după ce fondul american JC Flowers a luat decizia de a nu subscrie în cadrul unui plasament privat.

Subscrierea de către Nextebank ar urma să aibă loc respectând mai multe condiţii, agreate de comun acord între cele două părţi.

Potrivit raportului citat, Nextebank va beneficia de o perioadă de exclusivitate pe durata dintre data acceptării de către directoratul BCC a notificării Nextebank privind subscrierea în cadrul plasamentului privat şi data la care se îndeplinesc în mod cumulativ mai multe condiţii, respectiv emiterea de către Consiliul Concurenţei a unei decizii de neintervenţie în ce priveşte concentrarea economică determinată de achiziţie sau a unei decizii de aprobare necondiţionată a acesteia, prcum şi finalizarea majorării de capital social (ce va include şi acţiunile subscrise de Nextebank), în sensul în care aceasta să fie înregistrată la toate autorităţile relevante şi în toate registrele aferente să fie efectivă.

BCC îşi asumă mai multe obligaţii pe parcursul acestei perioade.

Astfel, BCC nu va acţiona în acest interval în sensul atragerii unui investitor concurent şi va opera "în cursul normal al activităţii" din ultimele 12 luni, evitând operaţiunile care pot afecta valoarea companiei.

Printre obligaţiile asumate de BCC se numără şi restricţii privind angajările/concedierile, inclusiv de personal de conducere, dar şi în privinţa tranzacţiilor cu valoare mare.

Pentru supravegherea respectării obligaţiilor asumate de BCC, Nextebank are dreptul să desemneze două persoane în calitate de observatori.

"În baza mandatului încredinţat de către acţionari, directoratul Băncii Comerciale Carpatica a acceptat notificarea de subscriere. Nextebank şi-a exprimat intenţia de a pune în discuţia acţionarilor fuziunea celor două bănci care împărtăşesc o strategie şi o abordare comună, punând accemt asupra satisfacerii nevoilor financiare ale clienţilor de tip IMM şi persoane fizice. După finalizarea fuziunii (după aprobarea sa în AGA), banca fuzionată va continua eforturile de îmbunătăţire a nivelului serviciilor furnizate clienţilor folosind reţeaua de unităţi teritoriale nou creat şi gama extinsă de produse şi servicii bancare. Având în vedere excesul de lichiditate al Băncii Comerciale Carpatica vom analiza în continuare piaţa locală pentru a identifica potentiale achiziţii viitoare", a declarat directorul general al Băncii Comerciale Carpatica, Johan Gabriels.

În cazul în care BCC nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate pentru perioada de exclusivitate sau nu efectuează până la 15 martie formalităţile legate de înregistrarea majorării de capital, va plăti, la cererea Nextebank o despăgubire de 1 milion de euro.

Potrivit sursei citate, Nextebank şi-a exprimat intentia ca, după finalizarea achiziţiei şi obţinerea aprobărilor să repună în discuţia acţionarilor BCC propunerea de implementare a unei fuziuni prin absorbţia Nextebank de catre BCC.

"În legătură cu această eventuală fuziune Nextebank ne-a informat că acesta a finalizat tranzacţiile de achiziţie a liniei de afaceri şi a acţiunilor Patria Credit, a demarat procesul de reconstrucţie a forţei de vânzări în vederea dezvoltării activităţii bancare în segmentele ţintă de clientelă - IMM, afaceri mici şi retail, şi a finalizat negocierile pentru realizarea unui proiect complex de vânzare a serviciilor şi produselor bancare prin reţeaua Poştei Române (Campania Naţională Poşta Română) care, în prezent, se află în faza finală de obţinere a aprobarii de către Banca Naţională a României şi care se estimează a fi lansat în mai 2016", se mai arată în raport.

Banca Comercială Carpatica a anunţat astăzi că şi-a redus anul trecut pierderea netă la jumătate, de la 169,5 milioane lei la 85,43 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 4,7%, la circa 3,1 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare preliminate întocmite pe standarde IFRS.

Astfel, Carpatica a primit o nouă ofertă din partea Nextebank, după mai multe discuţii eşuate, dintre care ultima cu fondul american de investiţii JC Flowers, care s-a retras din procesul de achiziţie a băncii, întrucât nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei locale, fondul fiind interesat de cumpărarea celor două bănci împreună.

Nextebank a transmis BCC, în ultima zi a anului trecut, o "ofertă neangajantă" pentru a subscrie în cadrul ofertei de majorare a capitalului, însă vrea să verifice amănunţit situaţia băncii şi să beneficieze de exclusivitate până la 26 ianuarie, condiţiile fiind acceptate, potrivit unui raport precedent al BCC.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Si asa Carpatica poate scapa de rezolutie si ramane ca si brand consacrat.

    Felicitari domnule Manda!. Perseverenta poatefi castigatoare. Doua banci mici pot face una mare daca vor avea un management profesionist si actionariat intelept.

    Carabulea este perdant a doua oara. Nu a stiut sa managerieze cresterea in sectorul financiar si este perdantul crizei de crestere si al selectiei necorespunzatoare a consilierilor. 

    1. De acord. Carabulea e marele perdant.... e aproape un miracol faptul ca BCC nu a intrat in faliment. Banuiesc ca exista un pact nescris intre BNR & actionarii lui Nexte (mari institutii europene in principal) prin care nici o banca romaneasca sa nu ajunga in "rezolutie".

      BNR si -a dorit aceasta fuziune încă de la început. Scapă astfel de doua probleme. A tras sforile in acest sens punând presiune mare pe conducerea banci si pe Carabulea. Vom vedea dacă noul acționariat va fi mai inspirat. E benefic faptul ca banca nu intra in rezoluție. Cu toate Greșelile lui Carabulea investit totuși mulți bani in sectorul financiar si ar fi fost păcat sa se piardă integral. E deranjant ca BNR nu a susținut capitalul românesc așa cum a făcut-o înainte de război. Cred ca existat o înțelegere între Cinteza si Manda pentru preluarea Carpatica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb