Actualizare 10:16 Percheziţii la sediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca
Poliţia panameză a percheziţionat marţi sediul cabinetului de avocatură Mossack Fonseca, aflat în centrul unui scandal de evaziune fiscală numit "Panama Papers", a anunţat o sursă oficială panameză, relatează AFP.
"(...) se efectuează o percheziţie, o inspecţie vizuală şi o cercetare la sediul societăţii Mossack" din capitala panameză, a anunţat într-un comunicat Ministerul Public din Panama, precizând că operaţiuni similare sunt în curs la filiale ale cabinetului de avocatură.
Sistemul financiar panamez face obiectul unor critici severe de la publicarea "Panama Papers", o scurgere de documente în care a fost dezvăluit modul în care Mossack Fonseca a creat societăţi offshore pentru mii de clienţi din întreaga lume.
Autorităţile fiscale din Peru au percheziţionat luni filiala cabinetului de avocatură din Lima pentru a confisca documente, în timp ce la San Salvador poliţia a confiscat material informatic săptămâna trecută.
Cu puţin timp înainte de percheziţie, preşedintele panamez Juan Carlos Varela a cerut guvernului francez să-şi "reconsidere" decizia de a include din nou ţara pe lista paradisurilor fiscale, avertizând că în caz contrar vor fi luate măsuri de represalii "diplomatice".
La 8 aprilie, Franţa a anunţat că va include în 2017 mica ţară latino-americană pe lista paradisurilor fiscale, de unde fusese retrasă în 2012, şi că va cere OCDE să procedeze la fel.
La rândul său, Comisia Europeană a prezentat un nou plan pentru a impune multinaţionalelor transparenţă fiscală, în contextul în care presiunea pentru mai multă transparenţă s-a intensificat.
Noua directivă a Comisiei prevede ca fiecare ţară membră a UE să facă publice datele contabile şi fiscale ale multinaţionalelor, fie ele cifre de afaceri şi profituri, fie baza de calcul fiscal şi impozitele plătite în diferite state membre.
Peste 214.000 de entităţi offshore sunt implicate în operaţiunile financiare din peste 200 de ţări şi teritorii, potrivit dezvăluirilor făcute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) care acoperă o perioadă de aproape 40 de ani, între 1977 şi 2015. În acest vast sistem de evaziune fiscală sunt implicaţi în special responsabili politici, sportivi sau miliardari din întreaga lume. Poliţia panameză specializată în delicte de proprietate intelectuală şi securitate informatică s-a deplasat de asemenea luni la sediul Mossack Fonseca, care a depus plângere pentru piratare şi furt de documente.
(I.D.)
-----
Preşedintele Panama, Juan Carlos Varela, a cerut marţi guvernului francez "să reconsidere" decizia sa de a include din nou ţara sa pe lista paradisurilor fiscale, în caz contrar ameninţând cu represalii "diplomatice", transmite AFP.
Guvernul de la Ciudad de Panama "ţine la poziţia sa şi cere guvernului francez, cu fermitate şi respect, să îşi reconsidere poziţia", a declarat şeful statului în faţa reprezentanţilor presei, dând asigurări că Franţa se înşală şi că această măsură "nu este necesară", precizează sursa citată.
"Dacă guvernul francez nu îşi reconsideră poziţia, guvernul panamez se va vedea obligat să ia măsuri diplomatice", a adăugat Juan Carlos Varela fără să precizeze natura acestora.
"Panama este deschisă dialogului" şi "ne vom îndrepta spre un acord cu OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), dar nu sub "constrângere", a adăugat preşedintele Varela la finalul unei reuniuni cu reprezentanţi ai sectorului financiar din ţară.
Pe 8 aprilie, Franţa a anunţat că din 2017 va reînscrie acest mic stat din America Centrală pe lista paradisurilor fiscale de unde l-a retras în 2012 şi că va solicita OCDE să facă acelaşi lucru, aminteşte France Presse.
Parisul a reacţionat astfel la publicarea, pe 3 aprilie, a anchetei 'Panama Papers' dezvăluind o vastă reţea de evaziune fiscală, în care sunt implicaţi înalţi responsabili politici, miliardari şi celebrităţi din întreaga lume, scoasă la lumină prin intermediul a 11,5 milioane de documente provenite de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca.
De la primele dezvăluiri ale Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii, Panama este acuzată din toate părţile din cauza legislaţiei sale favorabile sistemelor fiscale off-shore şi a atitudinii în sens contrar tendinţei mondiale spre transparenţă fiscală.