Papa Francisc: "Trăim al treilea război mondial"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iunie 2022

Papa Francisc: "Trăim al treilea război mondial"

"Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Nord-Atlantică risca să dezlănţuie ceea ce s-a întâmplat", spune Papa Francisc

Papa Francisc declară că "trăim al treilea război mondial", iar conflictul din Ucraina în urma invaziei Rusiei "a fost poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat", potrivit transcrierii unei conversaţii pe care a avut-o în urmă cu câteva zile cu zece reprezentanţi ai revistelor culturale europene ale Societăţii lui Isus (Ordinul iezuit al Bisericii Catolice), reuniţi în audienţă la Biblioteca privată a Palatului Apostolic, relatează EFE şi La Stampa.

"În urmă cu câţiva ani, mi-a trecut prin cap să spun că trăim un al treilea război mondial în bucăţi. Acum, pentru mine, al treilea război mondial a fost declarat. Iar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit. Ce se întâmplă cu omenirea care a avut trei războaie mondiale într-un secol?", a spus Papa Francisc, potrivit unei transcrieri a conversaţiei publicate ieri de ziarul La Stampa, preluat de EFE, conform Agerpres.

Referindu-se la agresiunea Rusiei în Ucraina şi la modul în care se poate contribui la pace, Papa Francisc a spus că "trebuie să ne îndepărtăm de tiparul obişnuit conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău. Se conturează ceva global, cu elemente foarte interconectate".

Papa Francisc a citat opinia unui şef de stat cu care s-a întâlnit înainte de începerea războiului, care şi-a exprimat îngrijorarea "cu privire la modul în care se mişcă NATO".

"Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Nord-Atlantică risca să dezlănţuie ceea ce s-a întâmplat", a spus papa, citat de La Stampa. L-am întrebat de ce şi mi-a răspuns: "Ei latră la porţile Rusiei. Iar ei nu înţeleg că ruşii sunt imperiali şi nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei" şi a concluzionat că "situaţia ar putea duce la război. Acest şef de stat a ştiut să citească semnele a ceea ce se întâmpla".

În opinia papei, pericolul este să ne concentrăm doar pe "brutalitatea şi ferocitatea cu care acest război este purtat de trupe, de obicei mercenare, folosite de ruşi, care preferă să trimită ceceni, sirieni şi mercenar" şi că "acest lucru este monstrous". Papa a adăugat că sesizează un interes în testarea şi vânzarea de arme. "Este foarte trist, dar până la urmă, asta este miza", conform Papei Francisc.

Suveranul pontif a spus că unii cred că prin această gândire el este în favoarea preşedintelui rus, Vladimir Putin. "Nu, nu sunt. Este simplist şi greşit să spui aşa ceva. Dar sunt pur şi simplu împotriva reducerii complexităţii la distincţia dintre bine şi rău, fără să mă gândesc la rădăcini şi la interese, care sunt foarte complexe", a subliniat Papa Francisc, reiterând admiraţia pentru "eroismul poporului ucrainean".

"Ceea ce avem în faţa noastră este o situaţie de război mondial, de interese globale, de vânzări de arme şi de apropriere geopolitică, care martirizează un popor eroic", a afirmat suveranul pontif argentinian, aducând în atenţie pericolul ca interesul faţă de ceea ce se întâmplă în Ucraina să se diminueze în timp.

Zelenski promite să recupereze Crimeea

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a promis compatrioţilor săi că va recuceri peninsula Crimeea anexată de Rusia.

"Drapelul ucrainean va flutura din nou deasupra Ialta şi Sudak, deasupra Djankoi şi Ievpatoria", a declarat Zelenski în mesajul său video de luni seara, de la Kiev, citat de DPA. "Bineînţeles, vom elibera şi Crimeea noastră", a spus liderul de la Kiev, potrivit Agerpres.

Armata rusă a ocupat peninsula de la Marea Neagră în 2014, când Ucraina era slăbită în urma unei schimbări de putere şi nu a putut opune rezistenţă. Apoi a fost organizat un referendum, care nu este recunoscut la nivel internaţional, iar Crimeea a fost anexată la Rusia.

Zelenski a pledat întotdeauna pentru o revenire a peninsulei la Ucraina, dar rareori a afirmat acest lucru cu tărie.

Preşedintele a făcut apel la cetăţenii Ucrainei să păstreze legătura cu părţile ţării ocupate de Rusia, precum Doneţk sau regiunea Harkov. El a spus că aceste zone vor fi eliberate din nou.

Totodată, potrivit lui Zelenski, "costul uman" al bătăliei de la Severodoneţk, un oraş strategic din estul Ucrainei, este "înspăimântător", iar "bătălia pentru Donbas va rămâne cu siguranţă în istoria militară drept una dintre cele mai violente bătălii din Europa".

Zelenski a cerut din nou Occidentului să furnizeze "mai multe arme" armatei ucrainene, într-un moment în care trupele Moscovei controlează cea mai mare parte a Severodoneţkului şi continuă să lovească artileria ucraineană.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Nord-Atlantică risca să dezlănţuie ceea ce s-a întâmplat", a spus papa, citat de La Stampa. L-am întrebat de ce şi mi-a răspuns: "Ei latră la porţile Rusiei. Iar ei nu înţeleg că ruşii sunt imperiali şi nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei" şi a concluzionat că "situaţia ar putea duce la război. Acest şef de stat a ştiut să citească semnele a ceea ce se întâmpla".

    Extraordinar acel sef de stat! A surprins in cateva cuvinte, intreaga filozofie de razboi a rusilor, precum si prostia maladiva coroborta cu un complex de superioritate masonica a celor de la NATO! Foarte curand, atat Rusia cat si China o sa le rupa definitiv dintii!  

    NATO aruncă Bomba: Ucraina trebuie să cedeze Teritorii către Rusia dacă vrea să rămână un stat Suveran și Independent

    După ce Joe Biden l-a tăvălit pe Zelenski și aliați importanți au refuzat trimiterea de noi arme, se înmulțesc semnele că entuziasmul pentru Ucraina începe să se risipească. 

    Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat o vizită în Finlanda, unde a purtat duminică discuții cu președintele Sauli Ninisto. 

    Într-o declarație la sfârșitul întâlnirii, el a afirmat că, așa cum NATO „este dispus să plătească prețul”pentru a întări armata ucraineană, la fel, și Kievul va trebui să facă unele concesii teritoriale în fața Moscovei pentru a se pune capăt războiului. 

    Stoltenberg a declarat: 

    „Pacea este posibilă. Singura întrebare este ce preț ești dispus să plătești pentru pace? Cât teritoriu, câtă independență, câtă suveranitate ești pregătit să sacrifici pentru pace?” 

    Stoltenberg a refuzat să spună care ar fi, în opinia lui, prețul corect, și a aruncat această povară în cârca Ucrainei: 

    „Este sarcina celor care plătesc prețul cel mai mare să facă această apreciere.” 

    Deși nu s-a exprimat direct în favoarea cedării de teritorii de către Ucraina Rusiei, Stoltenberg a făcut o aluzie foarte transparentă, dând exemplul țării gazdă, Finlanda, care a cedat provincia Karelia Uniunii Sovietice, ca parte a acordului de pace de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

    Șeful politic al NATO a descris acest sacrificiu drept „unul dintre motivele pentru care Finlanda a putut să iasă din Al Doilea Război Mondial ca o țară independentă și suverană”. 

    Altfel zis, și Ucraina, dacă dorește să își păstreze independența și suveranitatea, trebuie să cedeze acum teritorii Rusiei. 

    Este exact propunerea pe care fostul secretar de stat american, Henry Kissinger, a făcut-o la Davos, recent, stârnind un scandal uriaș. 

    De data aceasta, declarația incendiară a lui Stoltenberg a fost trecută sub tăcere de marea majoritate a presei corporatiste occidentale. Și de regimul de la Kiev, căruia arareori i se poate închide gura. 

    Poate din cauză că, venind de la un înalt factor de decizie politico-militară și nu de la un consultant, fie el și faimos, ideea ciopârțirii Ucrainei capătă cu totul altă greutate. Pare mai degrabă o SENTINȚĂ decât o opinie. 

    1. Intr-adevar, se pare ca baietii Ocultei schimba macazul, dupa semnalul dat de mumia Kissinger la Davos!

      multumesc pentru opinia ta si, mai ales, pentru context!

    au tratat Rusia la misto cand le-a spus sa opreasca extinderea nato spre ua,ca e dreptul tarii,bla bla bla si acum au livrat armament pe care nu vor primi bani vreodata,platesc facturi uriase la utilitati,recesiunea s-a instalat ,dar e cosmetizata deocamdata!

    nulte fabrici din vest se vor distruge din cauza mat mai scumpe in EU decat in lume,fara sa fie atinse de nici o bomba,tiparnitele trec de la program in trei schimburi la doua schimburi,marfa va fi la putere si monedele celor care au marfuri vitale in spate! 

    1. Armamentul pentru Ucraina il platim noi si altii ca noi. Nimic nu este gratis. In preturi si alte smecherii. Vine Bechtel un miliard de dolari, vine Exxon 1 miliard de dolari etc

    ""Nihil sine Deo"" ni se traduce :

    nimic despre "sa nu ucizi"" , 

    nimic despre moral , 

    nimic despre etic, 

    nimic despre legal, 

    nimic despre discernamant, 

    nimic despre ridicarea pietrei , 

    nimic despre lapidarea produsa de arsenalul rusesc, 

    nimic despre fraternitatea crestina, 

    nimic despre cruce, 

    nimic despre inalţare ci doar ""martirizat si esuat pe cruce"", 

    nimic despre Dumnezeu ????? 

    ne mira ca unii afiseaza ""Religion is a mental illness" daca discernamantul ni se atrofiaza de la cel mai inalt si sfant scaun ? (""Dar sunt pur şi simplu împotriva reducerii complexităţii la distincţia dintre bine şi rău"" Jorge Mario Bergoglio uns Papa Francisc)

    ( ""In hoc signo vinces"" -roza vânturilor versus stelele in cinci colturi ? ) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb