Papa Francisc va denunţa inegalităţile capitalismului în Congresul SUA

Alexandru Costea
Internaţional / 14 mai 2015

Papa Francisc va denunţa inegalităţile capitalismului, în timpul unei vizite în SUA din septembrie, când va deveni primul papă care se va adresa Congresului, potrivit cardinalului Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, un consilier al suveranului pontif, transmite Bloomberg.

Maradiaga, numit de Francisc consilier în probleme de guvernare a bisericii, a afirmat într-un interviu acordat la Roma că Papa va vorbi nu ca un inamic al "sistemului sau al culturii" ci ca "un păstor care vrea să facă lumea mai bună, în special pentru cei care nu au un cuvânt de spus".

Atunci când a fost ales liderul a 1,2 miliarde de catolici, Francis a spus că este pentru "o biserică săracă pentru săraci", dând tonul unui pontificat care a început cu decizia de a locui într-o reşedinţă modestă.

Francisc se va prezenta în faţa congressmenilor cu aceleaşi idei exprimate în 2013, în Evangelii gaudium, prima sa lucrare papală majoră. În documentul respectiv, Francisc a atacat "idolatria banilor şi un sistem financiar al excluderilor şi inegalităţilor".

Legile pieţei libere au rolul "să producă cele mai mari venituri posibile la cele mai scăzute costuri posibile", a spus Maradiaga.

"Este nevoie de schimbări, astfel încât capitalismul să devină mai uman, în caz contrar inegalităţile vor continua să crească, iar inegalităţile produc violenţă, frustrare, durere şi în mod special lipsă de securitate, în toate privinţele", a arătat cardinalul în vârstă de 72 de ani.

Maradiaga, arhiepiscop de Tegucigalpa, Honduras, şi-a exprimat speranţa că Congresul dominat de republicani îl va asculta pe papă cu inima deschisă.

Francis va călători în Cuba în 19-22 septembrie, iar apoi la Washington, unde se va întâlni cu preşedintele Barack Obama, la Casa Albă, apoi la New York, unde se va adresa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, iar în final la Philadelphia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb