Parakletos - intervenient în procesul RaiffeisenLeaks

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 decembrie 2018

Parakletos - intervenient în procesul RaiffeisenLeaks

Asociaţia Parakletos, condusă de avocatul Gheorghe Piperea, a fost admisă ca intervenient, alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în procesul RaiffeisenLeaks.

Dosarul deschis de Raiffeisen Bank prin care instituţia de credit a contestat procesul verbal emis de ANPC, solicitând anularea lui, a avut vineri termen la Curtea de Apel Bucureşti (CAB). În baza respectivului proces-verbal, care constată că, în contractele de împrumut, banca are clauze incorecte, ANPC a sancţionat instituţia de credit cu o amendă de 50.000 de lei şi a emis un Ordin prin care s-a dispus încetarea acestor practici.

În acelaşi proces din instanţă, a fost depus joi raportul de expertiză în cauză. În acest context, pentru ca părţile să ia cunoştinţă de conţinutul raportului şi pentru a formula obiecţiuni, instanţa de judecată a stabilit un nou termen de judecată, pentru 22 februarie 2019, după cum au scris debitorii în franci elveţieni, pe pagina de Facebook a Grupului clienţilor cu credite în CHF.

Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a respins, în 17 aprilie, sesizarea Raiffei-sen Bank, urmând ca CAB să se pronunţe pe caz.

Raiffeisen Bank a obţinut suspendarea Ordinului ANPC emis în baza procesului-verbal, până la soluţionarea definitivă a procesului.

Motivarea deciziei date de Judecătoria sectorului 1 precizează, printre altele, că Raiffeisen Bank nu i-a informat pe clienţii săi cu privire la toate aspectele care au influenţă asupra situaţiei lor contractuale în viitor.

Potrivit Instanţei, situaţia de fapt reţinută de către agentul constatator corespunde realităţii, proba faptului că petenta a încălcat prevederile legale fiind făcută de constatarea directă a angajatului intimatei consemnată în actul constatator întocmit cu respectarea normelor legale: "Faptul că banca nu a oferit informaţii consumatorilor cu privire la posibilitatea ca gradul lor de îndatorare să crească exponenţial şi faptul că banca a mărit în mod unilateral dobânda pe baza clauzei abuzive privind caracterul revizuibil al dobânzii sunt probate de înscrisurile depuse la dosarul cauzei de către intimată".

În luna octombrie a anului trecut, ANPC a emis Ordinul de încetare a practicilor incorecte în cazul Raiffeisen Bank, care obligă banca să-şi refacă toate contractele de credit în franci elveţieni, lei şi euro, readucându-le la condiţiile din perioada 2006-2008, când au fost încheiate. Acest lucru presupune, printre altele, aplicarea dobânzii de la acea vreme, dar şi refacerea scadenţarului.

Decizia a fost luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie 2017, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni.

Documentele scurse în mediul online în vara anului trecut arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru împrumuturile garantate, care viza creşterea treptată a dobânzilor la respectivele credite. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele acordate anterior.

Raiffeisen Bank a anunţat încă de anul trecut că va contesta Ordinul ANPC. Reprezentanţii băncii subliniază că înstituţia financiară a respectat şi respectă dispoziţiile legale în vigoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb