Franţa a condamnat astăzi lansarea în ajun a unei rachete de către Teheran într-o perioadă când negocierile privind programul nuclear iranian, reluate recent, se află în plin ''progres'', potrivit Parisului, transmite AFP, citată de Agerpres.
''Franţa condamnă această lansare care nu este conformă cu rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU'', a indicat diplomaţia franceză într-un comunicat. ''Aceste activităţi sunt cu atât mai regretabile cu cât ele intervin într-un moment când înregistrăm progrese în negocierile nucleare de la Viena'', a adăugat MAE francez.
Iranul a anunţat ieri că a lansat o rachetă ce transportă trei aparate pentru cercetări spaţiale.
Potrivit comunicatului diplomaţiei franceze, programul balistic iranian este o sursă de îngrijorare pentru comunitatea internaţională. Parisul îi cere Iranului să-şi ''respecte obligaţiile, inclusiv cele referitoare la transferurile de arme şi de tehnologii sensibile''.
La Viena au loc în prezent discuţii pentru salvarea acordului internaţional privind dosarul nuclear iranian, încheiat în 2015. Pactul este aproape mort, după retragerea unilaterală în 2018 a administraţiei Trump, care a reintrodus sancţiuni împotriva Teheranului, în cadrul unei politici de presiune maximală asupra Iranului.
Negocierile au fost relansate la sfârşitul lunii noiembrie după cinci luni de întrerupere între Iran şi ţările care încă fac parte din acord - Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China.
Ele urmăresc să obţină revenirea în acord a SUA, care participă la negocieri în mod indirect.
Pactul oferea Teheranului ridicarea unei părţi a sancţiunilor care îi sufocă economia, în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.01.2022, 11:56)
Tehnologia spatiala implica tehnologie nucleara plasmatica.Iranul sustine ca nu va folosi acaesta tehnologie decat in scopul cercetarii spatiale.Fiecare tara ar trebui sa studiez tehnologia nucleara plasmatica, spatiala in scopul cercetarii, pacific, nu pentru a controla si pentru a detine monopolul puterii.E o modalitate de schimbare de paradigma in relatiile internationale.Puterea sa fie partajata in mod egal si nu doar intre marile puteri.