Vicepreşedinta ALDE Norica Nicolai a găzduit ieri la Parlamentul European al patrulea eveniment din acest mandat, dedicat uneia dintre temele specifice Comisiei de specialitate în cadrul căreia activează - reglementarea pescuitului sportiv la nivel european, arată un comunicat remis azi redacţiei.
Cu această ocazie, a fost lansat şi un Forum de dezbatere pe tema pescuitului recreativ şi mediului acvatic, care are ca scop oferirea unui cadru organizat Alianţei Europeane a Pescarilor Sportivi (European Anglers Alliance) şi partenerilor săi europeni pentru discutarea problemelor specifice acestui sector.
În cadrul întâlnirii, a fost prezentat un proiect de dezvoltare din zona Deltei Dunării, arătându-se faptul că pescuitul recreativ poate fi o bună metodă de a gestiona resursele piscicole, dar şi pentru a regenera zona, pentru a atrage investiţii în zona rurală şi pentru a crea noi locuri de muncă.
"Consider că pasiunile noastre pot deveni oportunităţi pentru crearea de noi locuri de muncă şi dezvoltare economică. Sunt deja state care au bune practici şi care au reuşit să facă din pescuitul sportiv un promotor al dezvoltării rurale şi turismului local. În acest sens, sunt foarte bucuroasă că partenerii participanţi astăzi la eveniment au decis să mă numească preşedintă a acestui forum şi îmi propun să îi determin, din această calitate, să participe activ la dezbaterile de la Bruxelles şi Strasbourg pe tema pescuitului, fiindcă este un domeniu care este legiferat exclusiv de instituţiile europene. De asemenea, doresc să îi ajut pe pescarii sportivi din România să se organizeze mai bine, să atragă fonduri europene şi să devină membri ai acestei mari familii europene", a arătat liberala Norica Nicolai.
Jean-Claude Bel (EFTTA) a ţinut să amintească faptul că în acest moment există 25 de milioane de europeni care practică pescuitul, ceea ce face din aceştia cea mai mare "circumscripţie" din UE, motiv pentru care ei nu pot fi ignoraţi de instituţiile europene. De asemenea, Mike Heylin (EAA) a adăugat faptul că în fiecare an, la nivel european, sunt cheltuiţi 25 miliarde de euro de către pescarii sportivi, care susţin în mod direct 437.000 de locuri de muncă, acesta fiind şi motivul pentru care acest sector trebuie recunoscut şi luat în considerare în viitoarele politici ale Comisiei Europene. Un alt punct de vedere a fost susţinut de către Mark Owen (Trustul Pescarilor Sportivi), care a făcut o prezentare despre rolul pescarilor sportivi de "gardieni ai mediului acvatic", dând în acelaşi timp mai multe exemple de proiecte ale unor organizaţii de pescuit, creat cu scopul integrării tinerilor sau persoanelor cu diverse handicapuri fizice sau mentale.