Parlamentarii puterii depun plângere penală împotriva lui Traian Băsescu

Ziarul BURSA #Politică / 15 aprilie 2014

Parlamentarii puterii depun plângere penală împotriva lui Traian Băsescu

Parlamentul European va fi, de asemenea, sesizat

Băsescu: "Premierul are o mai mare preocupare pentru protejarea baronilor locali decât pentru nevoile românilor"

Parlamentarii din partidele coaliţiei de guvernare vor înainta, astăzi, o plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu, pentru infracţiunea de ameninţare şi cea de şantaj, la adresa senatorului PSD Gabriela Firea, potrivit anunţului făcut ieri de premierul Victor Ponta, informează Agerpres.

Plângerea vine după ce, la finele săptămânii trecute, preşedintele a declarat, referindu-se la senatorul PSD Gabriela Firea - care face parte din comisiei de anchetă privind terenurile din comuna Nana: "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele".

Premierul Ponta a afirmat ieri: "Am discutat, în întâlnirea săptămânală a coaliţiei de guvernare, din punct de vedere politic şi legal, consecinţele atacului mafiot efectuat de către Traian Băsescu împotriva colegei noastre Gabriela Firea şi am decis ca toţi parlamentarii, nu doar din coaliţia de guvernare, dacă sunt şi liberali, dacă sunt şi de la PDL, până mâine (astăzi - n.r.) să avem o plângere penală împotriva preşedintelui pentru două infracţiuni - infracţiunea de ameninţare şi de şantaj. (...) Vom depune această plângere penală semnată de un număr cât mai mare de parlamentari şi, evident, cel mai târziu în decembrie, domnul Băsescu va trebui să răspundă în faţa legii".

Premierul a precizat totodată că va fi sesizată şi conducerea Parlamentului European cu privire la atitudinea preşedintelui Traian Băsescu faţă de senatorul PSD Gabriela Firea.

"Tot azi (ieri - n.r.) am dat colegilor noştri din Parlamentul European să informeze conducerea PE pentru acest atac mafiot al domnului Băsescu, pentru simplul motiv că doamna Firea, ca parlamentar, face parte din Comisia care anchetează toate ilegalităţile - spălarea de bani, evaziunea fiscală comisă de Traian Băsescu - a fost ameninţată, ea şi familia", a informat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu afirmă, însă, că premierul Victor Ponta are o mai mare preocupare pentru protejarea baronilor locali şi prezervarea funcţiei sale, şi susţine că terenul de la Nana a fost achiziţionat legal.

"Constat, cu surprindere, că prim-ministrul României, domnul Victor-Viorel Ponta, are o mai mare preocupare pentru protejarea baronilor locali şi pentru prezervarea propriei funcţii decât pentru nevoile reale ale românilor. Preocuparea domnului prim-ministru ar trebui să fie mai degrabă crearea de locuri de muncă, renunţarea la acciza aplicată combustibililor şi îmbunătăţirea reală a condiţiilor de trai ale populaţiei, creşterea colectărilor de venituri la bugetul de stat şi nu doar propaganda deşănţată prin care încearcă să ne convingă pe toţi ce bine o ducem sub guvernarea Ponta", afirmă Băsescu, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale emis ieri, notează Agerpres.

Şeful statului susţine că afirmaţiile premierului sunt "în tonul acţiunilor şi al declaraţiilor mincinoase cu care ne-a obişnuit deja şi care i-au adus un umilitor renume de mincinos".

Băsescu a menţionat: "Pentru simpatia şi voturile baronilor locali ai PSD, domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta calcă din nou în picioare interesul şi nevoile reale ale românilor, alimentându-i, însă, şi cu minciuna că terenurile de la Nana ar fi fost achiziţionate de familia mea înainte de semnarea contractului de vânzare-cumpărare din data de 9 septembrie 2013". Potrivit acestuia, "furia" stârnită de achiziţionarea cinstită a terenului de la Nana confirmă că acesta a fost achiziţionat cu respectarea legii.

"Constat furia pe care a stârnit-o achiziţionarea cinstită a unui teren, printr-un credit bancar, şi uimirea liderilor PSD în faţa unei tranzacţii corecte şi legale a cărei investigare cu cât avansează mai mult, cu atât confirmă că s-a făcut cu respectarea deplină a legii. Este greu pentru domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta şi pentru baronii care şi-au dobândit terenuri în mod ilegal să înţeleagă că acestea pot fi cumpărate cinstit, în schimbul unui credit bancar. Obiceiul domniilor lor este să jefuiască terenuri de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti sau de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS)", spune preşedintele Băsescu, adăugând că va sta la dispoziţia organelor de anchetă pentru a dovedi legalitatea tranzacţiei.

Premierul Victor Ponta spune că, pe plan extern, imaginea preşedintelui Traian Băsescu este cea a unui om care "îşi termină urât mandatul" şi care reprezintă "un pericol" pentru stabilitatea în regiune.

Senatorul PSD Gabriela Firea spune că nu îşi va prezenta demisia din Comisia Nana, ca urmare a declaraţiilor făcute de preşedintele Traian Băsescu la adresa ei şi a familiei sale. "Nu, nu îmi dau demisia (din Comisia Nana - n.r.). Îmi voi continua activitatea până la capăt, spun eu cu foarte multă onestitate, corectitudine şi profesionalism. Aseară am primit cu mâhnire, cu tristeţe declaraţia preşedintelui Băsescu, care intră în această zonă a atacării statului de drept. (...) Cred că sunt declaraţii care în mod intenţionat şi vădit au vrut să dea semnale, dar eu sunt absolut convinsă că cei care erau vizaţi pentru a activa anumite anchete vor respecta statul de drept şi legile ţării şi nu se vor lăsa influenţaţi de astfel de manipulări", a declarat Gabriela Firea, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

Premierul Victor Ponta i-a propus senatorului PSD Gabriela Firea să fie purtător de cuvânt al alianţei electorale PSD-UNPR-PC în campaniile pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb