Parlamentarii rămân fără pensia specială

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 27 iunie 2023

Sursa foto: facebook / Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Sursa foto: facebook / Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

841 de foşti şi actuali senatori şi deputaţi beneficiază de indemnizaţia respectivă Valoarea ei se situează între 2200 lei şi peste 12.000 lei în funcţie de numărul mandatelor avute de fiecare dintre beneficiari Bugetul alocat în 2023 pentru plata pensiilor parlamentarilor se ridică la 55 milioane lei

Plenul Parlamentului a adoptat - cu 382 voturi pentru şi 3 abţineri, iar 3 parlamentari au fost prezenţi şi nu au votat - proiectul de lege privind desfiinţarea indemnizaţiei speciale a senatorilor şi deputaţilor pe care aceştia o primeau la finalul mandatului, aşa numita pensie specială. Este al doilea proiect de act normativ în acest sens care trece în ultimii trei ani de plenul Legislativului, precedentul fiind desfiinţata în urma controlului de constituţionalitate exercitat de CCR la sesizarea opoziţiei parlamentare şi la sesizarea Avocatului Poporului. Pe lângă încercarea precedentă a Parlamentului de a desfiinţa pensiile senatorilor şi deputaţilor, am mai avut în ultimii trei ani un act normativ, o ordonanţă de urgenţă adoptată de guvernul Orban, care a fost declarată neconstituţională de CCR.

La dezbaterile generale, Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, a afirmat: "Începem reforma pensiilor speciale cu noi înşine. Reforma pensiilor speciale e un obiectiv al actualei coaliţii pe care l-am asumat public prin programul de guvernare şi va aşeza sistemul de pensii pe baze corecte, cu reguli de aplicare unitare pentru toţi. Un alt obiectiv este accesarea tuturor fondurilor din PNRR. România nu îşi poate permite să piardă aceste fonduri".

În schimb, deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR a acuzat că actuala coaliţie de guvernare a blocat acest proiect de lege timp de 14 luni, din 6 mai 2022, doar pentru că era iniţiat de USR, textul actului fiind ulterior preluat de PSD.

"Un alt proiect de lege care stă de doi ani blocat la Comisia Juridică a Senatului este cel privind abrogarea pensiilor primarilor. Domnule Ciolacu, oamenii vă vor judeca după fapte, nu după vorbe. Iar faptele arată că blocaţi sistematic eliminarea pensiilor speciale, că aţi copiat proiectul USR şi aţi servit nişte mingi celor de la CCR pentru a bloca ce votăm astăzi", a spus Cătălin Drulă.

Deputatul George Simion, preşedintele AUR, a declarat că parlamentarii acestui partid politic votează pentru eliminarea pensiilor speciale, deşi proiectul de lege a fost depus de USR şi preluat de PSD.

"Forma proiectului e doar de formă, pentru că va fi declarat neconstituţional. Faceţi tot acest teatru demn de Caragiale de dragul alegătorilor care ar trebui să pună ştampila pe voi şi de dragul banilor din PNRR. (...) Legea pe care o votăm, e admirabilă, sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire pentru că nu va tăia pensiile parlamentarilor, ci va genera plăţi de 14 milioane euro cu titlu de despăgubiri. Soluţia reală, viabilă, e să măriţi pensiile bazate pe contributivitate, dar nu veţi face asta, din păcate", a afirmat George Simion.

Deputatul Violeta Alexandru, care a fost desemnată de 22 de parlamentari neafiliaţi să vorbească în numele neafiliaţilor a precizat că actul normativ a fost făcut pe repede-înainte.

"Proiectul e iniţiat de un singur om de la PSD, ceea ce arată că nu există un acord între cele două partide de la guvernare pentru susţinerea acestui act normativ. Deputaţii Forţei Dreptei (n.red. - formaţiune politică din care face parte Violeta Alexandru, partid care nu exista în momentul alegerilor parlamentare din 2020) vor vota pentru desfiinţarea acestei indemnizaţii care este peste pensia de contributivitate. În mod evident, atât timp cât nu faceţi drepatte pentru sistemul public de pensii, nu avem cum să susţinem această pensie a parlamentarilor, care pare o ofrandă adusă sistemului de justiţie de care vă este teamă. Nu cred că o rezolvaţi aşa", a spus Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii în guvernele Orban.

În replică, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a arătat că actuala coaliţiei majoritară PSD-PNL începe reforma pensiilor prin abrogarea pensiilor parlamentarilor, după care va continua cu impozitarea altor pensii speciale şi eliminarea unora dintre acestea. "Jaloanele şi banii din PNRR sunt o prioritate. Această săptămână este una albă, pentru că vom adopta foarte multe legi importante şi vom îndeplini foarte multe jaloane din PNRR. Vom face reforma pensiile speciale şi vom interzice cumulul salariului cu pensia în sistemul public", a spus Alfred Simonis.

Şoşoacă fluieră, Ciolacu cere sancţionarea acesteia

Şedinţa de plen a fost perturbată de senatorul neafiliat Diana Şoşoacă, care, nemulţumită că preşedintele de şedinţă Alfred Simonis nu i-a dat dreptul la cuvânt, deoarece din partea parlamentarilor neafiliaţi a vorbit deputatul Violeta Alexandru, a ales să utilizeze un fluier cu care l-a fluierat pe Simonis până la finalul şedinţei de plen, fără ca vreun chestor al celor două Camere să intervină şi să o trimită la locul ei din sală.

Scandalul a continuat şi după şedinţa de plen, când Şoşoacă a întrerupt declaraţiile de presă ale premierului Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, căruia i-a adresat mai multe insulte.

"Cred că atât la Senat, cât şi în regulamentul plenului comun, trebuie luată o decizie, aceeaşi care s-a luat şi în Camera Deputaţilor, pe care am şi votat-o, împreună cu colegii mei. Lucrurile trebuie să intre într-o normalitate, suntem la mai mult de 30 de ani de la Revoluţie. Am intrat deja într-o democraţie consolidată. Ce este ciudat... acelaşi lucru s-a întâmplat de 1 decembrie, de Ziua Naţională a României. Astăzi, de Ziua Drapelului României, aceeaşi persoană repetă acelaşi lucru. Eu, pe respectiva persoană, am văzut-o de Ziua Naţională a Rusiei, la Ambasada Rusiei. Nici nu a fluierat, nici nu a urlat, nu a făcut absolut nimic. Eu cred că trebuie să vedem lucrurile în ansamblul lor. Este o provocare", a declarat Marcel Ciolacu, înainte să fie întrerupt de Diana Şoşoacă.

Referitor la abrogarea pensiilor parlamentarilor, premierul Ciolacu a spus: "Cu o largă majoritate am terminat cu pensiile speciale la parlamentari. Urmează cumulul pensiei cu salariul. Există excepţii pentru aleşii locali pentru că dreptul de a alege şi a fi ales - este un drept prevăzut în Constituţie - şi nimeni nu are dreptul să atace Constituţia României, fiindcă atunci ar fi un haos în ţară. O să fie excepţie la actori, la Teatrul Evreiesc, la profesori universitari, la medicii care sunt şi profesori. Sunt lucruri normale, într-o societate normală, dar se termină şi acest capitol. Mai mult, s-au convenit ultimele trei amendamente cu Comisia şi închidem în această săptămână, exact cum am promis, până la sfârşitul sesiunii, şi discuţia cu pensiile speciale şi cu acele eşalonări şi negocieri avute pentru până în anul 2035, de asemenea, un lucru normal. Se termină şi cu angajaţii cu pensii speciale din Parlament", a spus Marcel Ciolacu.

Parlamentarii REPER atrag atenţia cu privire la CCR

Există şanse ca actul normativ adoptat ieri să nu treacă de filtrul Curţii Constituţionale, potrivit senatorilor şi deputaţilor care au trecut de la USR la REPER - formaţiune politică alcătuită în jurul lui Dacian Cioloş.

De altfel, anterior şedinţei de plen, parlamentarii REPER au afirmat că "eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, în forma propusă de către PSD, este în fapt o farsă".

"Proiectul PSD prevede pur şi simplu eliminarea oricăror reglementări privind pensiile parlamentarilor, fără să prevadă nimic despre ce se va întâmpla cu parlamentarii care au ieşit deja la pensie şi încasează pensie. Sunt elemente lăsate nereglementate cu rea-credinţă, tocmai pentru a exista motive de declarare a legii drept neconstituţională. Tot ce face acum PSD este praf în ochi" a declarat avocatul Andrei Lupu, colider al parlamentarilor REPER.

Dacă legea va fi atacată la CCR şi Curtea va decide că actul normativ adoptat ieri este neconstituţional, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus că nu exclude organizarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru ca până la urmă pensiile speciale ale parlamentarilor să fie abrogate.

"Este foarte posibil să avem sesiune extraordinară, pentru că, indiferent care vor fi deciziile, aşa cum am procedat la adaptarea şi armonizarea legilor pentru a îndeplini jaloanele din PNRR, România are nevoie de aceşti bani care ne-au fost alocaţi, au fost luaţi în calcul când s-a întocmit bugetul de stat şi nu ne permitem să pierdem aceşti bani", a declarat Nicolae Ciucă

Menţionăm că în prezent 841 de foşti şi actuali parlamentari beneficiază de această pensie specială. Indemnizaţia pentru limită de vârstă de care beneficiază foştii parlamentari porneşte de la aproape 2.200 de lei pentru cei cu un mandat de 4 ani dus la bun sfârşit şi poate ajunge la peste 12.000 de lei în cazul deputaţilor care au cel puţin 3 mandate pline. Valoarea acestor pensii poate creşte anual, deoarece este indexată în funcţide de nivelul indemnizaţiilor aflate în plată pentru actualii parlamentari.

Printre cei 841 de senatori şi deputaţi care beneficiază de această pensie specială se numără Adrian Năstase (6 mandate) cu 12.168 de lei/lună, Călin Popescu Tăriceanu (7 mandate) - 10.950 de lei/lună, Marko Bela (7 mandate) - 10.950 de lei/lună, Ecaterina Andronescu (6 mandate) - 12.168 de lei/lună, Şerban Mihăilescu (5 mandate) - 12.168 de lei/lună şi Viorel Hrebenciuc (5 mandate) - 12.168 de lei/lună.

Bugetul alocat pentru cele două camere ale Parlamentului pentru plata acestor pensii a crescut exponenţial în ultimii 7 ani, de la 20 de milioane de lei în anul 2016, la 55 de milioane în anul 2023.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca parlamentarii din Parlamentul european beneficiaza de pensii pentru activitatea desfasurata acolo si parlamentarii romani care au desfasurat activitatea in Parlamentul Romaniei trebuiesa beneficieze de asemenea pensii speciale. Ori daca Comisia europeana insista ca aceste pensii sa fie desfiintate, in conditiile in care parlamentarii europeni beneficiaza de asemenea avantaje, atunci trebuie sa fie desfiintate si acestea, altfel totul este o hotie si se inscrie in mocirla de care vorbea nu demult bravul hun, Orban.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb