Parlamentarii vor ancheta rectificările bugetare pozitive ale Guvernului Cioloş

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 10 ianuarie 2017

Parlamentarii vor ancheta rectificările bugetare pozitive ale Guvernului Cioloş

Miniştrii cabinetului Cioloş se apără

Fostul şef al ANAF Gelu Diaconu: "Anul trecut, ponderea colectării în PIB a scăzut de la 27,61% la 26,29% la bugetul de stat şi de la 8,33% la 8,17% la bugetul asigurărilor sociale. Aplicaţi procentul scăderii la cei circa 758,5 miliarde de lei cât, este PIB-ul, şi veţi vedea o gaură mai mare de 10 miliarde de lei"

Persoanele chemate pentru explicaţii ar putea fi fostul premier Dacian Cioloş, fostul ministru de Finanţe, Anca Dragu, fostul ministru al Fondurilor Europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal

-----

Actualizare 10:56

"Gaura" de 10 miliarde de lei în buget a fost o supraestimare a veniturilor bugetare din "raţiuni politicianiste" şi este greu de înţeles cum a putut un guvern tehnocrat să facă aşa ceva, a declarat ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan.

Viorel Ştefan a afirmat, potrivit Ştiripesurse.ro: "A fost o supraestimare a veniturilor bugetare din raţiuni politicianiste. Este greu de înţeles cum a putut un guvern tehnocrat să facă aşa ceva. Pe execuţie se vedea o nerealizare a veniturilor datorată în primul rând neabsorbiţiei fondurilor europene. (...) În luna august, guvernul îşi pregătea implicarea în campanie. Încercau să salveze aparenţele. Încercau să transmită că ţara merge bine, când de fapt nu era aşa. (...) Noi cu siguranţă vom găsi soluţii pentru a respecta la virgulă angajamentele din programul de guvernare. De fapt, nu mai sunt angajamente. Pentru noi reprezintă norme legale. Tot ce prevede programul de guvernare reprezintă normă legală pentru noi şi angajamentul este să respectăm la virgulă, fără rabat. Sigur, cu eforturile de rigoare".

Ministrul de Finanţe a mai spus: "Cu siguranţă cu dacă anul 2016 ar fi fost un succes cu privire la atragerea de fonduri europene, s-ar fi realizat mai multe venituri. În economia românească ar fi intrat mai mulţi bani şi atunci efectele s-ar fi transmis asupra evoluţiilor din 2017. Neîntâmplându-se acest lucru, este o problemă care vizează evoluţiile din 2017, inclusiv proiecţie şi execuţia bugetului pe acest an. Ar fi fost de dorit ca 2016 să fie un an în care să încasăm mai multe fonduri europene. În ultima instanţă marea nerealizare se explică prin neatragerea fondurilor europene".

De asemenea, Viorel Ştefan a anunţat că mâine îl va însoţi pe premierul Grindeanu la întâlnirea pe care o va avea la Cotroceni cu Klaus Iohannis.

(M.I.)

-------

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor face o anchetă asupra procedurii şi veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări bugetare pozitive ale Guvernului Cioloş, a anunţat, aseară, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Domnia sa a spus: "Mâine (n.r. astăzi) vom avea un Birou Permanent reunit pentru a repartiza la Comisiile de buget-finanţe din Cameră şi Senat cele două ordonanţe de rectificare bugetară din anul 2016, cea din august şi cea din 23 noiembrie. Pentru că până astăzi (n.r. ieri) aceste ordonanţe nu fuseseră repartizate la Comisiile de specialitate. O să le cerem Comisiilor de specialitate buget-finanţe, înainte de a întocmi raportul, să se constituite în comisii de anchetă şi să facă o anchetă asupra procedurii şi asupra veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări pozitive".

Liderul PSD a prezentat cifre care, în opinia sa, demonstrează că există o "gaură" la buget de 10 miliarde lei: "Conform programării iniţiale la adoptarea bugetului pentru 2016, veniturile erau estimate pe final de an la 231,1 miliarde lei. La sfârşitul anului, veniturile au fost de 221,1 miliarde lei, mai puţin cu 10 miliarde".

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că "problema serioasă la care comisiile de buget-finanţe trebuie să găsească răspuns, audiindu-i pe toţi cei care au fost pe acest circuit, este cum s-a putut ca în august şi noiembrie, în condiţiile în care veniturile se vedea că sunt mai mici, să facă două ordonanţe de rectificare pozitivă".

Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că nu se pune problema ca programul de guvernare al PSD să nu fie implementat: "Programul de guvernare va fi implementat 100%, toate măsurile pe care le-am prezentat vor fi adoptate, resursele financiare sunt identificate. În schimb, asta nu înseamnă că am decis să acoperim nereguli".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat duminică seară că "este foarte posibil" să iniţieze o comisie parlamentară de anchetă în faţa căreia să fie chemaţi fostul premier Dacian Cioloş, fostul ministru de Finanţe, Anca Dragu, fostul ministru al Fondurilor Europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal pentru a da explicaţii în legătură cu rectificarea bugetară din noiembrie 2016.

Liderul PSD a spus că din cauza acelei rectificări bugetare din noiembrie 2016, bugetul pe 2017 va avea cu zece miliarde de lei mai puţin.

La rândul său, fostul premier Dacian Cioloş a spus că "gaura" în buget invocată de Liviu Dragnea nu există şi acuză PSD că "îşi acoperă nerealizările şi promisiunile mincinoase cu diversiuni şi propagandă". Cioloş i-a transmis un mesaj direct liderului PSD: "Bugetul ţării nu este un sac fără fund şi nici nu poate fi administrat haiduceşte, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit şi plătesc taxe, ne veţi îndatora ţara şi viitorul. Chiar aşa, de ce nu aţi spus în campanie că veţi creşte taxele pentru o parte dintre angajaţi şi aţi făcut acest lucru în a doua şedinţă de Guvern?".

Dragu: "Deficitul din 2016 a fost sub ţintă, în decembrie s-au făcut şi cheltuieli pentru 2017"

Acuzaţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, privind o aşa-numită "gaură în buget" de 10 miliarde lei este fără temei, a spus, ieri, fostul ministru al Finanţelor Anca Dragu, potrivit News.ro, în condiţiile în care bugetul a încheiat 2016 cu un deficit de 2,59% din produsul intern brut (PIB), semnificativ sub nivelul programat, deşi în decembrie s-au realizat cheltuieli anticipate cu rambursarea TVA, ce puteau fi lăsate, în mod normal, pentru 2017, ceea ce ar fi majorat cheltuielile bugetare din acest an.

Anca Dragu a explicat: "Bugetul din fiecare an începe de la zero. Se face un cadru macroeconomic, pe baza căruia se estimează veniturile şi cheltuielile. La sfârşitul anului se trage linie şi dacă veniturile sunt mai mari decât cheltuielile, este surplus, dacă sunt mai mici este deficit".

Fostul ministru a subliniat că deficitul bugetar a fost sub nivelul programat în 2016, iar pentru 2017 responsabilitatea bugetului este a noului Guvern, în întregime.

Pentru întregul an 2016, bugetul prevedea un deficit bugetar de 2,95% din PIB după metodologia europeană ESA şi 2,8% din PIB pe metodologia cash.

După primele 11 luni ale anului 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a urcat la 5,5 miliarde lei, de la 1,3 miliarde lei în octombrie, reprezentând 0,73% din produsul intern brut (PIB), arată datele publicate la finalul anului trecut de Ministerul Finanţelor.

Astfel, potrivit declaraţiilor ministrului, în luna decembrie 2016 s-a realizat un deficit de 1,9% din PIB, o evoluţie obişnuită în ultimii ani, când cele mai multe cheltueili bugetare au fost realizate la final de an.

În luna decembrie 2016, Ministerul Finanţelor a programat plata unor sume în avans, care puteau fi lăsate, în mod normal, pentru 2017 şi ar fi majorat cheltuielile bugetare din acest an.

Astfel, în 29 decembrie 2016, Fiscul a rambursat companiilor TVA de 630,2 milioane lei, valoare în plus faţă de cea programată pentru luna decembrie.

Ponta: "Din 2016 am atras atenţia că există o gaură în buget"

Fostul premier Victor Ponta a scris, pe Facebook, că, încă din 2016, el şi fostul şef al ANAF Gelu Diaconu au atras atenţia că există o "gaură din ce în ce mai mare" în bugetul ţării, motiv pentru care trebuie să răspundă Dacian Cioloş, foştii miniştri Anca Dragu şi Cristian Ghinea, alături de preşedintele Klaus Iohannis, care "a adus la putere acest Guvern".

"Tot anul 2016 şi eu şi Gelu Diaconu (fostul şef ANAF) am atras atenţia, cu cifre şi date concrete, că există o gaură din ce în ce mai mare în bugetul ţării! Se pare că am avut dreptate!", a scris fostul premier.

Ponta a mai precizat că "principalele cauze" care au dus la existenţa acestei "găuri în bugetul ţării" sunt: "trădarea gigantică de la Fondurile Europene (când România nu a mai luat niciun ban ca să rămână disponibili pentru alte cheltuieli ale Comisiei Europene); decapitarea conducerii şi aducerea la şefia ANAF a unor oameni controlaţi de multinaţionale; paralizarea tuturor investiţiilor publice centrale şi locale «de frica DNA»!".

Social-democratul a susţinut că fostul premier Dacian Cioloş, alături de Anca Dragu, Cristian Ghinea şi Klaus Iohannis trebuie să dea socoteală în această chestiune.

Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF ne-a declarat: "Nu doresc să mă interferez în substratul politic al dezbaterii găurii de la buget. Eu vă prezint cifre certe despre colectarea veniturilor, pentru că nu am încă datele pe execuţia bugetară pe parte de cheltuieli. Cei care erau extrem de vocali şi critici în anii 2013-2015 acum tac mâlc. Domnii Ialomiţeanu, Dumitru, ş.a ar trebui să înfiereze la fel de vehement scăderea ponderii colectării în PIB de la 27,61% la 26,29% la bugetul de stat şi de la 8,33% la 8,17% la bugetul asigurărilor sociale, anul trecut, faţă de 2015. Aplicaţi procentul scăderii la cei circa 758,5 miliarde de lei cât este PIB-ul şi veţi vedea o gaură mai mare de 10 miliarde de lei. Ea poate fi mai uşor identificată la TVA, unde s-a rambursat cu 3,151 miliarde de lei mai puţin agenţilor economici faţă de 2015, iar per total s-a declarat cu 5,5 miliarde de lei mai puţin. Vă reamintesc că, în 2015, cu toate că au fost reduceri semnificative de taxe atât în sumă absolută cât şi ca pondere în PIB veniturile au fost mult mai mari decât anii anteriori. Dacă combaţi evaziunea, taxe mai mici înseamnă venituri mai mari! Aşadar, gaura este certă!"

Raluca Turcan: "Primul care trebuie să răspundă este Dacian Cioloş"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat ieri, la Parlament, că este amuzant că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, vorbeşte despre o gaură în bugetul ţării şi nu premierul Sorin Grindeanu, iar primul care trebuie să răspundă în această chestiune este fostul prim-ministru, Dacian Cioloş.

Raluca Turcan a spus: "Este amuzant că preşedintele Camerei Deputaţilor ne vorbeşte despre o gaură descoperită în bugetul Guvernului, bugetul ţării, care nu a fost anunţată de către primul ministru al acestei ţări. Iarăşi vorbeşte domnul Dragnea pentru domnul premier Grindeanu. Dincolo de asta, cred că iarăşi este de râs să îţi imaginezi că într-un Guvern unde sunt foarte mulţi oameni din PSD, 10 miliarde ar putea să se evapore de la o zi al alta sau de la o lună la alta. Cred că primul care trebuie să răspundă este fostul premier Cioloş, în acelaşi timp PNL tratează la modul cel mai serios această fraudă de încredere pe care PSD o practică".

Deputatul PNL a mai spus că "au fost multe promisiuni nesustenabile, populiste şi astăzi apare reversul, se caută vinovaţii imaginari, Guvernul României, sau se caută tot felul de pârghii suplimentare de finanţare pentru buget, în spatele mediului de afaceri, ceea ce este regretabil".

Băsescu: PSD invocă "greaua moştenire"

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, susţine că social-democraţii invocă "greaua moştenire" deoarece au constatat că nu există resurse bugetare pentru acoperirea promisiunilor electorale: "Cu priceperea-i «pretutindenară», Dragnea a depistat nici mai mult nici mai puţin decât lipsa a 10 - 14 miliarde lei din bugetul de stat în luna decembrie 2016. Şi pentru că priceperea-i «pretutindenară» acoperă şi justiţia, Dragnea a găsit şi vinovaţii: premierul Cioloş, ministrul de Finanţe Anca Dragu, preşedintele Consiliului Fiscal, ministrul Fondurilor Europene, şeful ANAF, ministrul Fondurilor Europene şi nu în cele din urmă preşedintele Iohannis. În realitate, odată instalaţi la guvernare, pesediştii constată că nu prea există resurse bugetare pentru a acoperi promisiunile electorale mincinoase. Şi atunci ce scuză mai convingătoare decât «greaua moştenire»? Iar, dacă «greaua moştenire» o împănăm cu o Comisie parlamentară de anchetă, reţeta propagandistică este perfectă pentru a motiva introducerea unor noi taxe şi impozite".

El a adăugat că, în perioada următoare, va fi eliminată cota unică de impozitare: "Să ne pregătim să spunem adio cotei unice de impozitare. Tăvălugul a pornit cu salariile mari, urmează firmele, proprietăţile şi, de ce nu, aerul. Asta a «uitat» Dragnea să spună în campanie".

Nicuşor Dan: "Anticipam că o să urmeze teoria grelei moşteniri"

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat ieri, la Parlament, referitor la comisia de anchetă pentru Guvernul Cioloş, că fostul premier anticipa că o să urmeze "teoria grelei moşteniri", iar în sfârşit o să avem posibilitatea de a vedea un dialog între Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş.

"Când am avut zilele trecute discuţia cu domnul Cioloş domnia sa anticipa că o să urmeze teoria grelei moşteniri. Iată că ea se materializează şi o să avem în sfârşit posibilitatea pe care nu am avut-o în campanie - de a avea un dialog între Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş", a afirmat Nicuşor Dan, citat de News.ro.

La remarca presei care i-a spus că şi Cristian Ghinea ar urma să fie cercetat în cadrul acestei comisii de anchetă, deputatul USR a spus: "În momentul în care or să fie orice fel de acuze sunt convins că Cristian Ghinea le va demonta. Ceea ce a făcut el la Ministerul Fondurilor Europene a fost să găsească o situaţie foarte proastă pe ghidurile care să permită absorbţia pe 2014 - 2020 şi situaţia asta îmbunătăţit-o şi a fost unul dintre singurii care şi-a făcut un raport de activitate la sfârşitul mandatului".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In extras se vede gaura sau nu, se vede pe ce s-a chelruit sfantesu'

    Tovarasu' domn Dragnea acum ati aterizat in Parlament? Unde ati fost in 2016? Ciolos nu ti-a aratat sumele? Ai fost in vacanta? 

    Ti-a trebuit tara acum la lucru penalule! (ca esti condamnat) 

    Iti sar multinationalele in cap? Nici o problema, tu le-ai dat ajutoare de stat, acum sa plateasca salarii. Nu ai frica nu pleaca din tara ind auto de ex marii protejati. Nu au unde sa plece, razboi in vecini, mana de lucru mai scumpa, daca merg spre Moldova nu au drumuri, siguranta. Salarul minim e cu intarsiere. Si bancile iti sar in cap. 

    Astia tineri incep sa aiba nas de sefi? Gen Constantin asta, vicepremier auzi. I-ai taiat macaroana pe urmatorii 4 ani, daca o sa mai fii sef. 

    Ministrul Justitiei ai pus unul care nu leaga doua cuvinte, vezi mimica fetei cum o schimba cu Iohannis. 

    Ghita si nici un vinovat? Din Psd sau Justitie, Militie sau Politie? Il protejezi pe Ghita? Esti Tarul Romaniei ia masuri. 

    La tehnocrati asa le trebuie le-a trebuit sa intre in mocirla sa sufere. La Pnl la fel. 

    Taru' Dragnea iti reamintesc ca sub 20% din votanti te-au inscaunat!  

    Asa ca joc de glezna si mai multa munca. Stim ca esti bun de ciripitor, dar te-ai abatut de la calendarul promis.

    Tic-Tac. 

    1. Pot reduce bugetele serviciilor secrete, moare propaganda si va mai uitati si voi la desene animate.

      Penali in Romania au fost si Țuțea și Noica și Coposu, nu-i tocmai o rușine să fii condamnat de bolșevici pentru că ai numărat votanți. 

    La ora actuala, Romania este adusa in situatia de a casca zilnic gura la Sebastian Ghita si Liviu Dragnea. Asta a facut PSD din Romania!

    1. Românii au făcut asta din România, răspuns la ce a făcut Coldea din România.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb