Parlamentul britanic, dizolvat

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 mai 2017

Parlamentul britanic, dizolvat

Campania pentru alegerile anticipate din 8 iunie a început ieri

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit: "Va fi un proces dureros"

Parlamentul de la Londra a fost dizolvat în mod oficial ieri, cu 25 de zile lucrătoare înainte de alegerile generale anticipate programate să se desfăşoare la data de 8 iunie.

Campania pentru alegeri a început ieri, odată cu dizolvarea Parlamentului, iar conservatorii aflaţi la putere le cer votanţilor să o susţină pe Theresa May, actualul premier de la Londra, "în conducerea puternică şi stabilă" a ţării în perioada dificilă a negocierilor pentru ieşirea ţării din UE (Brexit).

Aceste negocieri sunt programate să înceapă după scrutinul din 8 iunie.

Conform sondajelor de opinie, Partidul Conservator este cu peste 15 procente în faţa laburiştilor, cea mai mare formaţiune de opoziţie din ţară. În urma alegerilor, premierul May vrea să-şi sporească puterea printr-o majoritate parlamentară mai solidă.

Un sondaj Panelbase, dat publicităţii ieri, arată că Partidul Conservator se bucură de 47% din intenţiile de vot, cu două puncte procentuale mai puţin faţă de săptămâna trecută, dar cu 17 puncte peste opţiunile pentru laburişti.

Theresa May urma să se prezinte, ieri după-amiază, la Palatul Buckingham, pentru acordul oficial al Reginei Elisabeta a II-a cu privire la dizolvarea Parlamentului.

Michel Barnier, UE: "Negocierea Brexitului nu se va încheia rapid"

Negociatorul-şef al Uniunii Europene (UE) pentru Brexit, Michel Barnier, declară că Regatul Unit are puţin timp la dispoziţie să ajungă la un acord cu partenerii săi europeni, în vederea ieşirii din Uniune, iar negocierile nu se vor încheia rapid. În plus, acesta a subliniat că procesul de Brexit va fi unul dureros.

"Timpul este scurt, foarte scurt. Zilele trec", a spus Barnier, menţionând că relaţiile Regatului Unit cu cele 27 de state membre ale blocului european se vor concentra, după Brexit, pe un acord de liber-schimb.

"Este greşit să încercăm să îi facem pe oameni să creadă că Brexitul va fi un proces nedureros", a afirmat Michel Barnier, adăugând: "Unii au creat iluzia că Brexitul nu va avea un impact material asupra vieţilor noastre şi că nu va fi un proces dureros. Nu este aşa".

Londra are la dispoziţie doi ani de negocieri pe marginea procedurii de Brexit, care a fost declanşată în mod oficial la data de 29 martie. Astfel, Marea Britanie va părăsi UE în 2019.

Michel Barnier a îndemnat Londra să-şi achite datoriile faţă de Uniune înainte să înceapă negocierea viitoarei relaţii cu partenerii europeni.

"Trebuie să încheiem socotelile, nici mai mult, nici mai puţin", a spus oficialul european, subliniind că nota de plată "nu este o pedeapsă". Barnier a explicat că bugetul UE pentru anii viitori a fost stabilit împreună cu Londra, care trebuie să-şi achite partea la care s-a angajat.

"Am hotărât aceste programe împreună", a afirmat Barnier, adăugând: "Angajamentele au fost asumate şi trebuie să fie onorate. Este o chestiune de responsabilitate".

Michel Barnier este de părere că alegerile anticipate din Marea Britanie vor da un partener mai stabil, pe termen mai lung, care va negocia ieşirea din Uniune, însă nu vor avea vreun impact asupra poziţiei UE.

"Noi vom apăra interesele celor 27 de state membre şi piaţa unică", a subliniat reprezentantul UE, precizând că Uniunea are planuri de rezervă în cazul în care părţile nu vor ajunge la un acord cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE până în martie 2019.

"Suntem pregătiţi pentru toate opţiunile. Însă, opţiunea la care lucrez este să ajungem la un acord", a menţionat Barnier.

Presa internaţională susţine că factura pe care trebuie să o plătească Marea Britanie pentru ieşirea din UE se ridică la 100 de miliarde de euro. Oficialii europeni nu au confirmat această cifră, însă responsabilul britanic cu Brexitul, David Davis, a declarat că ţara sa nu va plăti o asemenea sumă. În plus, acesta a subliniat că, în situaţia în care Bruxelles-ul nu va reuşi să ajungă la un acord acceptabil pentru Marea Britanie, Londra nu va plăti nimic.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, ieri, că a conştientizat faptul că premierul britanic Theresa May este "o femeie dură", însă a menţionat că o respectă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb