Parlamentarii bulgari sunt pregătiţi să dezbată introducerea votului online, după ce referendumul din octombrie a arătat că există un sprijin puternic în rândul populaţiei pentru o astfel de măsură, relatează miercuri agenţia de presă Novinite.
Comisia Juridică din Parlament a dat marţi aviz favorabil unui proiect de lege în acest sens, care prevede însă că votul online va fi introdus numai dacă sunt garantate prin lege caracterul său secret, controlul civic asupra procesului electoral şi securitatea sistemelor informatice. Plenul Parlamentul va fi cel care va trebui acum să discute şi să decidă în legătură cu introducerea votului online, informează Novinite.
La referendumul de la 25 octombrie 2015, când aproape trei sferturi din cei prezenţi la urne şi-au exprimat susţinerea pentru această propunere, a fost comis un atac cibernetic asupra unor site-uri electorale şi guvernamentale bulgare. Oponenţii măsurii au spus că atacul a fost un avertisment că votul online ar putea produce unele probleme şi că rezultatul scrutinului poate fi uşor manipulat de hackeri, precizează sursa citată.
Totuşi, Danail Kirilov, preşedintele Comisiei Juridice şi reprezentant al partidul de guvernământ GERB, a declarat marţi că această metodă de vot ar reduce riscul de fraudă şi că numărul buletinelor de vot nule ar scădea semnificativ.
Nu a fost stabilită încă data pentru dezbaterea din Parlament, însă, conform legislaţiei, aleşii trebuie să organizeze un vot asupra propunerii până la sfârşitul lunii ianuarie, când expiră termenul limită de trei luni de la desfăşurarea referendumului, informează Novinite.
Rezultatul referendumului nu are caracter obligatoriu pentru parlamentari, în contextul în care prezenţa la vot a fost mai mică decât la ultimele alegerile, însă a depăşit pragul de 20%, ceea ce face ca aleşii să fie nevoiţi să ia în considerare scrutinul şi să supună la vot propunerea, precizează sursa citată.