Parlamentul European a adoptat ieri Bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2018, în valoare de 160,1 miliarde de euro, potrivit unui comunicat remis Redacţiei.
În forma sa finală, Bugetul UE 2018 prevede mai mulţi bani pentru crearea de locuri de muncă, pentru investiţii în cercetare, inovare şi siguranţa cetăţeanului faţă de proiectul iniţial propus de Comisia Europeană, a declarat, la finalul votului din plen, deputatul european Siegfried Mureşan, negociatorul-şef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018.
"Obiectivul meu a fost ca cele trei mari priorităţi pe care mi le-am asumat - creşterea economică, locurile de muncă şi siguranţa cetăţeanului - să primească mai mulţi bani anul viitor. Mi-am atins aceste obiective şi Uniunea Europeană va avea în 2018 un buget care corespunde nevoilor şi aşteptărilor cetăţenilor europeni care se regăsesc tocmai în aceste priorităţi. Este un buget care va asigura mai multă creştere economică, mai multe locuri de muncă, în special pentru tineri, dar şi mai multe investiţii în cercetare, inovare şi siguranţa cetăţeanului", a declarat deputatul european Siegfried Mureşan după adoptarea Bugetului UE în plenul Parlamentului European.
Faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene, Bugetul UE din 2018, în forma finală adoptată ieri, prevede creşterea alocărilor pentru programe privind reducerea şomajului în rândul tinerilor, pentru cercetare, inovare şi siguranţă, precum şi pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova. Astfel, programe-cheie care contribuie la crearea de locuri de muncă şi creştere economică au alocat în 2018, după cum urmează: 11,2 miliarde de euro pentru Programul de cercetare şi inovare "Orizont 2020" (+110 milioane de euro faţă de propunerea Comisiei Europene), 2,3 miliarde de euro pentru Programul de mobilitate universitară "Erasmus+" (+54 de milioane de euro), 59 de miliarde de euro pentru fermierii europeni, 354 de milioane de euro pentru Programul pentru competitivitatea întreprinderilor şi pentru IMM-uri "COSME" (+15 milioane de euro) şi 350 de milioane de euro pentru Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor (+116,7 milioane de euro). De asemenea, vor fi alocate 2.7 miliarde de euro pentru infrastructură prin Mecanismul "Conectarea Europei".
Bugetul mai prevede o creştere de 54%, comparativ cu 2017, a plăţilor pentru Politica de Coeziune până la o valoare de 46 de miliarde de euro. În felul acesta, vor fi alocaţi suficienţi bani în buget pentru a achita toate facturile primite de la statele membre pentru cheltuieli cu fondurile de coeziune.
În ceea ce priveşte siguranţa şi combaterea crizei migraţiei, au crescut alocările cu 3,7 milioane de euro şi se vor crea 10 noi posturi în cadrul Agenţiei Europol, cu 1,8 milioane de euro şi crearea a 5 noi posturi pentru Agenţia Eurojust şi cu 5 milioane de euro pentru Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO).