Parlamentul European: A fost respinsă propunerea de plafonare a veniturilor producătorilor de electricitate

D.R.
Miscellanea / 19 iulie 2023

Parlamentul European: A fost respinsă propunerea de plafonare a veniturilor producătorilor de electricitate

Comisia pentru energie din Parlamentul European a decis astăzi să respingă o propunere care viza plafonarea veniturilor excepţionale generate de producătorii de electricitate, în situaţia în care Europa se va confrunta cu o nouă criză energetică, o propunere care s-a lovit de opoziţia acerbă a industriei energetice, transmite Agerpres.

Uniunea Europeană negociază în prezent o reformă a pieţei sale de electricitate, în ideea de a extinde energiile regenerabile şi a-i proteja pe consumatori de creşteri bruşte de preţuri, cum au fost cele înregistrate anul trecut după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Comisa pentru energie din Parlamentul European a ajuns astăzi la o poziţie comună care nu include o plafonare a veniturilor.

Nicolas Gonzalez Casares, principalul negociator al Parlamentului European cu privire la reforma pieţei de electricitate, a propus anterior plafonarea veniturilor, în ideea de a strânge bani pe care ţările membre ar fi putut să îi folosească pentru a-i proteja pe cetăţeni de facturile ridicate. Însă în cele din urmă propunerea nu a strâns suficient sprijin, chiar dacă a fost susţinută de o serie de grupuri parlamentare, inclusiv de Verzi.

Industria energetică s-a opus ideii plafonării veniturilor excepţionale ale centralelor electrice, susţinând că aceasta i-ar descuraja pe investitori într-o perioadă în care este nevoie de investiţii mari în capacităţi de producţie a energiei cu emisii reduse de carbon.

Din luna decembrie 2022 şi până în luna iunie 2023, plafonul temporar impus de UE a permis colectarea veniturilor mai mari de 180 de euro/Megawatt oră pe care producătorii le generau de pe urma vânzării de electricitate pe piaţă.

Naomi Chevillard, responsabil de reglementare la asociaţia reprezentativă SolarPower Europe, a dat vina pe această măsură pentru încetinirea pieţei europene a contractelor bilaterale directe (PPA) în 2022. "A rezultat o contracţie de 21% a pieţei PPA în 2022 din cauza incertitudinilor de reglementare", a spus Naomi Chevillard.

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, preţurile angro la electricitate au scăzut semnificativ de la valorile record de peste 700 de euro pentru un Megawatt oră înregistrate în luna august a anului trecut, dar cu toate acestea preţul mediu în Europa este în continuare mai mult decât dublu faţă de cel din 2019.

Parlamentul European şi statele membre UE trebuie să negocieze forma finală a reformei pieţei de electricitate şi intenţionează să ajungă la un acord înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb