Parlamentul European contestă viitoarea preşedinţie maghiară a Consiliului UE

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 30 mai 2023

Deputaţii europeni condamnă "eforturile intenţionate şi sistematice" ale guvernului ungar de a submina valorile fundamentale ale UE, precum şi campaniile sale de comunicare antieuropeană şi exprimă "profunda îngrijorare" cu privire la "deteriorarea statului de drept şi a situaţiei drepturilor fundamentale în Ungaria" începând din septembrie anul trecut. (Sursa foto: facebook / European Parliament)

Deputaţii europeni condamnă "eforturile intenţionate şi sistematice" ale guvernului ungar de a submina valorile fundamentale ale UE, precum şi campaniile sale de comunicare antieuropeană şi exprimă "profunda îngrijorare" cu privire la "deteriorarea statului de drept şi a situaţiei drepturilor fundamentale în Ungaria" începând din septembrie anul trecut. (Sursa foto: facebook / European Parliament)

Nerespectarea principiului statului de drept, discriminarea, poliţia politică şi intimidarea antreprenorilor - acuzaţiile aduse de deputaţii europeni la adresa guvernului condus de Viktor Orban

Preluarea preşedinţiei semestriale rotative a Consiliului Uniunii Europene de la 1 iulie 2024 de către Ungaria este pusă sub semnul întrebării de Parlamentul European, atât timp cât guvernul de la Budapesta condus de premierul Viktor Orban încalcă principiile statului de drept şi valorile fundamentale ale UE, şi cât timp finanţarea europeană prin PNRR a fost îngheţată pentru ţara respectivă.

"Parlamentul European subliniază rolul important al preşedinţiei Consiliului în promovarea lucrărilor Consiliului privind legislaţia UE, asigurând continuitatea agendei UE şi reprezentând Consiliul în relaţiile cu celelalte instituţii ale UE; se întreabă cum va putea Ungaria să-şi îndeplinească în mod credibil această sarcină în 2024, având în vedere nerespectarea de către aceasta a legislaţiei UE şi a valorilor consacrate la articolul 2 din TUE, precum şi a principiului cooperării sincere; solicită Consiliului să găsească o soluţie adecvată cât mai curând posibil; reaminteşte că Parlamentul ar putea lua măsurile adecvate dacă nu se găseşte o astfel de soluţie", se arată la punctul 11 al Rezoluţiei care va fi dezbătută mâine de deputaţii europeni.

Practic Parlament European ar urma să conteste credibilitatea guvernului lui Viktor Orban de a-şi asuma preşedinţia Consiliului UE începând cu 1 iulie 2024, dar rezoluţia nu va avea caracter obligatoriu, deşi e susţinută de cinci grupuri politice Partidul Popular European, Social-democraţii, Liberalii, Verzii şi Stânga Europeană, adică de majoritatea deputaţilor europeni.

Potrivit lui Thu Nguyen, analist al think tank-ului Jacques Delors, vom asista mâine la o dezbatere "destul de ciudată, având în vedere că Parlamentul European nu are puterea de a anula o preşedinţie viitoare a Consiliului".

Cu toate acestea, deputaţii europeni condamnă "eforturile intenţionate şi sistematice" ale guvernului ungar de a submina valorile fundamentale ale UE, precum şi campaniile sale de comunicare antieuropeană şi exprimă "profunda îngrijorare" cu privire la "deteriorarea statului de drept şi a situaţiei drepturilor fundamentale în Ungaria" începând din septembrie anul trecut. Ei critică şi invocarea "repetată şi abuzivă" a "stării de pericol", utilizarea incorectă a protecţiei denunţătorilor pentru a submina drepturile LGBTQ+ şi libertatea de exprimare, restricţionarea statutului profesorilor şi încălcarea drepturilor sociale şi de muncă ale acestora, precum şi practicile discriminatorii în diferite domenii.

Susţinătorii rezoluţiei "condamnă campaniile de comunicare anti-UE ale guvernului ungar, care fac parte din strategia guvernului de a distrage atenţia de la nerespectarea valorilor consacrate la articolul 2 din TUE şi de la corupţia sa sistemică; consideră că astfel de campanii dăunează şi mai mult încrederii dintre UE şi Ungaria şi necesită un răspuns adecvat din partea Comisiei".

Ei mai arată că autorităţile maghiare trebuie să garanteze şanse egale de acces la finanţare UE pentru persoanele fizice, companii şi autorităţile locale şi regionale şi trebuie să asigure o supraveghere judiciară independentă, precum şi mecanisme imparţiale şi eficiente de depunere a plângerilor de către companii. Deputaţii europeni care au iniţiat rezoluţia respectivă sunt extrem de îngrijoraţi că pilonii statului de drept, în special interzicerea exercitării arbitrare a puterilor executive, sunt supuşi unor presiuni severe în Ungaria şi subliniază că acest lucru a condus la un mediu de discriminare şi teamă care contrazice pilonii pieţei unice şi pune în pericol grav interesele comerciale legitime ale companiilor din ţara respectivă.

Mai mult, proiectul de rezoluţie critică intimidarea antreprenorilor de către regimul politic de la Budapesta prin descinderile poliţiei în birourilor companiilor cu scopul de a aduce sub controlul guvernului condus de Viktor Orban sectoarele strategice ale industriei maghiare, neglijând total dispoziţiile europene în materie de concurenţă.

Potrivit documentului citat, mediul de afaceri din Ungaria se află sub un asediu permanent din partea guvernului Orban, care apelează la "practici discriminatorii împotriva companiilor din anumite sectoare, la practici comerciale motivate politic care oferă un avantaj nedrept concurenţilor şi la proceduri de achiziţii publice netransparente şi manipulate". Iniíatorii rezoluţiei susţin că utilizarea fondurilor europene de către guvernul de la Budapesta este făcută în scopul îmbogăţirii aliaţilor politici, în contradicţie cu normele europene privind concurenţa şi achiziţiile publice. Ei arată că acest lucru se întâmplă cu companiile din telecomunicaţii, comerţul cu amănuntul, construcţii, transporturi, mass-media, publicitate, bănci şi asigurări şi acuză concentrarea tot mai mare a afacerilor în mâinile oligarhilor care au legături guvernul condus de Viktor Orban.

În documentul citat se mai menţionează că anul trecut, premierul Orban a dat 95 de decrete prin care a modificat bugetul de stat al Ungariei, ocolind astfel complet procedura bugetară normală şi făcând imposibil rolul Parlamentului de la Budapesta privind controlul democratic asupra planificării, implementării şi controlului cheltuielilor bugetare.

Proiectul de rezoluţie mai reproşează Consiliului UE, instituţia în care sunt reprezentate guvernele, eşecul acestuia de a înregistra "progrese semnificative" în procedura prevăzută la articolul 7, articol ce permite sancţionarea unui stat membru pentru încălcarea drepturilor şi valorilor UE şi care poate duce până la pierderea dreptului de vot în Consiliu. Eurodeputaţii au activat pentru prima dată această procedură în 2018, dar fără consecinţe până în prezent, motiv pentru care îndeamnă Consiliul să abordeze recomandările lor.

"Orice întârziere nouă a unei astfel de acţiuni ar echivala cu o încălcare a principiului statului de drept de către Consiliu însuşi, cu consecinţe durabile şi potenţial dăunătoare", se arată în documentul citat, care aminteşte importanţa rolului preşedinţiei Consiliului în promovarea legislaţiei europene, garantarea continuităţii agendei şi reprezentarea Consiliului în relaţiile cu celelalte instituţii ale UE.

Proiectul moţiunii care se află pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Parlamentului European a fost criticat dur de factorii decizionali de la Budapesta.

"Justificarea este aceeaşi acuzaţie veche şi obosită că Ungaria încalcă principiile de bază ale UE şi, prin urmare, nu poate ocupa preşedinţia. Dar ştim motivul real: nu le place poziţia favorabilă a Ungariei faţă de pace şi vor să ne ducă în conflict. Ungaria este un membru deplin al UE. A ocupat deja preşedinţia rotaţiei a Consiliului European şi o va face din nou în 2024", a declarat, potrivit presei maghiare, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar.

"Nu vom permite ca Ungaria să îi fie luată o oportunitate ca aceasta", a adăugat Judit Varga, ministrul Justiţiei.

Proiectul de rezoluţie va fi dezbătut şi votat de deputaţii europeni într-un context fierbinte, dacă ţinem cont că luni Manfred Weber, preşedintele PPE, a declarat, conform agenţiei DPA, care citează un interviu acordat de politicianul respectiv presei germane, că trebuie să i se pună capăt procesului de aderare a Turciei la UE, în urma realegerii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Contrar tuturor dispozițiilor legale și a tratatelor în vigoare în UE, o miscare politica în pur stil comunist

    1. Daca mereu sunt contra la tot ce decide UE, de ce mai stau in UE ?

      Sa se ducă la prietenii lor din Rusia, China, ...

      Dar banii UE le plac. 

      Sau sa se duca la prietenii din UK, ca si ei au fost contra.

      De asta ce mai zici?! 

      Traiasca Ungaria demna si independenta care rezista bullyingului nedemocratic, terorist, autoritarist al unor eurocrati rupti de realitate si corupti de NATO si SUA. Romania ar trebui sa voteze sa ne unim cu Ungaria.

      uneste-te tu cu ungaria , sau mai bine du-te tu in ungaria !

      Aoleu!Ai stat mult sa te gandesti?Scapam de dracu si dam peste tac-su!

      ...sa ne unim cu Ungaraia..sa le dam 'apa la moaraa'...poate,poate ciupesc ceva din Ardeal. Anonime,matale din ce zona esti.?...din Ardeal in nici un caz...asa ca stai la o parte cu unirea.

      Este bine si asa.

      In democratie opozitia trebuie sa se poata exprima. 

      Trista este neputinta UE! cand nu poti sa-ti stapanesti odraslele, sa nu te miri ca-ti sar la gat. Sau ca-ti iau gatul!.

      Mai fraților patrioti, mai sunt și tari care lupta ptr. interesul lor național,

      nu toata lumea are un "Johannis"  

      ...sa ne unim cu Ungaria...prin absortie, a mai mare sa o absoarba pe a mai mica...si mai ales cu unguroaicele.

      Te-ai prins. Esti clar mai destept decat comentatorii anteriori. Da, ne unim si devenim "majoritari" intr-o tara "ca afara".

      Un sfat gratuit:controleaza termenul de garantie al pastilelor care le halesti,...sigur sunt clocite

    In felul asta poti oricand sa lipesti etichete sub forma de acuzatii si sa faci orice . antisemit , putinist , si bineinteles discriminarea sint cele mai tocite .

    Parlamentul European NU ARE NICI O COMPETENTA în aceasta problematica,

    se pare ca așteaptă voturi în plus daca înjura Ungaria, sunt penibili, ar trebui sa se preocupe de BUNĂSTAREA Europenilor și nu de politicianisme ieftine fără relevanta 

    Majoritatea de stanga-liberala din PE streseaza ilegal Ungaria,

    din mai multe motive politice: 

    - refuzul primirii de migranti ILEGALI, 

    - legile maghiare care apare copilul si familia (pedofilie,propaganda LMBTQ+)

    - Ungaria sustine PACEA in conflictul din Ucraina 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb