Parlamentul Greciei a aprobat proiectul legislativ al austerităţii

Vlad F. Dumea
Internaţional / 13 februarie 2012

Parlamentul Greciei a aprobat proiectul legislativ al austerităţii

UPDATE: Pieţele au resimţit pozitiv măsurile adoptate de Parlamentul Greciei

Preşedintele legislativului elen, Philippos Petsalnikos, a anunţat adoptarea de către Parlament a programului economic de austeritate care permite declanşarea unui plan financiar de salvare a Greciei şi menţinerea sa imediată în zona euro, aşa cum au cerut creditorii ţării, potrivit AFP.

"Din cei 278 de deputaţi prezenţi, 199 au votat pentru, 74 împotrivă", a declarat Petsalnikos, la finalul votului în Parlament, care cuprinde 300 de deputaţi.

Textul a primit aprobarea principalelor două partide, socialiştii din Pasok şi Noua Democraţie (dreapta), care participă la Guvernul de coaliţie al premierului Lucas Papademos.

Însă peste 20 dintre cei 153 de deputaţi socialişti au votat împotriva proiectului. Ei au fost excluşi imediat din grupul Parlamentar al Pasok, în urma unei decizii scrise a liderului formaţiunii, Giorgios Papandreou, adresată preşedintelui Parlamentului.

La fel, 21 de deputaţi de dreapta, dintr-un total de 83, au votat împotrivă, fiind de asemenea excluşi din rândul Parlamentarilor de dreapta, în urma unei decizii a liderului partidului Antonis Samaras.

La finalul votului, un bărbat a urcat în tribuna publicului din Parlament şi a strigat "lăsaţi poporul să vorbească, domnule prim-ministru", fiind reţinut imediat.

Papandreou a insistat în mod solemn, înaintea începerii votului, asupra importanţei opţiunii prezentate Parlamentarilor, şi anume "avansarea împreună cu Europa şi moneda unică" sau precipitarea ţării în "mizerie, bancrută, marginalizare şi excluderea din (zona) euro".

Cursul leu/euro a coborât în urma deciziei Parlamentului elen

Moneda naţională s-a apreciat la începutul sesiunii interbancare, cursul scăzând la 4,3450 lei/euro, precum celelalte valute din regiune, după ce Parlamentul Greciei a aprobat programul de măsuri de austeritate necesar pentru obţinerea un nou pachet de finanţare externă şi să evite astfel intrarea în faliment.

La deschidere, euro era cotat la 4,3470 - 4,3500 lei/euro, aproape de nivelul de vineri seară, ulterior, cotaţiile coborând uşor, la ora 10:15 schimburile perfectându-se la 4,3450 - 4,3470 lei/euro.

Celelalte monede din regiune afişau însă câştiguri mai mari faţă de euro, de până la 0,9%.

BVB urca cu 0,35% după primele transferuri de astăzi

În urma aprobării programului grecesc de măsuri de austeritate, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu 0,35% la deschiderea şedinţei, într-o piaţă susţinută de revenirea burselor externe.

După primele 30 de minute, cele mai lichide zece acţiuni plasau indicele BET cu 0,65% peste închiderea de vineri, iar acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au adus cel mai ridicat câştig pentru indicele BET-FI, de 1,78%.

Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de 4,5 milioane lei, în scădere faţă de rulajul din prima jumătate de oră a şedinţei precedente, de 7,5 milioane lei.

Bursele europene au deschis în urcare

Acţiunile băncilor au impulsionat astăzi dimineaţă titlurile europene, după ce Parlamentul grec a aprobat măsurile necesare pentru a primi ajutorul financiar internaţional şi să evite falimentul dezordonat care ar lovi încrederea pieţelor în zona euro, informează Reuters.

Indicele acţiunilor băncilor europene a crescut cu 1,6%, în frunte cu creditorii din zona euro expuşi la datoriile ţărilor periferice, precum Commerzbank şi Societe Generale, care au crescut cu 4,2%, respectiv 3,4%.

"Oamenii îşi pierdeau răbdarea cu Grecia, însă în final au ajuns la o concluzie, una pozitivă", a declarat Markus Huber, şeful vânzărilor germane de la ETX Capital.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a crescut cu 0,8% în deshiderea sesiunii bursiere, după o scădere de 0,9%, vineri, după cea mai slabă săptămână din ultimele două luni, în urma respingerii creditorilor internaţionali a măsurilor de austeritate prezentate, în acel moment, de Grecia.

Euro s-a apreciat în Asia

Moneda unică s-a apreciat astăzi pe pieţele asiatice, iar principalii indici bursieri din regiune au urcat, cotaţiile actuale părând să includă efectele optimismului privind soluţionarea situaţiei din Grecia.

În acest context, moneda euro s-a apreciat cu 0,3%, la 1,3235 dolari. Indicele MSCI Asia-Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 0,8%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în creştere cu 0,6%.

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor discuta în următoarele zile aprobarea acordului pentru Grecia, care trebuie să înceapă să încaseze tranşe din împrumuturile prevăzute până la 20 martie, când va trebui să răscumpere obligaţiuni de 14,5 miliarde euro ajunse la maturitate.

-------------------

După 10 ore de dezbateri, parlamentul Greciei a aprobat astăzi un proiect legislativ de austeritate foarte nepopular, pentru a-şi asigura cel de-al doilea ajutor financiar din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional şi să evite intrarea într-un faliment dezordonat, potrivit Reuters.

Înainte de votul parlamentar, pe străzile Atenei au erupt acţiuni de violenţă, ce s-au împrăştiat şi în alte oraşe greceşti, inclusiv în insulele de vacanţă Corfu şi Creta.

Proiectul legislativ prevede reduceri de salarii, pensii şi locuri de muncă ce totalizează 3,3 miliarde de euro doar în acest an.

Adoptarea proiectului legislativ a impulsionat pieţele europene, indicele băncilor din zona euro crescând cu 1,6%.

Şefii Finanţelor europene vor avea, în urma aprobării legislaţiei, o a doua şansă să aducă Grecia de pe marginea colapsului, informează Bloomberg.

Grecia "va fi salvată într-un fel sau altul", a precizat ieri ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, adăugând totuşi că ţara "trebuie să-şi facă temele".

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro se vor întruni miercuri la Bruxelles pentru o adunare extraordinară, ce a fost invocată în urma refuzului de a ratifica pachetul precedent de austeritate al Greciei, pe 9 februarie.

În ciuda trecerii legislaţiei de către parlamentul Greciei, Schaeuble a declarat că ţara îşi va rata totuşi ţintele bugetare, sugerând că măsurile n-ar putea fi de ajuns.

"Chiar mă întreb dacă atât de mult rău a fost făcut încât acest mariaj nu mai poate fi salvat", a afirmat Erik Nielsen, economist global şef al UniCredit în Londra, într-o notă către clienţii săi. Nielsen a mai prezis că Grecia va putea să-şi răscumpere obligaţiunile în valoare de 14,5 miliarde de euro pănă pe 20 martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb