Parlamentul va aproba urmărirea penală a miniştrilor parlamentari

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 12 martie 2008

Deputaţii au adoptat, ieri, cu 188 de voturi pentru, 63 împotrivă şi 3 abţineri proiectul legislativ pentru modificarea art. 23 din Legea nr. 115/ 1999 privind responsabilitatea ministerială, act normativ potrivit căruia, "dacă membrul Guvernului pentru care preşedintele României a cerut urmărirea penală este şi deputat sau senator, ministrul Justiţiei sau, după caz, primul ministru va solicita Camerei competente să declanşeze procedura de adoptare a cererii de începere a urmăririi penale". Deputatul social-democrat Eugen Nicolicea este autorul amendamentului, al cărui alineat doi prevede ca, în situaţia în care cel în cauză este ministrul Justiţiei, atunci cererea să se adreseze premierului. La dezbaterile generale de luni, amendamentul a generat mai multe cereri din partea PD-L pentru retrimitere la Comisia juridică, argumentul principal invocat fiind că asupra acestui aspect urmează să se pronunţe Curtea Constituţională, lucru respins prin vot. Deputatul PD-L Daniel Buda a invocat faptul că amendamentul lui Nicolicea urmăreşte întrunirea unor condiţii cumulative pentru începerea urmăririi penale a unui ministru care este şi parlamentar, solicitându-se, pe lângă avizul preşedintelui, şi cel al Camerei din care face parte demnitarul respectiv.

"Miniştrii parlamentari se bucură în acest fel de o dublă imunitate, ceea ce este incorect", a spus el. În replică, reprezentanţii PNL,UDMR, PSD şi PC au susţinut amendamentul social-democratului, aceştia fiind de părere că textul este constituţional, iar o eventuală retrimitere a lui la Comisie ar tergiversa adoptarea proiectului. Actul normativ mai prevede, de asemenea, la articolul 23, potrivit unui amendament iniţiat de social-democratul Florin Iordache şi adoptat luni de deputaţi, că "prevederile privind dreptul de a cere urmărirea penală şi judecarea pentru infracţiunile săvârşite în exerciţiul funcţiei lor se aplică şi foştilor membri ai Guvernului". Alineatul următor al articolului prevede că dispoziţiile prezentei legi sunt aplicabile în toate cauzele în care au fost sesizate infracţiuni săvârşite de foştii membri ai Guvernului în exerciţiul funcţiei lor, aflate în faţa organelor de urmărire penală sau a instanţelor de judecată. Liderul deputaţilor PD-L, Cristian Rădulescu, a explicat, marţi, că deputaţii liberal-democraţi au votat împotriva actului normativ pentru că acesta "a fost folosit pentru un amendament care să complice procedurile pentru cercetarea foştilor demnitari".

În schimb, deputaţii Dragoş Dumitriu (PC) şi Marton Arpad (UDMR) au explicat că reprezentanţii partidelor lor au votat pentru actul normativ, astfel încât "miniştrii care au greşit să fie trimişi în instanţă". Deputaţii au avut votul decizional asupra actului normativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb